Vatandaş bu kez ‘Lira’ya sığındı

Geçmiş kriz dönemlerinde panik havasıyla TL’den kaçarak ‘güvenli liman’ olarak gördüğü dövize sığınan tasarruf sahipleri, bu kez reel getirisi daha cazip olan Türk Lirası’nda kaldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Naki BAKIR

İSTANBUL - Yurtiçi tasarrufların kriz dönemindeki seyri, tasarruf sahiplerinin bu dönemde birikimlerini TL araçlarda değerlendirmeyi tercih ettiklerini, dövize dayalı araçlara ise ihtiyatlı yaklaştıklarını ortaya koydu.

DÜNYA’nın yaptığı hesaplamalara göre, yurtiçi yerleşiklerin toplam tasarruf hacmi, kriz döneminde 84 milyar liralık artışla 589 milyar liraya ulaştı. Söz konusu hacim Eylül 2008 sonunda 505.1 milyar lira düzeyinde bulunuyordu. Tasarruf hacmindeki bu artışın yaklaşık 56 milyar liralık bölümü TL tasarruflardan kaynaklandı. Son 11 aylık dönemdeki enflasyondan arındırıldığında TL tasarruflardaki reel artış yüzde 9.4 oldu. En büyük bölümü oluşturan bankalardaki TL mevduatlar bu dönemde 277 milyar lirayı aştı. Aynı dönemde yurt içi yerleşiklerin “yastık altı” hariç olmak üzere dövize dayalı tasarruflarının miktarında ise, kaydadeğer bir değişiklik gözlenmedi. Dövize dayalı tasarruflardaki 28 milyar liralık miktarı, kur farkından kaynaklanan büyüme oluşturdu. Döviz mevduatı dolar bazında yüzde 0.8 azalarak 91.9 milyar dolara geriledi.

Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde