Tazminat yükü KOBİ’yi batırdı

İşçi-işveren ilişkilerini yakından izleyen İş Hukuku Enstitüsü, son dönemde tazminatlar nedeniyle birçok KOBİ’nin battığını, birçoğunun da zora girdiğini açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Volkan ÖZSOY

İSTANBUL - İşçi-işveren ilişkilerini yakından izleyen İş Hukuku Enstitüsü, son dönemde tazminatlar nedeniyle birçok KOBİ’nin battığını, birçoğunun da zora girdiğini açıkladı. Krizin etkisi altındaki reel sektörde işten çıkarmaların hızlandığına dikkat çeken İş Hukuku Enstitüsü, mahkemede işçisine tazminat ödemeye mahkum edilmiş işveren sayısının dramatik boyutta arttığını kaydetti. Enstitü, İstanbul’da Merter ve Güngören başta olmak üzere yaptıkları tespitlerde bu nedenle batmış ya da batma noktasında 500’ün üzerinde KOBİ belirledi.

İş Hukuku Enstitüsü Başkanı Ali Yüksel ve Başkan Yardımcısı Av. Cihan Avcı, DÜNYA’ya yaptıkları açıklamada, “Belge tutmayan işverenler, gerçekte haklı olsalar bile çok yüksek miktarlarda tazminat ödemeye mahkum edilebiliyor. Örneğin belgelenemediğinde, normal çalışma bedelinin 1.5 katı olan “fazla mesai” talebi ile mahkemeye verilmesi birçok firmanın sonu olabilir. Keza, sürekli asgari ücretten gösterilen işçiler için mahkemenin “emsal ücret” soruşturması da şirketi bir anda büyük yüklerle karşı karşıya bırakır” diye konuştu.

Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde