Sigorta şirketleri keyfi prim çıkarmasın

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, ticari araçların sigorta primlerinin normalin 4-5 katı yükseklikte olduğunu dile getirerek taksici, dolmuşçu ve otobüsçü esnafını mağdur ettiğini vurguladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, zorunlu trafik sigortası primlerinin belirlenmesinin sigorta şirketlerinin insafına bırakılmasının taksici, dolmuşçu ve otobüsçü esnafını mağdur ettiğini dile getirdi. Sigorta bedelini devletin belirlemesini isteyen Palandöken, özellikle büyük şehirlerde normal otomobillerin 4-5 katı olarak serbestçe belirlenen taksici ve dolmuşçunun zorunlu sigorta primlerinin yüksekliğinin esnafının belini büktüğünü vurguladı. 
 
TESK Başkanı Bendevi Palandöken yaptığı yazılı açıklamadı, ticari araçların sigorta primlerinin yüksekliğine dikkat çekti. Trafikteki araç sayısının 16 milyon 200 bini, ehliyetli sürücü sayısının 21 milyon 500 bini aştığını vurgulayan Palandöken, sürücülerin bilinçli davranarak araçlarını sigorta yaptırmaları gerektiğini kaydetti. Mal ve can emniyeti için yollarda sigortasız araç olmaması gerektiğini belirten Palandöken, "Kaza sonrası araç hasarlarının ve yaralanmalarda tedavi giderlerinin karşılanması için zorunlu trafik sigortası yaptırmak bir keyfiyet değil, zorunluluk olduğu konusunda sürekli uyarılarda bulunuyoruz. Ancak, zorluklar hep küçük esnaf ve ekmek parasını zor çıkaran, geçim sıkıntısı çeken minibüsçü, taksici, kamyoncu ve halk otobüsçüsünün başına geliyor" dedi. 
 
Haksız uygulamaya son verilmeli
Trafikte sigortasız ticari araç olmadığını açıklayan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Ticari araç sahibi esnafın sigortasız olması mümkün değildir" uyarısında bulundu. Yönetmelikle, zorunlu trafik mali sorumluluk sigortası prim tutarlarının serbestçe belirleme yetkisi verildiğine işaret eden Palandöken, şu değerlendirmelerde bulundu: 
"Bu değişikliğin ardından, sigorta şirketlerince kaza istatistikleri ve risk durumları gözönüne alınarak ilden ile değişen prim tutarları belirlenmektedir. Ancak, yapılan bu düzenleme, il ve ilçeler arasında bir ayrım yapmamaktadır. Dolayısıyla bilhassa büyük şehirde faaliyet gösteren ticari bir araçla aynı ilin merkezi dışındaki uzak ilçelerinde faaliyet gösteren araçlar için ödenen prim tutarları aynı olmaktadır. Bu haksızlık bir an önce giderilmelidir." 
 
Zorunlu sigorta bedelini şirketler belirlememeli
Minibüs, taksi, kamyon, kamyonet ve halk otobüsçüsü esnafımızın 'Zorunlu Trafik Sigortası'nın yapılması için dudak uçuklatan rakamlar isteyen sigorta şirketleri olduğunu anlatan Palandöken açıklamalarına şöyle devam etti: 
"2012 yılında tavsiye edilen primlerin normal otomobiller için İstanbul'da 359 TL, Ankara'da 332 TL, İzmir'de 262 TL iken İstanbul'da taksicimiz bin 947 TL minibüsçümüz bin 869 lira Ankara'da taksicimiz bin 209 TL, minibüsçümüz bin 251 TL ve İzmir'de taksicimiz bin 584 TL, minibüsçümüz ise 932 TL'den başlayan ve daha da yüksek rakamlarla poliçe yapılmaktadır. Sigorta şirketlerinin ya bu primi ödersin yada yapmayız tutumundan rahatsızız. Devletin yetkili kurumları primleri şehir merkezi ve taşra ayrımı yaparak belirlemelidir."
Bu konularda ilginizi çekebilir