'Faizler hızlı düşerse tüketim de artar'

Bir taraftan hızlı büyümek istendiğini ama aşırı bir tüketim olduğunu belirten Şimşek, Faizleri çok hızlı düşürürseniz, sadece yatırım artmaz tüketim de artıyor" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, küresel gelişmelerin, gelişmekte olan ekonomilerin aleyhine olduğu ve jeopolitik gerginliklerin bulunduğu bir ortamda oldukların belirterek, "Bu noktada en son istenecek şey siyasi istikrarsızlık ve köşkle hükümet arasındaki çatışmadır. Çatışma bizi 90'lı yıllara götürür" dedi.

Katıldığı televizyon programında gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Bakan Şimşek, 2014'ün ilk yarısındaki "türbülansların" Türkiye ekonomisini nasıl etkileyeceğinin sorulması üzerine Şimşek, Türkiye ekonomisinin zorlu testlerden geçtiğini vurguladı. 

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan için de övgü dolu sözler sarfeden Şimşek, "Ali Babacan gibi bir tecrübenin ne yapılıp edilip korunması gerekiyor'' açıklamasında bulundu.

Bakan Şimşek, faiz tartışmalarının sorulması üzerine ise faizlerin inmesini arzulamanın, daha çok yatırım ve istihdam için son derece doğru olduğunu, ancak ülkenin birçok sorunu bulunduğu için bunları dengeli götürme arayışının ortaya çıktığını söyledi.  

Bir taraftan hızlı büyümek istendiğini ama aşırı bir tüketim olduğunu belirten Şimşek, "Başbakanımız onu da istemiyor, zaman zaman verimlilikten bahsetmiştir. Birçok husus var bunları dengeli götürmemiz lazım. Faizleri çok hızlı düşürürseniz, sadece yatırım artmaz tüketim de artıyor. Geçen sene vatandaşımız 100 liralık gelir elde ediyorsa bunun sadece 13 lirasını tasarruf ederken, 87 lirasını harcadı. Halbuki ortalama gelişmekte olan ekonomilerine bakarsanız vatandaş 67 lira harcıyor" dedi.

Şimşek, kredi ile alınan ürünlerin bir kısmının ithalat olduğunu ve Türkiye'de bir cari açık sorunu bulunduğunu vurgulayarak, "Bizim bir taraftan yatırımlar, istihdam ve büyüme noktasındaki hassasiyetlerimiz var. Ama ekonomi yönetimi olarak da bir taraftan da karşı karşıya olduğumuz sorunları yönetmekten bahsediyoruz. İşin özü bu" ifadelerini kullandı. 

"Faizlerin de enflasyona göre bir trende girmesi bekleniyor"

Faizleri piyasanın belirlediğini de vurgulayan Şimşek, faizlerin de enflasyona göre bir trende girmesinin beklendiğini dile getirdi.

"Ali Babacan gibi bir tecrübenin de ne yapılıp edilip korunması gerekiyor" 

Şimşek, 3 dönem kuralı noktasında herhangi bir risk olup olmadığının sorulması üzerine, AK Parti'nin bir prensip kararı olduğunu belirtti.

"3 dönem kuralı"nın bulunmaz bir kural olduğunu vurgulayan Şimşek, "3 dönem kuralı, Başbakanımızı itibarsızlaştırma çalışmalarını da fos çıkartan bir uygulama. Bir taraftan diktatör, otoriter, güç bağımlısı diyorsunuz ama diğer taraftan Başbakanımız 3 dönem kuralını getiriyor ve uyguluyor. Bu anlamda prensibin korunması lazım" ifadelerini kullandı.

Türkiye, ekonomik krizleri ve zorlu süreçleri iyi yönetmişse Ali Babacan'ın hakkının herkesten daha fazla olduğunu, rolünün herkesten büyük olduğunun altını çizen Şimşek, "Ali Babacan gibi bir tecrübenin de ne yapılıp edilip korunması gerekiyor. Dışarıdan Türkiye'yi objektif olarak değerlendirenlerin de görüşü bu olur. O nedenle 3 dönem kuralı dışarıdan Bakanlık yapmaya engel değil, dolayısıyla o hususlar değerlendirilebilir" değerlendirmesinde bulundu.

Ali Babacan'ın isminin Başbakan adayı olarak da geçmesi üzerine Şimşek, "Piyasalar açısından, reformlar açısında son derece doğru bir kişilik. Türkiye ekonomideki sorunları ciddi bir tahribat yaşamadan atlattıysa, en başta Başbakanımızın da liderliği var ama ekonomi koordinasyonu noktasında Ali Babacan'ın katkısı inanılmaz büyüktür" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir