Tataristan Cumhurbaşkanı'ndan Türk işadamlarına çağrı

Minnihanov: Türk şirketleri, Rusya pazarına girmek için ülkemizi bir sıçrama tahtası olarak kullanabilir.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye ziyareti kapsamında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile bir araya gelen Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov, iki ülke arasında işbirliğini geliştirmeyi arzu ettiklerine işaret etti. Minnihanov, “Türk şirketleri, Rusya pazarına girmek için ülkemizi bir sıçrama tahtası olarak kullanabilir” dedi. 

Bazı temaslarda bulunmak üzere bir heyet beraberinde Türkiye’ye gelen Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile bir araya geldi. Rustam Minnihanov, “Türkiye bizim yurtdışındaki önemli partnerlerimizden biridir” dedi. Ülkedeki her 4 yatırımdan 1’inin Türk yatırımı olduğunu kaydeden Minnihanov, yakıt, enerji, otomotiv, petrokimya, hizmet ve turizm sektörleri ile ilişkilerin geliştiğini bildirdi. 

İki ülke arasındaki mevcut ekonomik potansiyelin, aktif sektörler kullanılarak daha da geliştirilebileceğini kaydeden Minnihanov, Tataristan’da petrokimyanın bulunduğunu, üretilen sanayi ürünlerinin yarısından fazlasının ihraç edildiğini ve ülke olarak inovasyona büyük önem verdiklerini kaydetti. Minnihanov, “Bizler, nanoteknoloji ve biyoteknoloji sektörlerinin gelişmesi için çok çaba sarf ediyoruz” diyerek, birçok projenin Türk ortaklarının katılımıyla gerçekleştiğini belirtti.  Minnihanov,“Türk şirketleri, Rusya pazarına girmek için ülkemizi bir sıçrama tahtası olarak kullanabilir” dedi.  2018 yılında Rusya’da düzenlenecek olan FIFA Dünya Kupası’nda, Türk milli takımını da görmek istediklerini sözlerine ekledi. 

Hisarcıklıoğlu: “Tarladan sofraya kadar kesintisiz bir gıda lojistiğini konuşuyor olmalıyız”

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise, bu ziyaretin, Türk ve Tatar işadamlarını daha fazla karşılıklı ticaret ve yatırım için teşvik edeceğini vurguladı. Türkiye-Rusya ve Türkiye-Tataristan ticari ilişkilerinde yeni bir aşamaya gelindiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, “Gelinen bu aşama, ekonomik bazlı ilişkilerimize daha detaylı bakmamızı gerekli kılıyor. Bu noktada, aramızdaki ekonomik ilişkiyi sadece Türkiye’nin Rusya Federasyonuna yaş meyve ihracatı olarak göremeyiz. 
Artık her iki ülke firmalarının kuracakları ortaklıklarla tarladan sofraya kadar kesintisiz bir gıda lojistiğini konuşuyor olmalıyız.    Hatta Türk firmalarının bazı gıda ürünlerinin üretimini Rusya Federasyonu içerisinde gerçekleştirmeleri de mutlaka gündemde olmalıdır. Sadece gıda örneğinde değil tüm sektörlere bu anlayış yayılmalıdır” diye konuştu.  

Hisarcıklıoğlu, sözlerine şöyle devam etti; “TOBB olarak, Türkiye ile Rusya Federasyonu arasındaki ekonomik bağlantıların bahsettiğim eksende gelişimi için sizlerle işbirliğine hazır olduğumuzu huzurlarınızda belirtmek isterim. Oda sisteminin geliştirilmesinden, mesleki eğitime, lojistik yönetimden, gümrük kapısı işletilmesine ve KOBİ’lerin desteklenmesine kadar birçok konuda bilgi ve deneyimlerimizi paylaşmaya hazırız. Tataristan Ticaret ve Sanayi Odası ile imzaladığımız Çalışma Komitesi anlaşması çerçevesinde hazırlayacağımız Ortak Eylem Planı hazırlayacağız. Sizin himayelerinizde, tüm bu hususları ayrıntılı ve belli bir zaman planına bağlanmış biçimde ortak eylem planımızda ele alacağız. Ben yakın gelecekte bu işbirliği sayesinde çok daha kuvvetli ekonomik ilişkilere sahip olacağımıza inanıyorum.”
 
4 işbirliği anlaşması imzalandı

Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov’ın TOBB ziyareti sırasında 4 önemli anlaşmaya da imza atıldı. Bu kapsamda, TOBB ile Tataristan Ticaret ve Sanayi Odası arasında; Türkiye Bilimler Akademisi ile Tataristan Bilimler Akademisi arasında; TEPAV ile Tataristan Bilimler Akademisi arasında ve TOBB ETÜ ile Tataristan Bilimler Akademisi arasında işbirliği anlaşmaları imzalandı. 

TOBB ile Tataristan Ticaret ve Sanayi Odası arasında imzalanan anlaşma ile kurulacak olan Ortak Çalışma Komitesi, 3 ay içerisinde Tataristan ile Türkiye arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin daha geliştirilmesi ve derinleştirilmesine yönelik bir Ortak Eylem Planı hazırlayacak.