Türkiye, çeltik üretiminde üçüncü oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
EDİRNE - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar (TAGEM) Genel Müdür Yardımcısı Ali Osman Sarı, çeltikte birim alandan alınan verim açısından Türkiye'nin Mısır ve Avustralya'nın ardından dünya üçüncüsü olduğunu bildirdi.
Sarı, Türkiye'nin dünya standartlarına göre çeltik üretiminde başarılı bir yükseliş sergilediğini söyledi.
Türkiye'deki çeltik üretiminin yarısından fazlasının Trakya'da üretildiğini belirten Sarı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nce yapılan çalışmalar sonucunda çeltik veriminin dünya ortalamasının üzerine çıktığını kaydetti.
Sarı, Türkiye'de ekili 100 bin hektar alandan 1 milyon ton çeltik üretildiğini anlatarak, "Türkiye, çeltikte birim alandan alınan verim açısından Mısır ve Avustralya'nın ardından üçüncü sırada yer alıyor. Dünya ortalamasına göre, çeltikte dünya ülkelerinde ortalama dekar başına 400-600 kilogram verim alınırken Türkiye'de 900 kilogramın üzerinde verim alınmaktadır" dedi.
Birim alandan alınan verim açısından dünyada üçüncü sırada bulunduklarını ifade eden Sarı, çoğunlukla buğday üreten ve tüketen bir ülke olduklarını anlattı. Sarı, Türkiye'de yılda 200 kilogram buğday tüketilirken, 8 kilogram da çeltik tüketildiğini bildirdi.
Sarı, buğday ve çeltik tüketim oranına göre, Türkiye'de çeltik üretimi ve tüketiminin de gün geçtikçe başarılı bir yükseliş gösterdiğini vurguladı.
Bu konularda ilginizi çekebilir