TZD: Sel baskınları teminat kapsamına alınmalı

Yetkin, devlet destekli tarım sigortasının kapsamının genişletilmesi gerektiğini bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, devlet destekli tarım sigortasının kapsamının genişletilerek sel baskınlarının da teminat kapsamına alınması gerektiğini belirtti.

Yetkin, yaptığı yazılı açıklamada, son günlerde özellikle Trakya bölgesinde meydana gelen yağışların ve yağışların neden olduğu sellerin doğal afet durumuna gelerek pek çok can ve mal kaybına neden olduğunu, özellikle Trakya'da tarım alanlarında önemli zararların oluştuğunu ifade etti.

Tekirdağ'da büyük ve küçükbaş hayvan kaybı, ayçiçeği ve çeltikte önemli zararlar meydana geldiğini, Saray, Şarköy, Malkara ve Keşan'da sebze ile kavun-karpuzda ürün kayıpları olduğunu, Balıkesir'de Bandırma, Gönen yöresinde çeltik ekilen 15 bin dekar alanda 10 bin ton ürün kaybı olduğunu kaydeden Yetkin, Kırklareli'de mısır, ayçiçeği, kavun-karpuz, Edirne'de çeltiğin zarar gören tarım ürünleri olduğunu bildirdi.

Türkiye'de çiftçilerin yetiştirdikleri ürünlerin doğal afetlerde zarar görmesinde durumunda devlet destekli tarım sigortası uygulaması ya da 2090 sayılı "Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanun" ile korunduğunu ifade eden Yetkin, şunları kaydetti:

"Ancak şu anda yaşanan sel afeti konusunda her iki mekanizma da üreticilerimizi korumak anlamında pek işe yaramamaktadır. Devlet destekli tarım sigortası bitkisel üretimde sel baskınlarını teminat kapsamına almamaktadır. 2090 sayılı kanun ise üreticinin tüm tarımsal varlığının, yani tüm ürünler, canlı cansız üretim araçları bina ve tesislerinin toplam değerinin en az yüzde 40'nın zarar görmesi durumunda devreye girmektedir. Bu koşullarda bu kanun kapsamındaki yardımlardan yararlanmak da neredeyse imkansız olmaktadır."

Yetkin, devlet destekli tarım sigortasının kapsamının genişletilerek sel baskınlarının da teminat kapsamına alınması gerektiğini ve tarım sigortacılığının hızla yaygınlaştırılarak yüzde 5'ler seviyesinden batılı ülkelerde olduğu gibi yüzde 40-50'lere çıkarılması gerektiğini belirtti.

Koşulları çok ağır olan 2090 sayılı kanunun da gözden geçirilerek doğal afet karşısında üreticilere gerçekten yardım yapılabilir hale getirilmesi gerektiğini ifade eden Yetkin, kanunun öngördüğü şekilde kurulmuş olan fonda Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın bütçesinin en az yüzde 10'u oranında ödeneğin sürekli olarak bulundurulmasının bu tür afetlerde bakanlığın daha hızlı olarak devreye girmesini kolaylaştıracağını kaydetti.