”Tarımsal üretim 50 milyar dolara çıktı”

Eker, tarımda ihracatın 4 milyar dolardan 10 milyar dolara ulaştığını kaydetti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KARAMAN - Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, 6 yılda tarımsal üretimin 22 milyar dolardan 50 milyar dolara çıktığını söyledi. Eker, "Tarımda ihracat 4 milyar dolardan 10 milyar dolara ulaştı. Eskiden Türkiye kullandığı mısırın yarısını ithal ediyordu. Şimdi ise ihtiyacımız olan mısırın yüzde 90'ını kendimiz üretiyoruz" dedi.

Bazı ziyaretlerde bulunmak üzere Karaman'a gelen Bakan Eker, Karaman Valisi Fatih Şahin'i makamında ziyaret etti. Burada ilin sorunları hakkında bilgi alan Eker, Karaman'ın tarım potansiyelinin yüksek olduğunu, bölgede bir çok çeşitte ürün yetiştirildiğini söyledi. Hububat ve endüstriyel ürünlerin üretildiğini ayrıca meyvecilik ve hayvancılığın da gelişmiş olduğunu vurgulayan Eker, Karaman halkının da bu potansiyeli en iyi şekilde değerlendirdiğini bildirdi. Bölgede en büyük sorunun, Türkiye'nin bir çok yerinde olduğu gibi su ve kullanımı olduğunu dile getiren Eker, şunları kaydetti:

"Orta Anadolu Havzasında yer altı ve yer üstü suları giderek azalıyor. Mevcut suyun bilinçsizce kullanılması söz konusu. Tasarruf tedbirlerine riayet edilmiyor. Biz de Bakanlık olarak, suyun düzenli ve tasarruflu kullanılması için çeşitli projeler ürettik. Çiftçinin vahşi sulama sisteminden modern sulama sistemine geçebilmeleri için çalışmalar başlattık. 2006-2007 yılında 3 milyon dekar alan kapalı sistem sulamayla buluştu. Bizim önceliğimiz acil su ihtiyacı olan yerlerde bu projeleri hayata geçirmek. Karaman, bu konuda başarılı."

Bakan Eker daha sonra Yunus Emre Konferans Salonunda yapılan Ak Partinin Karaman Merkez İlçe 3. Olağan Kongresi'ne katıldı.

AKP'nin icraatları konusunda rakamların çok önemli olduğunu belirten Eker, 2002 yılıyla 2008 yılı karşılaştırıldığında ülkede çok büyük gelişmeler olduğunu ifade etti. Milli gelirin 6 yılda 3 kat arttığını dile getiren Eker, ihracatın 36 milyar dolardan 110 milyar dolara çıktığını, enflasyonun yüzde 30-40'lardan yüzde 9'lara düştüğünü söyledi. IMF'ye 24 milyar dolar olan borcun 8 milyar dolara düştüğünü vurgulayan Eker, "7 bin 600 kilo metre duble yol yapıldı. Yüz binlerce derslik, sağlık kurumları, toplu konutlar yapıldı" dedi.

Çiftçiye 1,8 milyar YTL destek

2002 yılında Türkiye'de hükümetin 1 yılda çiftçiye verdiği desteğin 1,8 milyar YTL olduğunu ifade eden Eker, şöyle konuştu:

"Bizim sadece bu yıl verdiğimiz destek 5,5 milyar YTL. 6 yılda tarımsal üretim 22 milyar dolardan 50 milyar dolara çıktı. Tarımda ihracat 4 milyar dolardan 10 milyar dolara ulaştı. Eskiden Türkiye kullandığı mısırın yarısını ithal ediyordu şimdi ise ihtiyacımız olan mısırın yüzde 90'ını kendimiz üretiyoruz. 2002 yılında 350 bin ton çeltik üretimimiz vardı. Bu yıl 734 bin ton çeltik ürettik. Bu artışlar uygulanan çalışmalarla tarım politikalarıyla oldu. Prim ödemeleri konusunda da örnek verecek olursak, 2002 yılında çitçiye verilen prim sıfır. Ekilen ürünlere 2008 yılında 6 milyar YTL prim verildi. Karaman'ın 2002 yılında aldığı tüm hayvancılık desteği 71 bin YTL. 2008 yılında ise bu rakam 14 milyon YTL. 2002 yılında Karaman'da 145 hektar yem bitkileri ekilirken 2007 yılında bu rakam 20 bin hektara çıktı."

Yeni bir proje başlattıklarını, yeni meyve bahçesi tesis eden çiftçilere destek olmak istediklerini belirten Bakan Eker, "Ama iki şartımız var. Birincisi kurduğu tesis 10 dekarın altında olmayacak. İkincisi fidan sertifikalı olacak" dedi.

Bu şartları taşıyan çiftçiye yeni kuracağı meyve bahçesindeki fidanına yüzde 50 hibe verdiklerini ifade eden Eker, şöyle devam etti:

"Bahçesine kuracağı sistemler için yüzde 50 hibe veriyoruz. Bahçesini fileyle kapatırsa yüzde 50 hibe veriyoruz. Bahçesini sigortalatırsa yarısını karşılıyoruz. Yani bunlar kredi değil, borç değil. Hibe veriyoruz. Ortak değiliz, sermayenin yarısını hibe ediyoruz. Kazanacağın para senin. Tarım gelişsin, çiftçinin cebine daha çok para girsin diye yapıyoruz."