Dünya piyasalarının yeni gündemi 'enflasyon'

Yüksek petrol fiyatları ve ABD’den gelen veriler enflasyonu yeniden odak noktası yaptı. Yatırımcı yüksek enflasyondankorunmak için altına yöneldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

EVRİM KÜÇÜK

DIŞ HABERLER - ABD’den gelen son veriler ve Irak’taki gerginlik nedeniyle petrol fiyatlarında yaşanan artış enfl asyonu yeniden piyasaların gündemine oturttu. Merkez bankalarının yükselen enfl asyona karşı nasıl bir politika izleyeceği yatırımcının merak konusu olurken, enflasyona karşı ‘hedge’ arayışı başladı. Bu arayışta şimdilik altının öne çıktığı ve yatırımcının korunmak için altına yöneldiği dikkat çekiyor. 

Irak’ta militanların hızlı bir şekilde ilerlemesinin sevkiyata darbe vuracağı endişesiyle uluslararası piyasalarda petrol fiyatları dokuz ayın en yüksek seviyesine çıkarak varil başına 115 doları gördü. Barclays ekonomisti Christian Keller, petrol fiyatlarında sıçrama olasılığının arttığını ve fiyatların şu an bulunduğu seviyenin yüzde 10-15 üzerine çıkmasının büyük bir ihtimal olduğunu söyledi. Hatta Irak petrolünün piyasadan çekilmesi halinde fiyatların 200 dolara kadar tırmanabileceği konuşuluyor. Petrolde oynaklığın artmasının ABD ve enerji ithalatçısı Asya ekonomileri üzerinde enfl asyonist baskı yaratması bekleniyor. ABD’de geçtiğimiz hafta enfl asyon beklentinin üzerinde artarken, Japonya’da da tüketici fiyatları yükseliyor. ABD’de çekirdek enfl asyon son bir yıl içinde yüzde 2’nin üzerine çıktı. Enfl asyonun tedavisi ise yüksek faiz. Ülkede yüzde 2.1 ile Fed’in hedefinin üzerine çıkan enfl asyonun daha da yükselmesi halinde ABD’nin faiz artışına daha erken başlayabileceği belirtiliyor. 

İşsizlik oranının yüzde 6’lara gidiyor olmasının verdiği destekle Fed varlık alımlarını azaltmaya başladı bile. Son gelen enfl asyon verisi Fed’in faiz artışını öne çekme olasılığını güçlendirdi. Uzmanlara göre, Fed varlık alım programını sürdürerek ‘enfl asyon kıvılcımlarının üzerine ateş atıyor.’ Faiz Oranı Gözlemcisi isimli finans yayınının kurucusu Jim Grant Fed’in varlık alımlarının varlık değerlerinde enfl asyon yarattığını ve fiyat artışlarının devam edeceğini ve bunu ‘finansal bir karmaşaya’ yol açacağını savunuyor. 

Japonya da radarda 

Diğer yandan Japonya’nın enflasyon verisi de izleniyor. Bu hafta mayıs ayı enfl asyon verisi açıklanacak. Uzun yıllar defl asyanla mücadele eden ülkede büyük çaplı teşvikler sayesinde talep artışı sağlanmaya başladı. Gelecek aylarda parasal genişlemenin sürmesi bekleniyor. Ancak parasal genişlemenin Japon Yeni'ni zayıfl atması ihracatçı açısından zorluklar doğuruyor ve merkez bankasının tutumu takip ediliyor. 

Avrupa’da enflasyonsuz ortam 

Avrupa’da ise farklı bir tablo hakim. İşsizliğin yüksek ve talebin zayıf seyrettiği Euro Bölgesi’nde ‘tehlike çanları’ çalıyor. Geçtiğimiz günlerde Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christian Lagarde, Euro Bölgesi’nde enfl asyonun ‘korkunç’ derecede düşük olduğunu söyledi ve merkez bankasını varlık alımlarını artırmaya çağırdı. Bölgede enfl asyonun yükselmesi çoğu ekonomist tarafından memnuniyetle karşılanabilir. IMF, merkez bankasının ABD benzeri bir para basma programı uygulamasını istiyor. 

Enflasyon yeniden gündeme oturunca Wall Street bunun yatırımlar açısından ne anlama geldiğini tartışıyor. Wal Street Journal’ın analizine göre eğer enfl asyon normal seviyelere döner ve orada kalırsa bu daha güçlü bir ekonomi demek olur, bu da hisse senedi piyasalarını destekler. Diğer yandan enfl asyonun yükselmesi, 1980’lerden bu yana getirilerin düşük ve fiyatların yüksek olmasına neden olan tahvillerdeki ralliyi sonlandırır. 

BlackRock tahvil yatırım bölümünden Rick Rieder, enfl asyon gelecek aylarda gündemi oluşturmaya devam edecek. Bu da tahvil faizlerinin yükseleceği, Fed’in gösterge faizi çoğu kimsenin tahmininden önce 2015’in ilk çeyreğinde artırabileceği anlamına geliyor. Piyasalarda şu anki beklenti faizlerin 2015’in ikinci yarısında artacağı şeklinde. 

Altın korunma aracı 

Enfl asyonun piyasalarda odak noktası olmasıyla, çalkantılı günlerde tercih edilen altın ve gümüş son günlerde prim yapmaya başladı. Altın 2011 yılından bu yana ilk defa üst üste iki çeyreği kazançla tamamlamaya hazırlanıyor. Spot altının onsu dün 1.325,70 dolara çıktı. Amerikan vadeli işlemlerinde ise altın 6.60 dolar artarak 1.325 dolardan işlem gördü. Gümüş fiyatları da yükselişte. Londra’daki işlemlerde dün gümüş yüzde 1.3 prim yaparak 21.09 dolardan satıldı.

TL, yine yatırımcının satış listesinde

Cari açıkları nedeniyle kırılgan 5’li olarak adlandırılan ülkeler Irak krizinin petrol fiyatlarını vurmasının ardından tekrardan yatırımcıların satış listesine girdi. Endonezya Rupisi, Güney Afrika Randı, Hindistan Rupisi ve Türk Lirası, Bloomberg’ün geçen ay boyunca takip ettiği para birimleri arasında en kötü performans sergileyen 4’lü oldu. Brezilya Reali ise 3 aylık kazancın ardından pek bir değişiklik göstermedi. Societe Generale SA ve BNP Paribas SA liranın satışını tavsiye ederken, Citigroup Inc. de Hindistan ve Endonezya rupilerini Asya’nın en riskli para birimleri olarak tanımladı. Londra’daki SocGen’in piyasa stratejisti Benoit Anne konuya ilişkin ‘’Gelişmekte olan piyasa varlıklarını olumsuz etkilemesi muhtemel olan Irak’taki durumu endişeyle izliyoruz. Petrol, gelişen piyasalardaki risk için en önemli turnusol kağıdı’’ yorumlarında bulundu.