THY uçağı Hollanda'da düştü

Amsterdam'daki kazada 9 kişi yaşamını yitirdi, 84 kişi yaralandı. Ölenlerden 3'ünün mürettebattan olduğu belirtilirken, ölenlerin isimleri belirlenmeye çalışılıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

AMSTERDAM/İSTANBUL - Türk Hava Yolları'na ait bir uçak, Hollanda'da düştü. Kazada 9  kişi yaşamını yitirirken, 84 kişi de yaralandı.

THY'ye ait İstanbul-Amsterdam seferini yapan 1951 sefer sayılı 2002 model Boeing 737-800 tipindeki ''Tekirdağ'' adlı uçak, İstanbul'dan 08.11'de havalandıktan sonra Schiphol Havalimanı'na son yaklaşma sırasında 'henüz bilinmeyen bir nedenle' saat 11.50 civarında piste yaklaşık 500 metre kala toprak zemine sert bir iniş gerçekleştirdi. Uçakta biri bebek, 127 yolcu ve 7 kişilik mürettebat olmak üzere toplam 134 yolcu bulunuyordu. 

Hollandalı yetkililer: 9 ölü var

Hollandalı yetkililer, İstanbul-Amsterdam seferini yaparken Schiphol havaalanına inişe geçtiği sırada kaza yapan THY'nin "Tekirdağ" isimli uçağında ölenlerin sayısının 9 olduğunu açıkladı.

Kazanın meydana geldiği havaalanında bugün ikinci kez basın toplantısı düzenleyen resmi yetkililer, kazada yaralanan 84 kişinin 11 farklı hastaneye sevk edildiğini söylediler.

Yetkililer, 6 kişinin durumunun kritik olduğunu, ayrıca 5 kişinin daha ağır yaralı olduğunu kaydettiler. Hollandalı yetkililer, 31 kişinin yaralarının niteliğinin henüz belirlenemediğini ifade ettiler.  Bu arada  Hollanda radyosu ölenlerden 3'ünün mürettebattan, 6'sının yolcu olduğunu duyurdu.

Karlıtekin: Ölenlerin tamamı yolcu değil

THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin ise Hollandalı yetkililerin ölü sayısının 9 olduğunu kendilerine bildirdiğini kaydederek, "İsim konusunda paylaşımda bulunmadılar. Tamamının  yolcu olmadığını biliyoruz" dedi.

"Kırım geçirdi"

THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, kaza üzerine THY Genel Müdürü Temel Kotil ile birlikte Yeşilköy'deki Genel Müdürlük binasında basın toplantısı düzenledi.

Karlıtekin, Amsterdam'da hava koşullarında olağanüstü bir durumun söz konusu olmadığını kaydederek, şu bilgileri verdi:

''Görüş açık ve 4500 metre civarındadır. Uçak piste 500 metre kala, pist yerine pistin önündeki araziye inmiştir. Uçak üçe ayrıldı.''

THY Genel Müdürü Temel Kotil de, bir soru üzerine de, ''yolcu yakınları için Amsterdam'a bir uçak hazırlandığını, uçağın kalkış saatinin daha sonra duyurulacağını, Amsterdam'dan Türkiye'ye gelecek yolcular için de ilave bir sefer düzenlemeyi düşündüklerini'' sözlerine ekledi.

Uçak 3'e bölündü

Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hayri Suat Aka ise Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru ile birlikte Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü önünde basın mensuplarına kazaya ilişkin bilgi verdi. Aka, şu ifadeleri kullandı:

''Kaptan pilot Hasan Tahsin Arısan yönetimindeki Tekirdağ isimli uçak, düşüş esnasında burun, kuyruk ve gövde olmak üzere üçe bölünmüştür. Uçakta herhangi bir patlama veya yangın meydana gelmemiştir. Alınan ilk bilgilere göre, yaralıların olduğu ve bazı yolcuların yara almadan uçağı terk ettiği yönündedir. Herhangi bir can kaybı henüz rapor edilmemiştir. Hollanda sivil havacılık yetkilileriyle yapılan ilk temaslarda, uçağın piste normal bir yaklaşma yaptığı bildirilmiştir. Schiphol Havalimanı, hava ulaşımına kapatılmış olup, yolcular tahliye edilmektedir.''

SHGM ve THY'de oluşturulan kriz masalarının kazaya ilişkin çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Aka, gelişmeler hakkında kamuoyunun sürekli bilgilendirileceğini ifade etti.

"Son derece modern bir uçak"

Uçağın düşme nedeninin sorulması üzerine Aka, ''Düşme değil, henüz nedenini bilmiyoruz'' dedi.

''Amsterdam'a bir uçak kaldıracak mısınız? Teknik ekip gönderecek misiniz?'' sorusuna Aka, ''Kaza Hollanda'da olduğu için kaza kırım işlemlerinin Hollanda tarafından yapılacağını, SHGM'nin gözlemci teknik uzman heyetinin bugün Hollanda'ya gideceğini bildirdi.

Uçağın parçalara ayrılma nedeninin sorulması üzerine Aka, ''Uzmanları dinledikten sonra soruya cevap vereceklerini'' ifade etti.

Aka, ''Uçağın daha önceden sabıkası var mı?'' sorusuna, ''Uçak 2002 model, en son Aralık 2008'de denetimden geçmiş. 2009 sonuna kadar uçuşa elverişliliğine dair belgelendirilmiş, son derece modern bir uçak'' yanıtını verdi.

Aka, açıklamasının sonunda, iletilen bir not üzerine de ''Şimdi aldığım son bilgi; Uçaktaki bütün yolcular tahliye edilmiştir, ölü yoktur'' dedi.

Mürettebat ve yolcu listesi

Bu arada, kaza geçiren Türk Hava Yollarına (THY) ait ''Tekirdağ'' adlı yolcu uçağının mürettebatının kimlikleri belirlendi. Alınan bilgiye göre, Hasan Tahsin Arısan'ın kaptan pilotluğu yaptığı uçakta, Olgay Özgür, Murat Sezer, Figen Eren, Perihan Özden, Ulvi Murat Eskin ve Yasemin Vural, mürettebat olarak bulunuyordu.

Yolcular:

Feriha Cebi

Erol Zafer akbaş

Lucio Basso

Kenan Öztürk

Frederick Gimpel

Gerarda Gimpelve

Hasan Hüseyin Sümer

Mustafa Mermer

Selçuk Arda

Mehmet Gözükara

Soyadı İdris olan bir yolcu

Samiye Albostan

Büşra Albostan

Erdem Recep Albostan

Atanaz Stilijan

Lucia Geijtema

Jakabuz Shinkel

Leentje Vanherbe

Marinus Vansipron

Ronalda Redford

George Anichukw

İlhan Gücüyene

Muhsin Cesur

Kenan Demir

Bora İnan

Soyadı Mutlucan olan bir yolcu

Kamile Banu Özcan

Soyadı Vanderhal olan bir yolcu

Soyadı Deknecht olan bir yolcu

Soyadı Chamrduk olan bir oylcu

Volkan Dasasan

Cem Mert

Kerem Uzel

Ahmet Peynirci

Vedat Demir

Ahmet Sen

Gülsen Yıldırım

Yavuz Yıldırım

Gökmen Yıldırım

Hollanda-Türkçe bilgi hattı oluşturuldu

Hollanda Dışişleri Bakanlığının bir sözcüsü, yurt dışından Türkçe olarak bilgi almak isteyenlerin "00 31 23 567 63 78" veya "00 31 23 567 63 75" numaralı telefonları arayabileceklerini açıkladı.

Sözcü, Hollanda içinden yakınlarıyla ilgili bilgi almak isteyenlerin de "0900 1852" numaralı telefonu arayabileceklerini bildirdi.

Başbakan'dan geçmiş olsun mesajı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Hollanda'nın başkenti Amsterdam'daki uçak kazasıyla ilgili, ''Ben uçağın içerisindeki tüm yolculara tekrar çok büyük geçmiş olsun diyorum. Ölen yolcuya Allah'tan rahmet diliyorum. Ailelerine sabır diliyorum. Yaralılarımıza Allah'tan şifalar diliyorum. Sağ kurtulan tüm yolculara da çok büyük geçmiş olsun temennisinde bulunuyorum'' dedi.