Yatırımcıya devletten vergi indirimi, prim ve faiz desteği

Başbakan Erdoğan yeni teşvik paketlerini açıkladı. Yatırımcıya kredi faizinde destek, kurumlar vergisinde indirim uygulanacak. 4 kategoriye ayrılmış 81 ilde özellikle 12 sektör teşvik ediliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanlık Yeni Bina'da düzenlediği basın toplantısında yeni yatırım teşvik planının detaylarını kamuoyuna açıkladı.

"Bugün 3 yeni çalışmayı sizlerle paylaşacağım. Bunlardan ilki yatırımları desteklemek amacıyla hazırlanmıştır. Yeni teşvik sistemi çalışması sektörel kümelenmeyi destekleyecek" diye konuşan Başbakan, kullanılacak teşvik araçlarının bölgelere ve proje büyüklüğüne göre yatırımlara farklı uygulanacağını, kalıcı istihdam sağlamaya yönelik olduğunu ifade etti.

Erdoğan'ın açıklamasına göre yeni teşvik sistemi için 12 sektör belirlendi. Buna göre kimyasal ve rafine petrol ürünlerinde büyük yatırımlar, transit boru hattıyla taşımacılık, lokomotif ve vagon imalatı, liman işletmeciliği, ilaç ve tıbbi aletler yatırımları, hava araçları imalatı ve belirli büyüklükteki makina imalatı, madencilik sektörü desteklenecek.

Bu sektörlerde büyük proje yatırımları için kurumlar ve gelir vergisi indirimi, projeye ve yatırım bölgesine göre farklı uygulanacak.

 4 bölgeye ayrıldı

Yeni teşvik paketinde, sosyo ekonomik gelişme düzeylerine göre iller 4 bölgeye ayrıldı. Ağırlıklı olarak Doğu ve Güneydoğu illerinin yer aldığı bölgelerde tarım, konfeksiyon, deri, plastik-kauçuk, metal gibi sektörler teşvik edilecek. Ayrıca bu bölgelerde turizm ve sağlık sektörleri de teşvik edilecek.

Birinci bölgede ağırlıklı olarak motorlu kara taşıtları ve yan sanayi, elektronik, ilaç, makina, tıbbi hassas aletler gibi yüksek teknoloji ürünleri teşvik edilecek. SSK priminde işveren hissesi belli bir süre Hazine tarafından karşılanacak. Yatırımcılar elde edecekleri kardan yüzde 20 yerine 1. bölgede yüzde 10, 2. bölgede yüzde 8, 3. bölgede yüzde 4, 4. bölgede yüzde 2 kurumlar vergisi ödeyecek. Yatırımcılar, sağladıkları yeni istihdam için SSK işveren primini ilk bölgede 2 yıl, 2.'de 3 yıl, 3.'de 5 yıl, 4.'de 7 yıl boyunca ödemeyecekler. 3. bölgede kredi faizinin 3 puanını, 4. bölgede 5 puanını Hazine karşılayacak. Yatırım teşvik sisteminden sadece 2010 yılı başına kadar başlanmış yatırımlar yararlanacak.

KOBİ'lere yönelik kredi garanti sistemi

KOBİ'lere yönelik kredi garanti sistemini uygulamaya koyacaklarını da ifade eden Erdoğan, bu sistem sayesinde KOBİ'lerin bankalardan yeni krediler sağlayabileceğini kaydetti. Erdoğan, bu kredilerin TL cinsinden olabileceği gibi döviz cinsinden de olabileceğini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Türkiye'nin bu krizi aşacağını, istikrarlı büyüme sürecini yeniden yakalayacağını'' belirtti.

500 bin kişiye iş

Erdoğan, yeni teşvik ve istihdam paketiyle ilgili olarak da şu değerlendirmede bulund; "Tüm tedbirlere ek olarak bugün de aktif işgücü programlarının güçlendirilmesi çalışmamızı uygulama safhasına geçiriyoruz. Bu çalışmayla işsizlerimize toplum yararına yapılacak işler yoluyla 6 aya kadar iş imkanı oluşturacağız. Bu çerçevede yaklaşık 120 bin işsizin başta okullarımızın ve sağlık kuruluşlarımızın bakım ve onarımları olmak üzere ağaçlandırma ve erozyon kontrolü ve çevre düzenlemesi gibi toplum yararına işlerde istihdamını hedefliyoruz'' dedi.

Erdoğan sözlerine şöyle devam etti: "Kurslar vasıtasıyla 200 bin işsizimize mesleki beceriler kazandırıp, meslek edinme imkanını getiriyoruz. 10 bin işsizimize girişimcilik ve eğitimi danışmanlığı vererek, işsiz vatandaşlarımıza kendi işini kurma yolunda da ayrıca destek olacağız.

Lise ve üstü eğitim aldığı halde işsiz olan 100 bin gencimizin stajyer olarak istihdam edilmesini sağlayarak, iş bulmalarının önünü açıyoruz. Bu kapsamda özel sektörde staj yapacaklara 6 ay boyunca maddi destek sağlayacağız. Firmalarımızın yıl sonuna kadar mevcut istihdamlarına ilave olarak işe alacakları personelin sosyal güvenlik primlerini 6  ay boyunca devlet tarafından karşılıyoruz. Başvuru ile burada yararlanma sürelerine 6 ay kadar uzatmaya Bakanlar Kurulu ayrıca yetkili olacaktır.''

IMF'den yeni teklifler geldi, görüşmeler sürüyor

Erdoğan, IMF ile ilişkiler konusundaki sorular üzerine, IMF ile görüşmelerin halen devam ettiğini ve görüşmeler noktasında herhangi bir sıkıntının söz konusu olmadığını ifade etti.

Görüşmelerin ilk başladığı andan itibaren IMF'ye karşı önerilerini verdiklerini anlatan Erdoğan, IMF'den bazı yeni yeni teklifler geldiğini söyledi. Erdoğan, "Süreç devam ediyor. Şunu açıkça söyleyeyim ki siyasi noktada eğer bir öneri, içerik taşıyorsa, ona hiç olumlu bakamayız. Onu da söyleyeyim" dedi.

Ay sonuna kadar tekrar bazı karşılıklı görüş alışverişlerinin yeni Ekonomi Koordinasyon Kuruluyla yapılacağını belirten Erdoğan, "Bu görüşmelerden sonra ne gibi neticeye varırız bunu da göreceğiz. Yani henüz böyle kesilip atılmış herhangi bir şey söz konusu değil, görüşmeler devam ediyor" diye konuştu.