Yeni KOSGEB kanunu yürürlüğe girdi
Kanuna göre, "sanayi" ibaresi, "işletmeleri" şeklinde değiştirilecek, kendi işini kurmak isteyen gerçek kişiler "girişimci" olarak tanımlanacak
ANKARA - "Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı Kurulması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Kanuna göre, düzenlemenin başlığında yer alan "sanayi" ibaresi, "işletmeleri" şeklinde değiştirilecek. Kuruluşun adı, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı olacak, kısa adı yine KOSGEB olarak kullanılacak.
İmalat sektörünün yanı sıra hizmet ve ticaret sektörlerinde faaliyet gösteren işletmeler de KOSGEB desteklerinden faydalanacak. Kanunla, KOSGEB'in hedef kitlesi, imalat sanayi dışındaki küçük ve orta ölçekli işletmeleri ve girişimcileri de kapsayacak şekilde genişletilecek. Bir iş fikrine dayalı olarak kendi işini kurmak isteyen gerçek kişiler "girişimci" olarak tanımlanacak.
KOSGEB'in vereceği hizmetler ve desteklerden yararlanacak işletmelere ilişkin sektörel ve bölgesel öncelikler, günün ekonomik ve sosyal şartlarına göre Bakanlar Kurulunca tespit edilecek.
Hukuki ihtilaflı işletmelere kolaylık
Yasa ile KOSGEB'le hukuki ihtilafı nedeniyle desteklerden yararlanamayan işletmelere de kolaylık getiriliyor. Kullandırılan desteklerden, uygunsuzluğu tespit edilerek ihtilaflı hale gelen veya haklarında dava açılan işletmelerin, haklarında kesinleşmiş yargı kararı bulunmadığı takdirde ana parayı 31 Ekim 2009 tarihine kadar, bir kerede ödemesi, mahkeme masrafları ve vekalet ücretlerini karşılaması kaydıyla, bir kereye mahsus olmak üzere, faiz alacaklarından vazgeçilecek. Böylece, işletmeler KOSGEB desteklerinden herhangi bir işleme gerek kalmaksızın yararlanmaya devam edecek.
KOSGEB, girişimcilik kültürünün ve ortamının geliştirilmesi, yaygınlaştırılması için gerekli önlemleri alacak, bu kapsamda girişimlere, girişimcilere destek verecek.
KOSGEB'in görevleri arasında işletmeler arası işbirliğini geliştirme, yerli veya yabancı sermaye katkısıyla gerçekleştirilecek ortak yatırımların oluşturulmasını, yaygınlaştırılmasını destekleme, yatırım ortamının iyileştirilmesi için gerekli önlemleri alma, destekleri sağlama da olacak.
KOSGEB Genel Kurulu, yılda 2 değil, 1 kez toplanacak. Ayrıca, Genel Kurul yapısında da yeni düzenleme uyarınca değişiklik yapılacak. Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı, denetim hizmetlerinin yerine getirilmesi konusunda da İcra Komitesince alınan kararları uygulayacak.
KOSGEB, işletmelerin ve girişimcilerin yatırım, üretim, ihracat, istihdam, teknoloji geliştirme, pazarlama ve diğer konularda ihtiyaç duydukları ürün ve hizmetleri temin edebilmelerini, sermaye piyasalarına açılabilmeleri için gerekli geri ödemeli veya ödemesiz desteklerini sağlayacak.
İşletmelerin ve girişimcilerin kamu, özel ve katılım bankalarıyla, diğer finans kuruluşlarından uygun koşullarda nakdi veya gayri nakdi kredi temin edebilmeleri için faiz, komisyon ve diğer masraflarına geri ödemeli veya ödemesiz destekler sağlama da KOSGEB'in görevleri arasında yer alacak.