"Türkiye, havacılık bakım ve onarım alanında önemli bir yer almaya başladı"

Savunma Sanayii Başkanı Demir, "Havacılık bakım ve onarım alanında Türkiye önemli bir yer almaya başladı. Bu konuda kullanılan teknolojiler, oluşturulan verimlilik ve planlama unsurları hızla devreye girmeye başladı" diye konuştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, İstanbul'da düzenlenen Uluslararası Uçak Teknolojileri, Bakım, Onarım, Revizyon ve Havacılık Operasyonları Sempozyumu'na (ISATECH) katılarak sektörün durumuna ilişkin değerlendirmede bulundu. 

Demir, yeni İstanbul Havalimanı'nın açılmasının, Türk Hava Yolları'ndaki (THY) büyümenin, Türkiye'nin havacılık alanı ve teknolojilerinde yaptığı çeşitli atılımların ve gelişmelerin dünyanın gözünün daha çok Türkiye'nin üzerinde olmasını sağlayacağını söyledi.

Aynı zamanda Türkiye'deki gelişmelerin çok fazla bilinmediğine dikkati çeken Demir, "Bu gelişmelerin bilinmesine de katkı sağlayacaktır. Mesela havacılık bakım ve onarım alanında Türkiye aslında önemli bir yer almaya başladı. Bu konuda kullanılan teknolojiler, oluşturulan verimlilik ve planlama unsurları hızla devreye girmeye başladı ve dünyada şu anda konuşulmakta olan teknolojilerin de uygulama alanı olarak Türkiye'de çeşitli faaliyetler başlamış durumda" ifadelerini kullandı.

"THY Teknik'in bakım-onarım şirketleri oluşturma girişimi var"

Bir taraftan tasarım, geliştirme ve imalat konularını çalışılırken bir taraftan da havacılıkta yeni teknolojilerin takibinin yapılmasının önemi olduğunu belirten Demir, şunları söyledi:

"Bunun bakım onarım alanına uygulanması bir faktör. Çünkü bir ürünün elinizde olması kadar onun etkin işletilmesi önemli. Hatta bazen daha önemli. Özellikle faaliyet açısından o ürünün kullanıcının elinde istendiği zaman kullanıma hazır olması açısından bu faktör çok önemli. Maliyetlerinizi düşürme açısından önemli. Bir ürünü ilk alış faaliyetinizden çok daha fazlası onun ömür boyu desteklenmesi ve işler halde tutulmasına harcandığını düşünürsek bu konuda da bağımlılığınız ne kadar az olursa o kadar etkin bir işletim yapabilirsiniz"

Türkiye'de bakım ve onarım konusunda bir yabancı ortaklık bulunduğunu ve Türkiye'nin, özellikle THY Teknik'in bakım ve onarım şirketleri oluşturmak adına yurt dışında çeşitli girişimlerde bulunduğunu anlatan İsmail Demir, şöyle devam etti:

"Çünkü bir bakım ve onarım ağı kurmanız gerekiyor eğer güçlü bir yapı olmanız gerekiyorsa. Dünya çapında bir şirket olmanız ve etkin operasyonlarınızı başka yerde de gerçekleştirirken servis ağınızı geliştirmek ve mevcut kabiliyetlerinizi daha fazla gelir getirir halde tutmak istiyorsanız bunları yapmanız gerekiyor. Dünyanın dört bir yanında hizmet verebilecek bir yapı kurulması, gerekirse belli ülkelerde varlığınızın ve olması, orada tesis kurmanız, global bir ağ oluşturmanız açısından, aynı zamanda mevcut kabiliyetlerinizi etkin kullanmanız açısından önemli"