Türk savunma sanayisinde bir ilk

STM, Pakistan'da denizaltı modernizasyonu ihalesini kazandı. Türkiye böylece ilk defa denizaltı gibi ileri teknoloji gerektiren bir alanda mühendislik ihracatı yapacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Pakistan Deniz Kuvvetlerinin envanterinde bulunan Agosta 90B sınıfı denizaltıların yarı ömür modernizasyonu amacıyla yapılan uluslararası ihalede, bu denizaltıları tasarlayıp üreten Fransız firmaya karşı yarışan Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ (STM), ihaleyi kazandı. 

Biri kesin, opsiyonlu 3 denizaltının modernizasyonunu ilgilendiren anlaşma, Pakistan Savunma Üretim Bakanlığı ile STM arasında, Türkiye'nin Pakistan Büyükelçiliği ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı yetkililerinin müşahitliğinde Pakistan'ın Rawalpindi şehrinde imzalandı.

STM Genel Müdürü Davut Yılmaz, konuya ilişkin değerlendirmesinde, pek çok açıdan stratejik ve önemli bir projeyi kazandıklarını söyledi. Yılmaz, şöyle konuştu:

"Kritik teknolojilerin ve zorlu mühendislik gereksinimlerinin yer aldığı bu projeyi, denizaltıyı yapan ve bu alanda bir dünya devi olan firmaya karşı kazanmış olmak, işin önemini daha da artırıyor. Geçtiğimiz yıl ülkemizdeki denizaltıların modernizasyonunu tamamlamış, devamında da 6 Yeni Tip Denizaltı Projesi’nde görev almıştık. Yerli projelerden kazandığımız tecrübe, uluslararası alandaki bu önemli ihaleyi almamıza büyük katkı sağladı. Bu sayede ilk defa ülke olarak denizaltı gibi yüksek teknoloji gerektiren bir alanda mühendislik ihracatı yapmış olacağız. 

Şunu da belirtmemde fayda var. Bu tip askeri platform projelerinde görünürde şirketler olsa da arka planda anlaşmayı yapanlar, devletlerdir. Bu nedenle, bu süreçte bize büyük destek veren başta Savunma Sanayii Müsteşarlığı olmak üzere ilgili tüm devlet birimlerimize ve bize güvenen kardeş ülke Pakistan yetkililerine buradan tekrar teşekkür ediyorum."

45 ay sonra teslim edilecek

Agosta 90B sınıfı denizaltıların modernizasyonuna yönelik proje kapsamında STM, anılan denizaltı gemilerinin tasarım ve üretimini gerçekleştiren Fransız DCNS Tersanesi ile son ana kadar zorlu ve uzun bir rekabet gerçekleştirdi. 16 Nisan’da başlayan ihale sürecinin sonucunda STM, Pakistan Savunma Üretim Bakanlığı tarafından teknik ve ticari olarak üstün bulundu ve ana yüklenici seçilerek sözleşme imzalandı.

Modernizasyon faaliyetlerinin Pakistan’daki lokal bir tersanede yapılacağı projede, ilk denizaltı 45 ay sonra teslim edilecek. Diğer denizaltıların ise 1 yıl ara ile modernize edilmesi planlanıyor. 

HAVELSAN ve ASELSAN sistemleri de ihraç edilecek

Söz konusu proje, askeri gemi sektöründe, STM’nin de tasarım, entegrasyon, inşa gibi rollerle görev aldığı MİLGEM Projesi ile büyük atılım yapan savunma sanayisi açısından büyük önem taşıyor. Çünkü ilk defa bir yurt dışı denizaltı projesinde Türk firması ana yüklenici olarak seçildi. Bu sayede ilk defa denizaltı tasarım ve mühendislik hizmeti ihracatı yapılmış olacak. 

Modernizasyon faaliyetleri kapsamında denizaltı gemisinin tüm sonar süiti, periskop sistemleri, komuta kontrol sistemiyle radar ve elektronik destek sistemleri değiştirilecek. Mevcut silah konfigürasyonunun değiştirilen sistemlerle entegrasyonunun da gerçekleştirileceği proje kapsamında HAVELSAN ve ASELSAN'ın sistemleri de ihraç edilmiş olacak. 

thumbs_b_c_75786dd70b598c36f1ea1c6ac66095a4.jpg

Pakistan için 2. proje

Pakistan ile daha önce Denizde İkmal Tankeri Projesi imzalayan ve askeri gemi bazında tek kalemde en büyük ihracatı gerçekleştiren STM, denizaltı modernizasyonuyla bu ülkedeki projelerinin sayısını 2'ye çıkaracak.

Pakistan Deniz Kuvvetleri için büyük önem taşıyan Denizde İkmal Tankeri, 2 ay sonra Pakistan’ın bağımsızlık gününde törenle denize indirilecek.