”Yabancıların İMKB'deki payı % 67 civarında”

SPK Başkanı, yabancıların sahip olduğu % 67'lik payın yüzde 45'lik kısmı yabancı fonlara, kalan yüzde 22'lik kısmı ise yabancı tüzel kişilere ait olduğunu belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Turan Erol, 19 Kasım itibariyle yabancıların İMKB'deki payının yaklaşık yüzde 67 civarında olduğunu belirterek, ''Bu yüzde 67'nin, yüzde 45'lik kısmı yabancı fonlara, kalan yüzde 22'lik kısmı ise yabancı tüzel kişilere ait'' dedi.

Erol, SPK'nın 2009 yılı bütçesini sunarken yaptığı konuşmada, yaşanmakta olan küresel krizin sinyallerinin alınması ve etkilerinin hissedilmesiyle birlikte SPK olarak, kriz yönetimi konusunda üzerlerine düşen tedbirleri aldıklarını ve almaya devam ettiklerini anlattı. Erol, ''Bu çerçevede, sermaye piyasasında likiditeyi ön planda tuttuk, sonucunu kestiremediğimiz politika değişikliklerinden kaçındık, yatırımcı güvenini sağlamaya devam ettik, uluslararası finansal raporlama standartları ve risk yönetimine ilişkin çalışmalarımıza özel önem verdik'' diye konuştu.

İMKB'de yatırım yapan yabancı yatırımcıların eğilimlerinin anlaşılması için düzenli olarak çalışmalar yaptıklarını belirten Erol, şöyle devam etti:

''19 Kasım itibariyle yabancıların İMKB'deki payı yaklaşık yüzde 67 civarındadır. Bu yüzde 67'nin, yüzde 45'lik kısmı yabancı fonlara, kalan yüzde 22'lik kısmı ise yabancı tüzel kişilere aittir.

Küresel krize neden olan gelişmiş finansal tekniklerin nimetlerinden yararlanamamış olmamıza rağmen, son 5 yılda sermaye piyasaları yolu ile özel sektöre doğrudan yaklaşık 25 milyar dolarlık kaynak aktarılmış, menkul kıymet yatırım fonları ile 20 milyar dolar seviyesinde bir tasarruf oluşturulmuş, emeklilik fonları da yaklaşık 5 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşmıştır.''

"SPK Hazine'den yardım alan değil, kaynak aktaran konumda"

Kurulun 2008 yılı mali bütçe ödeneğinin 54 milyon 110 bin YTL olduğunu belirten Erol, Ekim sonu gerçekleşmeleri bazında yapılan yıl sonu gerçekleşme tahminlerine göre, gelirlerin 2008 yılı bütçe tahmini tutarında gerçekleşmesinin beklendiğini kaydetti.

Bu gelirlerin yüzde 83'lük kısmının kayıt ücretleri, yüzde 10'unun ise borsa paylarından oluşmasının beklendiğini anlatan Erol, ''SPK'nın 2009 yılı faaliyetleri için, 2008 yılı ödeneğine göre, yüzde 13 düzeyinde bir artış öngörülerek 61 milyon 176 bin YTL ödenek teklifinde bulunuldu'' dedi. Turan Erol, SPK'nın gelir kaynaklarının, sermaye piyasası araçlarına ilişkin kayıt ücretleri, borsalardan alınan paylar, gayrimenkul kira gelirleri ve diğer gelirlerden oluştuğunu anlattı. SPK Kanunu'na göre, Kurul gelirleri, giderlerini karşılamaya yetmediği takdirde, Hazine yardımı alma imkanının da bulunduğunu belirten Erol, ''Ancak, SPK Hazine'den yardım alan değil, kaynak aktaran bir konumdadır. Hazine'ye aktarılan kaynak tutarı, 2007 yılında 6 milyon YTL, 2008 yılında ise 10,9 milyon YTL olarak gerçekleşmiştir'' dedi.