Şimşek: Dolar şu anda kontrol altında

TL'deki son dönemde yaşanan kayıpların atlatıldığını dile getiren Başbakan Yardımcısı Şimşek, doların kontrol altında olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, piyasalardaki son gelişmeleri değerlendirdi.

Şimşek, Kanal 7 canlı yayınında yaptığı açıklamada, "TL'de kayıplar oldu ama dolar şu anda kontrol altında. Bunun bir iç, bir de dış boyutu var. Değer kaybının dış boyutunda 3 temel trend var. Birincisi ABD doları yılbaşından bu yana tüm para birimlerine karşı değer kazandı. İkincisi, küresel olarak faizlerin arttığı bir dönemdeyiz. Üçüncü faktör ise petrol ithal eden ülkelerle ilgili. Petrolün bir anda 80 dolara çıkması TL'nin değer kaybına neden oldu" dedi.

"Komplo teorilerine sığınmıyorum ama..."

Son hamlelerle para politikasında güçlü bir adım atıldığını belirten Şimşek, "İletişim tarafını da güçlendirdik. Londra'da çok faydalı görüşmeler yaptık. Bunun arkasından Ficth 25 Türk bankası ile ilgili açıklama yaptı, daha sonra Moody's Türkiye'nin kredi notunu izlemeye aldığını açıkladı. Ben komple teorilerine sığınmıyorum. Ama her şey ortada" diye konuştu.

Para politikası ile ilgili endişelerin büyük ölçüde giderildiğini belirten Şimşek, Londra'da yatırımcılarla yapılan toplantıların ardından kaynak akışının da başladığını söyledi. 

"Dışarıdan büyük bir talep var"

Şimşek şunları söyledi: "Türkiye'ye karşı endişeniz cari açık ve enflasyon ise bu yavaş yavaş düzeliyor. Dışarıdan büyük bir talep var. Enflasyon düşüyor, turizm şahlanmış durumda. İç talepte daha makul bir seviyede gidecek. Bu cari açık ve enflasyon yaratmıyor. Bu ekonomide her şeyin rayına oturacağını görüyoruz. Para politikasında sadeleşme sağlandı. Maliye politikasına yönelik endişeler yersiz. Bizim geçmişimiz belli. Biz mali disiplini yine devam ettireceğiz. Yapısal reform ayağında ise uzun bir süredir zaten yapıyoruz."

Bu konularda ilginizi çekebilir