Türkiye 'enerjide' konumunu güçlendirdi

Dünya Enerji Konseyi Genel Sekreteri Frei, Türkiye'nin hem mevcut hem de piyasaya yeni giren gaz ülkeleriyle ilişkide kilit rol oynayacağını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dünya Enerji Konseyi Genel Sekreteri Christoph Frei, Türkiye'nin doğalgaz üreticisi ülkelerle ilişkilerde kilit rol oynayacağını belirterek, "Türkiye enerji alanındaki konumunu güçlü hale getirdi" dedi.

Türkiye'nin doğu ile batı arasında bir köprü olduğunu hatırlatan Frei, sahip olduğu boğazlar sayesinde ülkenin doğalgaz ve petrol geçişi açısından çok önemli bir konumda bulunduğunu kaydetti.

Türkiye'nin bölgesinde enerji alanındaki konumunu daha da güçlendirdiğini ifade eden Frei, "Türkiye, altyapı oluşturulması açısından önemli bir gelişim gösterdi. Türkiye'nin hem mevcut hem de piyasaya yeni giren gaz ülkeleriyle ilişkide kilit rol oynayacağını düşünüyorum. Bunlardan biri İran. Bir diğer önemli gaz ülkesi Rusya. En önemli tüketici Avrupa. Bu, önümüzdeki süreçte oluşturulacak kurumsal strateji bakımından bu ülkelerle olan ilişkinin ne kadar öncelikli olduğunu gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.

 "Türkiye enerji verimliliğinde çalışmalarına hız vermeli"

Türkiye'nin enerji verimliliği alanında çalışmalarına hız vermesi gerektiğini dile getiren Frei, "Birleşmiş Milletler'in (BM) enerji verimliliğinde yıllık yüzde 2,6 oranında gelişme hedefi var. Bu oran ortalama 1,6 ya da 1,7 oranında kalıyor. Dolayısıyla tüm ülkeler enerji verimliliğinde çok daha fazla şey yapabilirler." dedi.

Enerji verimliliği ile birlikte bir diğer önemli konunun kaynak çeşitliliği olduğunu anlatan Frei, şöyle konuştu:
"Yeni tür enerji kaynaklarının kullanımı konusundaki imkanlar ve ülkelerin yeni enerji kaynaklarının kullanımına ilişkin bakış açıları ciddi şekilde değişti. 10 yıl önce yenilenebilir kaynakların kullanımının pahalı olduğunu söylemek kabul edilebilir görülmekteydi. Şu anda ise özellikle güneş enerjisi maliyet açısından ciddi şekilde düştü. Güneş enerjisindeki maliyetlerde yüzde 80 oranında bir düşüş gördük. Türkiye de dahil olmak üzere pek çok ülkenin yerli üretim imkanlarını kullanabilmesi için önünün açılmaya başladığını inanıyorum."

"Kongre için kritik bir zaman"

23. Dünya Enerji Kongre'sinde ele alınacak konulara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Frei, temanın 'Yeni Ufukları Kucaklamak' olarak belirlendiğini ve bu temanın enerjideki ciddi değişim ve dönüşümlere işaret ettiğini vurguladı.
Kongrenin yapılacağı dönemi, "kritik bir zaman" olarak nitelendiren Frei, "Dünyada piyasanın, politikaların, teknolojinin, risklerin, enerji arz ve talep merkezleri anlamında jeopolitik gelişmelerin, küresel olarak değişmekte olduğu bir dönemdeyiz." diye konuştu.

Tüm bu alanların enerjide 'yeni ufuklar' olarak tanımlanabileceğini anlatan Frei, "Bu kongre tüm bu değişimlere şahit olduğumuz bir zamanda gerçekleşiyor. Sürdürülebilir enerjinin geleceği için bu değişimler arasındaki belirli noktaları birleştirmemiz gerekecek. Bu yüzden bu kongrenin gerçekleştirilmesi için çok kritik bir zaman olduğuna inanıyoruz." şeklinde konuştu.

İstanbul'da 9-13 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek 23. Dünya Enerji Kongresi'ne, yaklaşık 50 ülkenin enerji ve ekonomi bakanları ile önde gelen enerji şirketlerinin üst düzey yöneticileri katılacak. Dünyanın en kapsamlı enerji etkinliği olarak değerlendirilen kongre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde ve Başbakan Binali Yıldırım ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın ev sahipliğinde İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir