TİM, OVP hedefi üzerinde ihracat bekliyor
İhracatın hem 2012, hem de 2013 yılını OVP hedeflerinin üzerinde tamamlamasını beklediklerini belirten TİM Başkanı Büyükekşi, önümüzdeki yıl 50 ülkeye ziyarette bulunacaklarını söyledi.
İSTANBUL - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Aralık ayında 12.5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmesi öngörülen ihracatın hem 2012, hem de2013 yılını OVP hedeflerinin üzerinde tamamlamasını beklediklerini; ihracat pazarlarının çeşitlendirilmesi amacıyla önümüzdeki yıl 50 ülkeye ziyarette bulunacaklarını söyledi. OVP hedefine göre, ihracat 2012 yılında 150 milyar dolar, 2013 yılında ise 158 milyar dolar olarak öngörülüyor.
Reuters'la yaptığı söyleşide Büyükekşi, ihracatçılar açısından önümüzdeki dönemde en önemli risklerin ise, enerji maliyetlerindeki artış, yurtdışı talepteki daralma, TL ve euro/dolar paritesi olduğunu belirtti.
Türkiye'nin ihracat ile büyümesi gerektiğini vurgulayan Büyükekşi, 2013'te hem AB pazarlarındaki toparlanma hem de Pazar ve ürün çeşitliğinin devam edeceğini belirterek, "AB'de trend küçük de olsa iyileşmeyi gösteriyor. Buna bağlı olarak 2013hedefimiz OVP'deki 158 milyar doların üzerine çıkmak... 2012 ilk sekiz ayda AB'ye yapılan ihracatta düşüş yüzde 9'du. İlk 11 ayda ise düşüş yüzde 7’ye geriledi. Aylar itibarıyla düşüş azalıyor bu da bizi AB'ye ihracatta toparlanma konusunda ümitlendiriyor" diye konuştu.
50 ülkeye ziyaret
Büyükekşi, pazar çeşitliliğini sürdürmek amacıyla TİM heyetinin 2013'te 50 ülkeye ziyaretler yapacağını söyledi. Yılın ilk ziyaretinin 6 Ocak'ta Başbakan Tayyip Erdoğan ile birlikte Gabon, Senegal ve Nijer olacağını söyleyen Büyükekşi, "Önümüzdeki sene THY 25 yeni hat daha açacak. THY'nin TİM ile protokolü nezdinde 2012 de açmış olduğu hatlar ve 2013'teki 25 hatta birlikte toplam 50 ülkeye TİM olarak ticaret heyeti düzenleyeceğiz" dedi.
ABD ve Çin gibi dış ticaret dengesinin tek taraflı ciddi farklılıklar gösterdiği ülkelere yönelik eyalet bazlı çalışma yapacaklarını belirten Büyükekşi şunları söyledi: "Bu ülkelerin Türkiye'ye sattığı malların biri başta uçak olmak üzere teknoloji, diğeri ise tüketim malı ağırlıklı ve düşük işçilik. Bunları inceleyip eyalet bazlı pazarlama şekline geçmemiz gerekli. Bu 2013 içinde yapılacak."
[PAGE]
Suriye ve bölgeye ihracatta artış yaşanabilir
Suriye başta olmak üzere bölge ülkelerinde yaşanan ihracat düşüşünün 2013'te de devam edip etmeyeceği ile ilgili olarak da Büyükekşi şöyle konuştu:
"Suriye'deki yönetim açısından gittikçe çemberin daraldığını görüyoruz... Geçen sene Mısır ve Libya'da da benzer sorunları yaşadık. Bu ülkelere de ihracatımız aylık bazda zaman zaman yüzde 70-80 oranında düşüşler oldu. Şu anda Mısır'a ihracatımız yüzde 30-40, Libya'ya ise bazı aylarda yüzde 250 artış gösteriyor. Suriye'de de işlerin yoluna girmesiyle birlikte Mısır ve Libya gibi olacağını düşünüyoruz" dedi.
Bölgede yaşanan sorunlar yüzünden 12 ülkeye ihracatın olumsuz etkilendiğine de dikkat çeken Büyükekşi, "Kuveyt, Suudi Arabistan, Yemen, Birleşik Arap Emirlikleri, Lübnan, Ürdün ve Mısır'a ihracatta lojistik anlamında sıkıntı var" dedi.
Artan enerji maliyetleri risk
İhracatçıların 2013 için en önemli hedefleri arasında inovasyon, tasarım, Ar-Ge ve markalaşma ile katma değer yükseltmek olduğuna da dikkat çeken Büyükekşi, en önemli risklerin ise enerji maliyetlerindeki artış, TL, yurtdışı talepteki daralma ve euro/dolar paritesi olduğunu söyledi. Büyükekşi TL'nin aşırı değerlenmesine ilişkin risklerin ise en önemli risk olmaktan çıkıp iki ve üçüncü sıralara gerilediğini de kaydetti.
Büyükekşi, ihracatçılar açısından dolar/TL'de 1.8seviyesinin sepet bazında TL'de ise 2.05-2.10 aralığının altının "kırmızı çizgi" olduğunu belirtti.
Sektörde kar marjlarının başta AB olmak üzere talepteki daralmaya paralel gerilediğine de dikkat çeken Büyükekşi, 2013yılına ilişkin ise daha iyimser olduklarını söyledi.
TCMB'nin 25 baz puanlık indiriminin "niyetini göstermesi açısından iyi" bir adım olduğunu belirten Büyükekşi, "Ama bize göre düşük kaldı. En azından 50 bp politika faizin düşürebilirdi" diye konuştu.
Büyükekşi TCMB'nin ihracatçılara sağladığı reeskont kredi imkanın ise istendiği gibi işlemeye devam ettiğini belirtti.
Büyükekşi, 2013 yılında artan dış taleple ihracatta artışın devam edeceğini ve büyümenin hem ihracat hem iç talepten geleceğini söyledi.