SPK, YTL'ye uyum süresini değiştirdi

SPK, YTL'ye uyum konusunda şirketlere verdiği 31 Aralık 2009 tarihini, 1 Ocak 2009 tarihine aldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) haftalık bülteninde, YTL'ye uyum konusunda şirketlere verdiği 31 Aralık 2009 tarihinin, 1 Ocak 2009 tarihine alındığını bildirdi. 

SPK'nın haftalık bülteninde yer alan duyuruda, 5083 sayılı "Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Para Birimi Hakkında Kanun" ile Türkiye Cumhuriyeti'nin para biriminin isminin Yeni Türk Lirası (YTL), alt biriminin de Yeni Kurul (YKr) olarak tanımlandığı, bu çerçevede ilgili kanun ile hisse senetlerinin itibari değerinin en az 1 YKr olarak düzenlendiği ve hisse senetlerinin nominal değerlerinin YTL'ye uyumlu hale getirilmesi için şirketlere 31 Aralık 2009 tarihine kadar süre verildiği hatırlatıldı. 

Duyuruda, Bakanlar Kurulunun aldığı kararla YTL ve YKr'de yer alan "Yeni" ibarelerinin 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren hükme bağlandığı belirtilerek şöyle denildi: 

"YTL ve YKr'den 'Yeni' ibarelerinin çıkarılması kararının yürürlüğe gireceği 1 Ocak 2009 tarihi ile şirketlere uyum için verilen sürenin 31 Aralık 2009 olması birlikte değerlendirildiğinde süreler arasında bir yıl gibi bir zaman farkı doğmaktadır. 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren "Türk Lirası" uygulamasına geçildiğinde, yatırımcıların ellerinde bulunan nominal değeri halen TL olan eski senetlerin nominal değeri YTL olup da 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren 'Y' ibaresi kalkacak olan (değişim oranı uygulanmış) senetler ile karıştırılması ve anılan hususun ihtilaflara ve suistimallere yol açması muhtemel görülmektedir. Dolandırıcılığın önlenmesi açısından payları İMKB'de işlem gören ve payları İMKB'de işlem görmeyen halka açık şirketler bakımından Türk Ticaret Kanunu'nda yapılan değişiklik uyarınca, esas sözleşmelerinde gerekli değişiklikleri henüz yapmamış olan şirketlerin yasal zorunluluk kapsamında tüm paylarda, YTL'ye geçişleri 1 Ocak 2009 tarihine kadar sağlamaları, bu amaçla henüz YTL uyum işlemlerini yapmamış olan şirketlerin de söz konusu tarihe kadar esas sözleşme değişikliği işlemlerini tamamlamaları gerekmektedir." 

İdari para cezaları ve suç duyuruları

 

Kurul, GFC General Finans Menkul Değerler A.Ş. nezdinde gerçekleştirilen incelemeler neticesinde aracılık faaliyetlerinde bulunan şirketlere ilişkin mevzuatların 8 ayrı maddesini ihlal ettiği için, ayrı ayrı 11 bin 836 YTL tutarında idari para cezası uygulanmasına karar verdi. 

SPK yaptığı inceleme sonucunda Favori Dinlenme Yerleri A.Ş.'nin mal varlığında 17 Aralık 2007 tarihinde, yasal faiz oranları kullanılarak yapılan hesaplamaya göre toplam 1 milyon 913 bin 537 YTL azalmaya neden olacak işlemler gerçekleştirilmesi nedeniyle, işlemlerde sorumluluğu bulunan şirket yönetim kurulu üyeleri Cemil Çakmaklı, Meral Erkul, Ayhan Erel, Noyan Ünsal ve Erçin Çakmaklı hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. 

Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. hisse senetlerinde 18 Kasım 2005 tarihinde gerçekleştirilen işlemleri inceleyen Kurul, söz konusu tarihte 3 aracı kurum nezdindeki hesaplardan mevzuata aykırı olarak gerçekleştirdiği işlemler nedeniyle, "Namık Mert Yücel" hakkında, her bir aracı kurumdan gerçekleştirdiği açığa satış işlemleri için ayrı ayrı 10 bin YTL olmak üzere toplam 30 bin YTL idari para cezası uygulanmasına karar verdi.