4 ilin kaderi 18 Aralık’ta masada

Kars, Iğdır, Ardahan ve Ağrı’nın talihini yenebilecek bir proje var. İki bakanlık, 7 - 8 yatırımcı, iki banka, Serhat Kalkınma Ajansı ve Amsterdam Belediyesi, yeşil bölge için protokol imzalayacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ekinci-012.jpg18 Aralık’ta önemli bir toplantı gerçekleşecek. Bu toplantıda bir protokol imzalanacak.  700 işadamı davetli. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz katılacak. Toplantıyla ilgili bilgiler veren Güvenilir Sürdürülebilir ve Çevreci Üretim Derneği (GÜÇDER) Başkanı Fuat Gözaçan, “Baş köşede, Kars, Ağrı, Iğdır ve Ardahan’a yatırım planlayan, bölgedeki üretime alım taahhütleriyle destek veren işadamları olacak” dedi.

Bu lafın sonu... Başı ise şöyle: Bu dört ili kapsayan Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) bölgesinde bir proje başlatıldı. Bu illerin makus talihini yenebilecek bir proje. Kuşkusuz gerçekleştirilebilirse... Birçok tarafı var; Ekonomi ve  Kalkınma bakanlıkları, SERKA, GÜÇDER ve Amsterdam Belediyesi... Destekçileri; Yatırım Destek Ajansı, KOSGEB, TİM, İŞKUR, il valilikleri ve bankalar; Halk Bankası ve Vakıfbank!

18 Aralık toplantısı ve projeyle ilgili bilgileri Iğdır’a denim yatırımı yapan FG Group’un patronu, GÜÇDER Başkanı Fuat Gözaçan ile SERKA Iğdır Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Burak Aydoğdu verdi. Projenin adı; “Tekstilde 21. Yüzyılın Yeni İmalat Bölgesi: İnsana ve Çevreye Duyarlı Üretim Sahası Projesi.” Hedefi, bu dört ili tekstil sektöründe dünyanın önde gelen sürdürülebilir üretim bölgesi haline getirmek. GÜÇDER Başkanı Gözaçan, “Onurlu Üretim”e vurgu yaptı: “Türkiye bu iddiayla ortaya çıkabilir. Çin’e, Pakistan’a böyle rakip olabilir. Bu bölge ilk yeşil üretim sahası olabilir. Örneğin denim sektörünün yaşadığı tehlikeli hastalıkların önüne geçilecek. Sudan yüzde 48, buhardan yüzde 68, elektrikten yüzde 57 tasarruf edilecek. Bu yeşil üretimdir. Sigortasız işçi, çocuk işçi çalıştırmayacak. BCSI standartları olacak. Şirketler yılda 2 kez, çocuk işçi, zorlama çalıştırma, ayrımcılık, toplu iş görüşmesi yapma hakkı, çalışma saatleri, ödemeler, iş sağlığı ve güvenliği, çevreyi koruma konusunda devlet tarafından kontrol edilecek. Türkiye tekstilde ‘Made in Turkey’ ibaresinin değerini artırma imkanını yakaladı. Prestijli markaları için ‘insan ve çevre’ faktörü, diğer tüm öğelerin önüne geçmiş durumda” dedi. 

Colin’s planlıyor

Bu bölgelerde kurulacak üretim merkezlerinde 4 bin 500 kişiye istihdam sağlamayı hedeflediklerini belirten Gözaçan, “Iğdır denim, Kars non denim, Ardahan örme, Ağrı penye ve triko üretim merkezi olarak düşünülüyor. Bu illerde yatırım yapacakları desteklemek amacıyla da, 10 yıl süreyle teşvik verilmesi, yüzde 90 vergi indirimi uygulanması, yüzde 40 yatırıma katkı yapılması planlanıyor” dedi.

Projenin ilk adımı bölgedeki 7 tekstil şirketinin bir araya getirilerek GÜÇDER’in kurulması olmuş. Projedeki görevi; bölgenin pazarlanması, tanıtımı, projeye dahil şirketlerin ihracat olanaklarının genişletilmesi...  Bölgede yatırım yapmayı planlayan şirketlerden biri Colin’s. Gözaçan, Sarar’la da görüştüklerini, “Kotu sizden alabiliriz” cevabı aldıklarını söyledi. 18 Aralık’taki toplantıda 6 - 7 şirketin bölgeye ilgisini açıklayacağını belirtti.

Amsterdam’dan destek

Proje için, önde gelen jean markalarının ofislerinin bulunduğu Amsterdam’ın Belediye Başkanı Eberhard van der Laan’ın desteği alınmış. Gözaçan, projeyi açtığı belediye başkanının, kendisini 20 milyar euro alım gücü olan global markaların karşısına çıkardığını, projenin bu şirketleri de heyecanlandırdığını söyledi. “Tommy Hilfiger, ‘Ben bu projede olurum’ dedi. Zara’nın patronu ile görüşme yapacağız. Onların aradığı da bu. Tüketici eğilimi bu yönde gelişiyor. 18 Aralık’ta protokol imzalanacak. Amsterdam Belediyesi, 4 ilin valilikleri, belediyeleri, yatırıma niyetli şirketler toplantının katılımcıları arasında olacak. Amstrdam Belediyesi ile işbirliğinin başka boyutları da var. House of Denim’in bir parçası olacağız. Bunun için belediye 3 milyon euro kaynak ayırdı. Oradan bin öğrenci buraya gelecek” dedi Gözaçan.

SERKA cansuyu verdi

SERKA, projeye cansuyu olarak 700 bin lira bütçe ayırmış ama tanıtım bütçesi 3 milyon dolara çıkıyor. Ödeneği hazır. Projenin destekçileri Vakıfbank ve Halk Bankası bölgeye özel kredi paketleri geliştirecek. Gözaçan, “18 Aralık toplantısında yöre için planladıkları fonları açıklayacaklar” dedi. SERKA Iğdır Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Burak Aydoğdu da, “Kirlenmemiş bir bölge. Maden kaynakları, lojistik konumu avantajları nedeniyle büyük kalkınma potansiyeline sahip. 4 komşu ülkeye sınırı olan tek bölge. Lojistik üs olma avantajına sahip. Tarım ve hayvancılığa dayalı kırılgan sektörlerin hakim olduğu bu bölgede yeni bir çalışma kültürü oluşuyor.

Göç temel sorun. Özellikle Iğdır’da nüfusun göç nedeniyle azalma oranı eksi yüzde 20 civarında. FG Group’un Iğdır yatırımında çalışanların yüzde 7’si, Iğdır’da iş imkanı yaratıldığı için İstanbul’dan tersine göç etti” diye konuştu. 

‘Fabrika, Iğdır’a tersine göç başlattı’

Iğdıra denim yatırımı yapan FG Group’un 550 çalışanı var. Cirosu 60 milyon euro. Fuga ve Tigerhill markalarının sahibi, Turquality Destek Programı’na 2012 yılında dahil oldu. İzmir, İstanbul, Köln ve Amsterdam’ın ardından, 6. Bölge’de bulunan Iğdır’a 2012’de 2 milyon euroluk konfeksiyon fabrikası yatırımı yaptı. Ürünleri bin 200 farklı satış noktasına ulaşıyor. 2015’te kendi mağazalarını açmayı planlıyor. ihracatı 102 milyon lira. 28 ülkeye ihracatı var. Iğdır’da yatırımlarını büyütmek istiyor. 2014’te yıkama tesisleri kuracak. Gözaçan, “Fabrikada çalışanlarımızın yüzde 58’i kadın. Yüzde 7’si tersine göç. Bu rakamı yüzde 20’ye çıkaracağız. Bizim fabrikada pazar ve pazartesi tatil. Bunu yöreyi tanıyınca yaptık. Çalışan kadınlar pazartesi günü hastaneye, pazara gidiyor. Biz de pazartesini tatil yaptık” dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir