Türkiye KDV liginde alt sıralarda

Maliye Bakanlığı verilerine göre Türkiye, yüzde 18'lik genel KDV oranı ile AB içinde en düşük orana sahip dördüncü ülke

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye, Katma Değer Vergisi (KDV) oranları bakımından birçok Avrupa Birliği (AB) ülkesinin gerisinde yer aldı. Türkiye, yüzde 18'lik genel KDV oranı açısından AB ülkeleri arasında en düşük oranlı dört ülke arasında yer alıyor. 

Maliye Bakanlığı sitesinden yapılan derlemelere göre, Türkiye son 5 yılda turizm, tekstil, eğitim ve sağlık gibi alanlarda KDV oranını yüzde 18'den 8'e, bazı gıda ürünlerinde ise yüzde 8'den yüzde 1'e indirdi.

Türkiye'nin KDV açısından efektif vergi oranı 2005 yılında yüzde 15,8 iken, yapılan vergi indirimleriyle bu oran 2012 yılında yüzde 14,3'e düşürüldü.

AB ülkeleri KDV'de gaza bastı 

KDV'nin en geniş uygulama alanı bulduğu AB içinde birçok ülke son 5 yılda KDV'de oran artışına gitti. Bu süreç içerisinde Macaristan KDV oranını yüzde 20'den 27'ye çıkartarak Birlik içerisindeki en yüksek KDV oranına sahip ülke oldu.

Bu dönemde Romanya oranını yüzde 19'dan 24'e, Portekiz yüzde 20'den 23'e, Yunanistan yüzde 19'dan 23'e, Hollanda yüzde 19'dan 21' e yükseltti. Söz konusu dönemde KDV oranını artıran bir başka ülke de İngiltere oldu. İngiltere, KDV oranını 5 puan artırarak yüzde 15'ten yüzde 20'ye çıkardı.

Kuzey Avrupa ülkelerinin KDV'si yüksek  

Avrupa ülkeleri içerisinde KDV oranı en yüksek ülkeler, yüksek gelir oranına sahip Kuzey Avrupa ülkeleri olarak dikkati çekiyor. Danimarka ve İsveç yüzde 25'erlik KDV oranlarıyla AB içerisinde en yüksek orana sahip ikinci ve üçüncü ülke olurken, Finlandiya ise yüzde 24'lük KDV oranıyla 6'ncı sırada yer alıyor.

En düşük oran Lüksemburg'da 

AB ülkeleri arasından en düşük KDV oranına sahip ülke ise yüzde 15'le Lüksemburg oldu. Bu ülkeyi yüzde 18'le Kıbrıs Rum kesimi ve Malta izlerken, Türkiye'de bu iki ülkeyle aynı oranı sahip bulunuyor. AB'nin lokomotif ülkesi Almanya ise yüzde 19'luk KDV oranıyla, Birlik içerisinde alt sıralarda yer alıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir