”Sisin dağılması için en az 6 ay var”

Bayraktar Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bayraktar, krizden Türkiye'nin etkilenmemesinin mümkün olamayacağını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İZMİR - Bayraktar Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bayraktar, son iki aydır yaşanan süreci, sisli ortamda araba kullanmaya benzeterek, "Sisin dağılması için en az 6 ay var" şeklinde konuştu.

Bayraktar, Baytur Motorlu Vasıtalar'ın kendi bünyesinde oluşturduğu Subaru İzmir şubesinin açılışında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Otomotiv sektöründe, dünyadaki talep azalmasından dolayı zaten bir daralma yaşandığını hatırlatan Bayraktar, kendilerinin 2 sene öncesinden bu yavaşlamayı gördüklerini ve gerekli tedbirleri aldıklarını anlattı. Bayraktar, "Bunun önlemini, müşteri adedini attırarak, yeni pazarlara koşturarak almıştık" dedi.

Türkiye'deki krizin Kuzey Avrupa'daki gibi olmadığına işaret eden Bayraktar, "Elbette Türkiye'nin etkilenmemesi mümkün değil. Bankacılık sisteminde büyük bir yeniden yapılanma oldu ve artık gayet sağlam bir yapısı var" diye konuştu. Daralma ve krizin ayrı şeyler olduğuna değinen Bayraktar, şöyle devam etti:

"Son iki aydır yaşadığımız süreci sisli ortamda araba kullanmaya benzetiyorum. Yukarı doğru çıkıyoruz, görüş daralmaya başladı. Bir dağın tepesine çıkalım, sis ortadan dağılsın... Benim öngörüme göre dağın tepesindeki sisin dağılması için en az 6 ay var. Yurt dışındaki bankaların bilançolarının belli olması lazım."

"Türkiye'de araç sahibi olmak çok ağır"

Mustafa Bayraktar, vergi ve hurda indirimi konusuna ilişkin bir soru üzerine, hurda indiriminin kontrol edilemiyor diye kalktığını, bunu çok yanlış bulduğunu belirterek, "Bir takım yanlış uygulamalar oluyor diye kaldırmak yanlış. Denetimi iyi yapmak lazımdı. Türkiye'de araç sahibi olmak çok ağır. Vergiler biraz indirilirse otomobil satışlarından toplanan vergi artar mı, azalır mı diye düşünmek lazım"  görüşünü dile getirdi.

Yurt dışındaki krizin Türkiye'nin cari açığının azalmasına katkı sağlayacağını düşündüğünü belirten Bayraktar, "Yani çok daha az cari açık vereceğiz" dedi. Bayraktar, bir soru üzerine gayrimenkulde devam eden büyük projeleri bulunmadığını söyledi.