TESK ile TPE arasında işbirliği protokolü

TESK Başkanı Palandöken, "Bundan böyle coğrafi işaretlenmiş ürünler daha değerli olacak" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, Konfederasyon olarak Türk Patent Enstitüsü (TPE) ile marka, patent, coğrafi işaret ve endüstriyel tasarım konularında bir işbirliği protokolü imzaladıklarını bildirdi.

Yazılı açıklamasında, esnaf ve sanatkarlar olarak marka ve markalaşmayı çok önemsediklerini belirten Palandöken, "Bu protokol ile yenilikçiliği, üretkenliği ve yaratıcılığı teşvik ederek, ulusal sistemi güçlendirerek, esnaf ve sanatkarlarımızın rekabet gücünün artacağı kaçınılmazdır" dedi.

Türkiye'de 100 yıllık firmanın yok denecek kadar az olduğunu kaydeden TESK Başkanı, imzalanan protokol ile birlikte, bundan böyle coğrafi işaretlenmiş, markalanmış ürünlerin taklitlerinin olmayacağını kaydetti. Palandöken, "Yani artık Konya'nın etli ekmeği, Van'ın otlu peyniri, Kayseri'nin mantısı, Samsun'un kapalı pidesi sadece ülkemizde değil uluslararası marka olacak" dedi.

Türk insansının gelişmiş sanayideki entegrasyonun sağlanmasının, organize sanayi bölgelerinde markalaşacak ürünlerin üretimine de önemli katkı koyağını ifade eden Palandöken, açıklamasına şöyle devam etti:

"Bu işbirliği protokolüyle, AB projeleriyle artık direk muhatap olacağız. Böylelikle Türk esnaf ve sanatkarlarının Avrupa ülkeleriyle işbirliği sağlanmış olacak. Bununla birlikte esnaf ve sanatkarın üretimde katkı payının çok önemli olduğunun bilinmesine rağmen, maliyet bakımından da fiyatların daha düşük seviyeye çekilmesini amaçlayan girdilerin düşürülmesiyle ilgili bir çalışma olacak. Artık herkes üretilen ayakkabının, üretilen giysinin, yediğimiz yiyeceklerin hem ülke ekonomisine katkısı olduğunu hem de bireysel olarak kendilerinin Türk ekonomisine katkı vereceğini bilecek. Leziz ürünleri kendi vatandaşları markalarını tescil edilmiş olacak. Hani derler ya 'Kim yaptı bunu? Hangi usta yaptı? Bu mantı kimin?' dediklerinde 'Kayseri mantısı' diyecekler."


 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir