Vizyoner' 15 Sektörler'den gelecek için eğitim vurgusu

MÜSİAD'ın bu yıl ilk kez düzenlediği Vizyoner' 15 Sektörler Zirvesi'nde geleceğe dönük vizyonun en önemli noktaların insan değerlerine yatırım ve eğitim olduğuna dikkat çekildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SERCAN AKINCI

İSTANBUL - İş dünyası gelecek vizyonunu çizerken eğitimin önemine vurgu yaptılar. MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, insan değerlerine yatırım ve eğitimin geleceğe dönük vizyonda en önemli öncelik olduğunu söylerken, Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ülker, eğitim müfredatının teknolojiye uygun şekilde yeniden ele alınması gerektiğine vurgu yaptı. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar da Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi kuracaklarını ifade etti.

Gelecekte Yeni Pazarlar, Gelecekte Yeni Sektörler, Gelecekte Teknoloji, Gelecekte İnsan Kıymetleri ve Gelecekte Markalaşma konularının masaya yatırılacağı Vizyoner'15 Sektörler Zirvesi başladı. Sektör Kurulları ve İş Geliştirme Komisyonu Başkanı Mahmut Asmalı, İTO Başkanı İbrahim Çağlar, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdemir, İstanbul Milletvekili Nurettin Nebati ve Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna'nın selamlama konuşmalarıyla başlayan zirve, MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak'ın konuşmasıyla açıldı. Olpak zirvede "gelecekte markalaşmak, gelecekte yeni pazarlar, gelecekte insan kıymetleri, gelecekte yeni sektörler ve gelecekte yeni teknolojiler" kavramlarını gündeme getireceklerini söyledi. Bundan 16 yıl önce alibaba.com diye bir kavram olmadığını vurgulayan Olpak, kurucusu yola çıktığında çılgın bir girişim başlattığını, tam 3 yıl boyunca alıcı ile satıcıyı bir araya getirdiğini ve bu faaliyetlerinden 3 yıl boyunca kar almadığını dile getirdi. "İşte gelecekle iş yapmak bu" diyen Olpak, sözlerine şöyle devam etti: "Vizyoner'15 MÜSİAD Sektörler Zirvesi'ndeki hedefimiz, ülkemizin ortak aklını ve başarma potansiyelini gelecekle buluşturmaktır. Vizyoner'15 Sektörler Zirvesi'ni, belirlenen ana hedefin gerçekleşmesini sağlayacak bir fikir alış-veriş platformu, bir fikir atölyesi gibi de konumlandırıyoruz."

Ülker, Çin'de 250 mağaza açacak

Dünya markası Godiva'yı 2008 yılında satın aldıklarını anımsatan Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker, önce hiç niyetlerinin olmadığını ama öğrenmenin sonu olmadığını ve öğrenmek gerek dediklerini kaydetti. Godiva'nın bütün fonksiyonlarına yönelik o dönem kendilerine sunum yapıldığı bilgisini veren Ülker, bir şeyin hoşlarına gittiğini belirterek, konuşmasına şöyle devam etti: 

"Markanın değeri, işin cazibesi ve çikolata sektöründe olması değil. Hoşumuza giden şey gördüğümüz eksikliklerdi. Amerika'da çok güçlü, Japonya'da çok güçlü, ama sanki dünyanın diğer kısmında hiç yokmuş gibi. Bir de baktık, farklı coğrafyalarda da boşluklar var. Dedik ki, işte bizi geleceğe, pazarlara açacak olan, Amerika'ya ve Japonya'ya açacak olan bir fırsat. Ama biz de Godiva'yı dünyanın farklı alanlarına açabiliriz. Şu anda dünyada en iş yapan Godiva mağazalarımız Çin'de ve Ortadoğu'da, paranın olduğu yerlerde. Çünkü lüks tüketim. Godiva'nın stratejisini hep beraber ve bütünsel olarak yapılandırdık. Geçen 3 yıl içinde Çin'de sıfır mağazadan 50 mağazaya geldik, 2020 yılında 250 mağazaya gitmek gibi bir hedefimiz var."

Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi geliyor

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, TİM'in 4 yıldır İnovasyon Haftası düzenlediğini belirterek, geçen yıl düzenlenen etkinliğe 40 bin kişinin katıldığını aktardı. Türkiye'de Ar-Ge çalışmalarıyla ilgili son yıllarda ciddi bir bilinçlenme yaşandığını belirten Büyükekşi, "TÜİK'in en son açıkladığı verilere göre Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranı 2013'te yüzde 0,95 iken 2014 yılında yüzde 1,01 olarak gerçekleşti. 2023 yılı hedefimiz ise bu oranı yüzde 3'e yükseltmek. Ar-Ge yatırımlarındaki artışın istikrarlı ve verimli olarak devam etmesini temenni ediyorum" diye konuştu. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan ise Ar-Ge ve inovasyon çağrısı yapmayı farkındalık sağlanana kadar sürdüreceklerini söyledi. Önümüzdeki günlerde Türkiye'nin bölgesindeki jeopolitik risklerin artacağının öngörüldüğünü anlatan Vardan, Türkiye'nin üretim ve teknolojiyle büyüyeceğini kaydetti.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar da iktisadi büyümenin saman alevine benzediğini belirterek, "Gerçek markalar yeri gelir koca bir ülkenin alameti farikası olur. O nedenle İstanbul Ticaret Odası olarak tüm üyelerimize, firmalarımıza şu ilkeyi vurgulamaktan bir an bile tereddüt etmedik; Kurumsallaşmak. Diyoruz ki, aile şirketleri olarak bir yere kadar gelebilirsiniz. Kurumsal kültür sayesindeyse ürün ve hizmetleriniz gerçek bir marka değerine kavuşur" ifadelerini kullandı. Geleceğin inşası için fikri olmayan işletme ve iş adamlarının silinmeye mahkum olacağını aktaran Çağlar, İTO'nun bu bilinçle bir düşünce ve proje merkezi kuracağını söyledi. Çağlar, Eminönü'nde Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi kuracaklarını belirterek, "Merkezimizi kısa bir süre içinde girişimcilik ekosistemimizin hizmetine sunacağız" dedi.

Yerli oto üretmek mümkün

Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, navigasyon teknolojilerinin gelişimini sürdürdüğünü belirterek, araçtan araca iletişim (V2V) sistemlerinin 2018'de araçların yüzde 10'unda, daha ileride ise yüzde 70'ten fazlasında yer alacağını söyledi. "Gelecekte Yeni Pazarlar" adlı panelde konuşan Aybar, Türkiye'nin yerli otomobil üretmesinin mümkün olduğunu anlatarak, "Bunu bir şekilde yapmalıyız. Tüm dünyaya lanse edemesek bile bu ülkeye hak ettiği değeri getiririz. Cesaret edelim, deneyelim, şansın yanımızda olmasını istemeye de hakkımız olsun" diye konuştu. "Bugünü yakalamak için geleceğin hatıralarını yazabilmelisiniz" diyen TAV Grubu CEO'su Sani Şener, John Rockefeller gibi Amerikalı zengin işadamlarının geçmişte sanayi devrimini yakalayan isimlerden, Steve Jobs ve Bill Gates gibi isimlerin ise internet devrimini yakalamış isimlerden olduğunu söyledi. Dev taksi paylaşım sistemi şirketi Uber'in marka değerinin 54 milyar dolara ulaştığını aktaran Şener, Uber'in sadece 53 kişi çalıştırdığını kaydetti. Şener, "Türkiye hukuk ve eğitim alanında reformlarını yaparsa 2023 hedeflerini yakalar" dedi. THY Genel Müdürü Temel Kotil, dünyada 1994 yılında 1,2 milyar olan yolcu sayısının 3 kata yakın artışla 3,3 milyara ulaştığını belirterek, "Türkiye'deki artış hızı çok daha fazla. 19,6 milyon yolcu sayısı 123 milyona çıktı. Bu rakam 2034'te 381 milyona çıkacak. Yabancı hangi yatırımcıyla konuşsak 'İstanbul'daki yatırımlarınızı katlayın' diyorlar" ifadelerini kullandı. "THY'yi gençler uçurdu" diyen Kotil, MÜSİAD'lı işadamlarına yurtdışıyla iş yapın çağrısında bulundu. Carrefour-SA Genel Müdürü Mehmet Nane, 1964-1979 doğumluların bugünkü iş gücünün yüzde 23'ünü oluşturduğunu söyledi.

Y kuşağının iş gücünün yüzde 35'ini oluşturduğunu söyleyen Nane, "Y kuşağı çok soru sorar, bu yüzden Y kuşağı diye adlandırılmış. Y kuşağının toplam iş gücündeki payı zaman içinde yüzde 58'e ulaşacak" dedi. Nane, Y kuşağının iş, siyaset ve eğlence anlayışlarının çok farklı olduğunu belirterek, "Onların yayınının dekoderi bizde yok. Ataerkil bir yapıda büyüdük ama çocuklar bambaşka, onları kendi kalıbımıza uyarlamaya çalışırsak sorun olur. Onların lisanını anlayabilirsek sağlıklı iletişim kurabiliriz" dedi.