‘Türk-Macar ortaklığı Afrika’da sinerji yaratacak’

Son dönemlerde sıklıkla Türkiye’yi ziyaret eden Macaristan devlet yetkilileri ve Macar iş adamları ortak işlerle sinerji yaratmayı hedefliyor. Ana hedef ise işbirliği yapılarak Afrika pazarında daha güçlü bir şekilde yer almak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SERCAN AKINCI

İSTANBUL - Türkiye ile Macaristan arasındaki işbirliğinin artırılması yolunda çalışmalar yürütülüyor. İki ülkenin yapacakları doğrudan yatırımların artırılması hedeflenirken, özellikle Afrika’daki işlerde ortaklık sağlanarak avantaj elde edilmek isteniyor.

Dün düzenlenen Macaristan Ticaret ve Yatırım Fırsatları Bilgilendirme Semineri’nde DÜNYA’ya konuşan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Macaristan İş Konseyi Başkanı Adnan Polat, Macaristan’ın Türk tarım yatırımcılarını ülkelerine davet ettiğini belirtti. Polat, “Orada yapılacak üretimi doğrudan Avrupa’ya satabilirsiniz. Lojistik avantajı nedeniyle kolaylıkla ihracat imkanı var. Ben tarım sektöründe olsam yatırım yapardım” dedi. Polat Macaristan’ın etrafı dağlarla çevrili bir ova olduğunu söyledi. Avrupa’nın su deposu olmasının yanısıra Macaristan topraklarının bozulmadığını dile getiren Adnan Polat, oradaki tarım ürünlerinin kaliteli olduğunu kaydetti.

Türkiye’nin savunma sanayinde Macaristan’a yatırım yapacağını açıklayan Polat, Avrupa markalı savunma sanayi ürünlerini ihraç etmenin daha kolay olacağını vurguladı. Türk yatırımcıların son 1- 2 yıldır ciddi şekilde Macaristan’a gittiklerinin altını çizen Polat, şöyle devam etti: “Belli şartları oluşturursanız yatırımınızın yarısını devlet karşılıyor. O yüzden cazip bir ülke. Türklerin Afrika’da yaptıkları yatırımlar konusunda Macarlar ortak olalım diyorlar. Hem devlet hem de iş adamları nezdinden böyle bir yaklaşım olunca, bizim bunu kullanmamız lazım. Türk yatırımcılar başka ülkelere gideceğine, bizi destekleyen, Avrupa’nın göbeğinde bir ülkeye gitmeleri iyi olur diye düşünüyorum. Her konuda sinerji yaratılabilir. İTO Başkanı’yla Macar Bakan Yardımcısı görüştüler. Ekim ayında yuvarlak masa toplantısı yapılacak. Her 2 tarafın önemli yatırımcıları bir araya getirilecek. Şu anda Macaristan’da 100 milyon dolardan fazla Türk yatırımı var. Yeni başlayan bir çok yatırım da var. Tahmin ediyorum ki 2- 3 yılda bu milyar dolarlara çıkacak.”

İTO’da yazılan oyunun demosu 1 milyon 600 bin kez indirildi

Türk Telekom, Çelebi Yer Hizmetleri, Bugdet Rent a Car, Paşabahçe, Polat Grubu gibi şirketlerin Macaristan’da yatırımları olduğunu söyleyen ALX Polat Dış Ticaret Genel Müdürü Galip Yılmaz da Made in EU etiketi için yatırımlarının bir kısmını Macaristan’a taşımak isteyen Türk firmaların da olduğunu ifade etti. Macaristan’da brüt asgari ücretin 4 bin lira civarında olduğunun bilgisini veren Yılmaz, “Türkiye’de de 3 bin liraya yakın. Eğitimli iş gücü- minimum ücret denklemi olarak baktığınızda Avrupa’nın en cazip ülkesi. Romanya ve Bulgaristan’da eğitimli iş gücünü bulmak zor. Bir beyaz yakalıyı Türkiye’den göndermek çok kolay değil. Romanya’nın taşrasında bir mühendisi ne kadar süre istihdam edebilirsiniz?” diye konuştu.

Toplantıda kendi faaliyetleriyle ilgili bilgiler paylaşan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, kurdukları Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’nde start- up seviyesinde 40’tan fazla çalışan olduğunu söyledi. Burada yazılan bir oyunun demosunun 1 milyon 600 bin kez indirildiğini anlatan Çağlar, Macaristan’da Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’ne benzer yapılarla irtibata geçmek istediklerini vurguladı.

Tarımda önemli fırsatlar barındırıyor

Seminerde konuşan Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakan Yardımcısı Levente Magyar iki ülkenin ticaret hacminin artması için çok önemli şeyler yapıldığını, ancak yeterli seviyeye ulaşmadığını belirterek, iki ülkenin iş fırsatlarını geliştirmek için bu toplantıya geldiğini kaydetti. Magyar, Macaristan’ın ekonomik verileri ve iş fırsatları hakkında bilgi vererek, Macaristan’daki kurumlar vergisinin yüzde 9 olduğunu, bunun birçok Avrupa ülkesinden daha iyi bir oranda bulunduğunu söyledi. Tarım sektörüne özellikle değinmek istediğini ifade eden Magyar, sözlerine şöyle devam etti: “Eğer tarım ile ilgili yatırım yapmak isterseniz buna açığız. Tarım konusunda Macaristan gelişmiş durumda, lojistik anlamda da avantajlar sunuyoruz. Tarım sektörüne özellikle eğiliyoruz. Macaristan’ın kaliteli bir toprağa sahip olduğunu söyleyebiliriz. Yıllık olarak Macaristan’daki çiftçilere mali destek sağlıyoruz. Tüm diğer çiftçilerle rekabet ederek yatırım yapabilirler. Macaristan’da tarım konusunda büyümek için önemli yatırım fırsatları bulunuyor.”