Şirketlerin özel durum açıklamalarına yeni esaslar

Ortaklıkta idari sorumluluğu bulunan kişilerin son 12 aydaki 10 bin TL’yi aşan işlemleri özel durum niteliğinde bildirime tabi olacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), ihraç ettiği sermaye piyasası araçları bir borsada işlem görmeyen ortaklıklarla ilgili önemli olay ve gelişmelerde kamuya açıklanacak özel durumlar ve bunların açıklanma esaslarını belirledi.

SPK'nın, İhraç Ettiği Sermaye Piyasası Araçları Bir Borsada İşlem Görmeyen Ortaklıkların Özel Durumlarının Kamuya Açıklanmasına İlişkin Tebliği ile Özel Durumların Kamuya Açıklanması Tebliği'nde değişikliğe giden tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı.

SPK'nın yeni yayımladığı, İhraç Ettiği Sermaye Piyasası Araçları Bir Borsada İşlem Görmeyen Ortaklıkların Özel Durumlarının Kamuya Açıklanmasına İlişkin Esaslar Tebliği, tasarruf sahipleri, ortaklar ve diğer ilgililerin, "zamanında, tam ve doğru olarak bilgilendirilerek sermaye piyasasının açıklık ve dürüstlük içinde işleyişini sağlamayı" amaçlıyor.

Tebliğ, ihraç ettiği sermaye piyasası araçları bir borsada işlem görmeyen ortaklıklarla ilgili önemli olay ve gelişmelerde kamuya açıklanacak özel durumlar ve bunların açıklanma esaslarını kapsıyor.

"Açıklama yükümlülüğü 10 bin TL ile sınırlı olacak"

Özel Durumların Kamuya Açıklanmasına İlişkin Esaslar Tebliği'nde yapılan değişiklikle, Türkiye sermaye piyasalarının başta AB ülkeleri olmak üzere diğer ülke sermaye piyasaları ile rekabet edebilmesi amaçlanıyor.

Yapılan değişiklikle, yüzde 5 ve üstü paya sahip olan, ancak ortaklıkta herhangi bir idari sorumluluğu veya yönetsel kararlara müdahale imkanı bulunmayan ortakların yaptıkları her alım satım işlemini kamuya açıklama yükümlülükleri kaldırıldı.

Yeni düzenlemeyle özel durum açıklamalarının tek tek sayılması yerine, Uluslararası Finansal Raporlama Standartları uygulamalarına benzer şekilde, bir bilginin önemliliğinin takdiri ortaklıklara bırakıldı.

Tebliğ değişikliği, özel durum açıklamalarının kamuya açıklanmasının ertelenmesi konusunda da yenilikler getiriyor. Düzenlemeyle, bir ortaklığın, sorumluluğu kendisine ait olmak üzere, meşru çıkarlarının zarar görmemesi için özel durumların kamuya açıklanmasını, bunun kamunun yanıltılmasına yol açmaması ve ortaklığın bu bilgilerin gizli tutulmasını sağlayabilecek olması kaydıyla erteleyebilecek.

Şirketlerin yönetim veya denetim organlarının üyeleriyle doğrudan ya da dolaylı olarak şirket ile ilişkili içsel bilgilere düzenli erişen ve şirketin gelecekteki gelişimini ve ticari hedeflerini etkileyen idari kararlar verme yetkisi olan kişilerin yaptıkları işlemlere ilişkin açıklama yükümlülüğü 10 bin TL ile sınırlı olacak.

Halka açık şirketler, özel durum açıklamalarını internet sitelerinde, en geç kamuya açıklama yapıldıktan sonraki iş günü içinde ilan edecek ve söz konusu açıklamaları beş yıl süreyle internet sitelerinde bulunduracak.