THY'nin Türk Motor Merkezi aralıkta faaliyette

THY Teknik A.Ş Genel Müdürü ve TEC Yönetim Kurulu Başkanı Demir, Aralık ayında da ilk motorun bakıma alınacağını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Türk Hava Yolları (THY) Teknik A.Ş'nin ortağı Pratt & Whitney ile Sabiha Gökçen Uluslararası Havaalanı'nda kurduğu "Türk Motor Merkezi - Turkish Engine Center (TEC)", Aralık ayında açılacak.

Merkezin şantiyesinde düzenlenen basın toplantısında konuşan THY Teknik A.Ş Genel Müdürü ve TEC Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Demir, temeli geçen yıl Temmuz ayında atılan "Türk Motor Merkezi"nin atölye binasının Eylül, tesisin ise Ekim ayında tamamlanmasının planladığını ve Aralık ayında da ilk motorun bakıma alınacağını söyledi.

Demir, merkezin "CFM56" serisi ve "V2500" serisi uçak motorlarına bakım hizmeti vereceğini dile getirerek, başta Türkiye olmak üzere Türkiye'ye yakın bölgelerdeki global müşterilere de hizmet sunacaklarını anlattı.

 "İlk yıl hedefimiz 100 motor. Tesis tam kapasiteye ulaştığında yıllık 300 motor bakımı yapılacak" diyen Demir, bina hakkında da bilgi verdi.

Tesisin ABD merkezli Green Building Council'in LEED (Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik) derecelendirme sisteminin "Altın" standartlarını karşılayacak şekilde tasarlandığını anlatan Demir, 10 hektarlık araziye kurulu tesisin "Çevre dostu" olacağını ifade etti.

Demir, "Habom Projesi" kapsamında kurulacak tesiste motor başına yaklaşık 2 milyon dolar bir ücretin söz konusu olacağını dile getirdi.

TEC Genel Müdürü Daniel Tennant ve TEC Yönetim Kurulu üyesi Fuat Oktay'ın da katıldığı toplantıda, daha sonra basın mensuplarına tesis inşaatı gezdirilerek, bilgi verildi.

Özel gün ışığı aydınlatma sistemi

Tesis, geniş cephe pencereleri ve çatıda bulunan özel gün ışığı aydınlatma sistemi vasıtasıyla gün ışığından etkin bir şekilde yararlanacak.

Tesis içi yollarda ve park alanlarında "Isı adası" etkisine karşı kara asfalt yerine açık renkli beton kullanılacak. Çevreye zararlı madde sızma riski nedeniyle atölye zemini altında su giderleri dahil hiçbir tesisat bulunmuyor.