Zara’nın sahibi Inditex'de büyük dönüşüm! Yüzden fazla mağazasını kapattı
Zara, Pull&Bear, Massimo Dutti gibi markaların çatı grubu Inditex, değişen tüketici alışkanlıkları ve artan işletme maliyetlerinin de etkisiyle dünya genelinde yüzden fazla mağazasını kapattığını açıkladı. Şirket yeni mağazaları daha stratejik bölgelerde açmayı planlarken, tüm kapanışlara rağmen verimli bir yıl geçirdi. Toplam satışları yüzde 2,7 artan Inditex, dördüncü çeyrekte de satışlarda yüzde 10,6 artış kaydetti.
Zara, Zara Home, Pull&Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho ve Lefties gibi markaların sahibi olan, dünyanın en büyük hazır giyim gruplarından İspanyol perakende devi Inditex, toplam 132 mağazasını kapattığını açıkladı.
Tüketici alışkanlıkları ve artan maliyetler değişime zorladı
İşletmelerin artan maliyetleri ve e-ticaretin büyümesi ile birlikte perakende mağazacılık büyük bir dönüşüm sürecine girerken CoreSight Research verilerine göre, farklı sektörlerde faaliyet gösteren perakendeciler 2025 yılında bir önceki yıla kıyasla yüzde 67 daha fazla mağaza kapatma planı açıkladı.
Yüzden fazla mağaza kapandı
Binlerce mağazanın yanı sıra 214 çevrimiçi platformda yer alan Inditex, 2025'in ilk dokuz ayında 132 mağazasını kapattı. Mağaza sayısı 5 bin 527'ye gerilerken, şirket operasyonlarını sadeleştirme ve uzun vadede karlılığı artırmaya odaklandı. Son iki yıldır genişlemeye ve operasyon süreçlerini modernize etmeye çalışan İspanyol devi, kapattığı mağazalara karşılık yeni stratejik mağazaları için de 900 milyon euro yatırım yaptı. Inditex bu süreçte 60 mağaza ile en fazla kapanışı ise Zara'da gerçekleştirdi.
Kapanışlara rağmen satışlar arttı
Mağaza kapanışlarına karşın Inditex'in toplam satışları yüzde 2,7 artarak 28,2 milyar euroya ulaştı. Hem mağaza hem de çevrimiçi satışlarda güçlü performans gösteren grup, dördüncü çeyrekte de satışlarda yüzde 10,6 artış kaydetti.