Tüketici kredilerine yeni düzenleme geliyor
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, bankaların tüketici kredisi kullandırmalarına ilişkin bir düzenlemeyi bakanlık olarak Başbakanlığa gönderdiklerini bildirdi.
ANKARA - Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, bankaların tüketici kredisi kullandırmalarına ilişkin, kullanıcının krediyi hangi maliyetle kullanacağı, nasıl kullanacağı ve bu konuda bankaların kendilerine ilan etmiş olduğu kredi miktarlarından kredi kullanmasını sağlayacak olan bir düzenlemeyi bakanlık olarak Başbakanlığa gönderdiklerini bildirdi.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, AK Parti Sincan Belediye Başkan Adayı Mustafa Tuna ile birlikte Sincan Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) Hidromek firmasını ziyaret etti. AK Partinin seçim otobüsü ve beraberindeki araç konvoyuyla Hidromek'e gelen Bakan Çağlayan, burada, çalışanlara hitaben bir konuşma yaptı.
Konuşmasında ekonomik kriz ve AK Parti'nin 6 yıllık icraatına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bakan Çağlayan, daha sonra bir iş makinasını kullandı ve çalışanlarla fotoğraf çektirdi.
Çağlayan daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin otomotivde ÖTV indiriminin araç satışlarına nasıl yansıdığını sorması üzerine Sanayi ve Ticaret Bakanı Çağlayan, otomotiv sektörünün Türkiye'nin yüzakı olduğunu söyledi. Otomotivde 22 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiğine vurgu yapan Çağlayan, bunun 20 milyar dolarının Avrupa'ya yapıldığını kaydetti. Avrupa'da yaşanan ekonomik krizden dolayı otomotiv sektörünün Türkiye'de ciddi problemlerle karşı karşıya kaldığına dikkati çeken Çağlayan, kriz nedeniyle sektörün mevcut dış pazarını kaybettiğini anlattı. Türkiye'nin çok kısa bir sürede otomotiv sektöründe dünyanın önemli üretim üslerinden biri haline geleceğini belirten Çağlayan, sektörde 150 bine yakın bir stok bulunduğunu söyledi. Bunun yaklaşık 90 bininin otomobil, geri kalanın hafif ticari araçlar, ağır vasıtalar, motosiklet, minibüs olduğunu belirten Çağlayan, yapılan ÖTV indiriminin sektöre ciddi manada bir canlılık getirdiğini kaydetti. Sektör temsilcileriyle yaptıkları temaslarda onların bile beklemediği ölçüde ciddi bir satış patlamasıyla karşı karşıya kalındığını belirten Çağlayan, yapılan indirimle 1600 cc'lik araçlarda 3 bin lira civarındaki ucuzlamanın önemli bir rakam olduğunu kaydetti.
Otomotiv fiyatları 7 yıl geriye gitti
Otomotiv sektöründe şu anki fiyatların yaklaşık 7 yıl geriye gittiğine vurgu yapan Çağlayan, "Yani fiyatlar 2002'ye gerilemiştir" dedi. ÖTV indirimiyle hafif ticari araç satışlarında da bir patlama yaşandığını belirten Çağlayan şunları kaydetti:
"Bir taraftan bankacılık sektörü de devreye giriyor. Bankacılık sektörü ya peşin parayla ya kredilerle bunu destekliyor. Dolayısıyla otomotiv sektöründe topyekün bir canlılık var. Bu arkasından ne getirecek? İkinci el piyasasını da kuvvetlendirecek. 2. El piyasasında da çok önemli gelişmeler olacak. Diğer taraftan oto sanatkarları açısından, lastik, benzin, yani ciddi bir katma değer yaratacak olan bir hadisedir. Bir taraftan işte yağ satışları, akaryakıt satışları da motorin başta olmak üzere bu satışlar da artacak. Onun için bu çerçevede yapılan ÖTV indirimlerinden bir kere halk fazlasıyla memnun."
Bakan Çağlayan, ÖTV indiriminde süre uzatımının söz konusu olup olmayacağına ilişkin bir soru üzerinde "Hele bir üç ayı görelim öncelikle. Biliyorsunuz bu üç aylığına yapıldı. Krizde tabi öngörülerimizle hareket ediyoruz" dedi.
Açıklanan paketin diğer sektörlerle beraber 5.5 milyarlık bir paket olduğunu hatırlatan Zafer Çağlayan, ülke ekonomisinin hareketlenmesi, insanların işini kaybetmemesi, firmaların işletme sermayesi ihtiyacının giderilmesi noktasında paketin son derece önemli olduğunu belirtti.
Beyaz eşya satışlarında da talep artışı var
Beyaz eşya ile elektronik eşya satışlarında da ciddi bir talep artışı olduğunu belirten Çağlayan, bunun sağlanması için Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu'nda da (DEFİF) yapılan ciddi bir indirim olduğunu anımsattı. Bunun tüketici kredi maliyetlerine düşürücü etkide bulunduğunu belirten Çağlayan, tüketici kredileriyle ilgili bir düzenleme yaptıklarını bildirdi. Bakan Çağlayan şu bilgiyi verdi:
"Bankaların kullandırmış olduğu bu tüketici kredilerinde, kullanıcının sonuna kadar krediyi hangi maliyetle kullanacağı, nasıl kullanacağı ve bu konuda bankaların kendilerine ilan etmiş olduğu kredi miktarlarında kredi kullanmasını sağlayacak olan düzenlemeyi de Sanayi ve Ticaret Bakanlığı olarak Başbakanlığımıza gönderdik.
Yönetmeliğin Resmi Gazete'de yayınlanmasıyla beraber bu çerçevede bankaların kullandırmış olduğu tüketici kredilerinde de krediyi kullananın hangi maliyette kullanacağını önceden bankalar bildirecek. Bankaların kendisinden de gelen bir talepti bu. Haksız rekabet yapıldığını ifade ediyorlardı. Hem bu ortadan kalkacak hem de tüketicilerin bu konuda bilinçlenmesi ve tüketici haklarının korunması noktasında son derece önem arzedecek. Yani şunu söylemeye çalışıyorum; Ekonomiye yönelik ve ekonominin çarklarının yeniden dönmesine yönelik, istihdamın kaybını önleyecek olan her tür mekanizma ve çalışma zaten bugüne kadar 4 paket olarak kamuoyuna sunuldu."
Sanayiciye ucuz tarifeden elektrik
Bir başka soru üzerine de, üzerinde çalıştıkları diğer konuların da bulunduğunu belirten Çağlayan, ihtiyaçlar ortaya çıktıkça düzenleme yaptıklarını anlattı. Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, bu çerçevede hafta sonları ve tatil günlerinde elektriği sanayicinin gece tarifesinden kullanacağını kaydetti. Çağlayan, "Bütün hadise şu, küresel krizin etkilerini Türkiye'de en hafife indirmektir. Bu konuda gece gündüz çalışmamız devam ediyor. İhtiyaçlar hasıl oldukça ve bütçe imkanları çerçevesinde tabii ki ihtiyaç ne olursa, ne çıkarsa önümüzdeki günlerde bunları yapacağımızdan da kimsenin bir endişesi olmasın" dedi.