'Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşması son derece zor'

İnovasyon Haftası etkinliğinde konuşan Ekonomi Bakanı Zeybekci, "Şu andaki bu şartlarla, Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşması son derece zor" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) düzenlediği İnovasyon Haftası etkinliğinde, Türkiye'nin şu anki durumu itibariyle 2023 hedeflerine ulaşmasının son derece zor olduğunu söyledi.

Türkiye'nin en önemli probleminin, inovasyon, ARGE, bilgi üretme ve bu ürettiği bilgiyi üretime dönüştürme problemi olduğunu söyleyen Zeybekci, "Türkiye’nin hedefleri çok büyük. Türkiye 2023 hedeflerini ortaya koydu. Dünyanın 10. Avrupa’nın 3. büyük ekonomisi hedefini koydu. Kişi başına düşen milli gelirini 25 bin doların üzerine çıkarmak gibi bir hedef koydu. Bunu yapabilir mi Türkiye? Şu andaki şartlarla yani fason bir üretici ülke olarak Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşması son derece zordur." dedi.

"Türkiye'nin hedefleri çok büyük" 

Türkiye'nin ihracatta 160 milyar dolar, hizmet gelirlerinde 50 milyar dolar ve turizm gelirlerinde 40 milyar dolar seviyelerine ulaştığını ifade eden Zeybekci, şöyle konuştu: 

"Türkiye bütün bunları fason üretici ülke olarak yaptı. Bilgi ve üretim teknolojilerini başkalarının bulduğu, ürettiği ve karar verdiği, dünyada hammadde ve enerji kaynaklarını başkalarının kontrol ettiği, tüketim alışkanlıklarıyla tüketim ağlarını başkalarının kontrol ettiği ve karar verdiği bir dünyada Türkiye doğal kaynakları, insan kaynakları ve coğrafi konumunun ve gayretinin verdiği enerji ile bu konuma geldi. Bunu başarabildi. Ama Türkiye'nin hedefleri çok büyük.  Türkiye 2023 hedeflerini ortaya koydu. Dünyanın 10. büyük ekonomisi Avrupa'nın 3. büyük ekonomisi olmak gibi bir hedef koydu. Milli gelirini 2023'te 2 trilyon dolara, ihracatını 500 milyar dolara çıkarmak gibi bir hedef koydu. Bunu yapabilir mi Türkiye? Şu andaki bu şartlarla, fason üretici bir ülke olarak Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşması son derece zor." 

Türkiye'de ortalama eğitim süresinin 7,6 yıl, milli gelirin 10 bin 800 dolar olduğunu ifade eden Zeybekci, 2023 hedeflerine ulaşmak için ortalama eğitim süresinin 12 yıl seviyesine çıkarılması gerektiğini söyledi. 

Milli gelirden Ar-Ge'ye aktarılan payın 2002 yılında binde 5 olduğunu, şimdi yüzde 1 seviyesine geldiğini belirten Zeybekci,  Kore'nin milli gelirinin yüzde 3,5'ini ARGE'ye aktardığına işaret etti.  

"Türkiye tüketim alışkanlıklarını belirleyen ülke olmalı" 

Zeybekci, Türkiye'nin tüketim alışkanlıklarını belirleyen bir ülke olması gerektiğini ifade ederek, "Ne tüketeceğimizi, hangi müziği seveceğimizi hangi filmi beğeneceğimizi, nasıl giyineceğimizi çocuklarımızın hayal kahramanının kim olacağını, oyuncaklarının nasıl olacağına kim karar veriyor? Başka bir yerde başka birileri karar veriyor. Biz çok pasif bir şekilde buna tabi oluyoruz" değerlendirmesinde bulundu. 

Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafyada tüketim alışkanlıklarını belirleme konusunda büyük avantajlara sahip olduğunu anlatan Zeybekci, "Bu coğrafyanın giriş ve çıkış kapısı biziz. Bu coğrafya'a artık 'Türkiye ne der' diye bakılan bir ülkeyiz. Bu coğrafya kolay bir coğrafya değil, rüzgarlı bir coğrafya. Biz bu coğrafyada tutunduk, tutunuyoruz ve tutunmaya devam edeceğiz" diye konuştu. 

Zeybekci, Amerika ve Avrupa Birliği'nin ticaretinin toplamının dünya ticaretinin yarısı anlamına geldiğinin altını çizerek, Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı adı altında ekonomik ve siyasi bir işbirliğine gittiklerini bildirdi.  

Bu konularda ilginizi çekebilir