Enflasyon 'zirve' yaptı

Temmuz ayında TÜFE beklentilere paralel olarak yüzde 0.31 artarken, yıllık enflasyon yüzde 8,88 ile yılın en yüksek seviyesine çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  - Tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) Temmuz'da enerji fiyatlarında yükseliş ve kurdaki değer kaybının ulaştırma fiyatlarında artışa neden olmasıyla yüzde 0.31 artarak beklentilere paralel gerçekleşti. Yıllık enflasyon TCMB'nin de yılın en yüksek seviyesine ulaşacağını açıkladığı gibi yüzde 8.88'e yükseldi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre TÜFE Temmuz'da yüzde 0.3 olan beklentilere paralel yüzde 0.31, ÜFE ise yüzde 0.99 arttı.
TÜFE'de yıllık artış yüzde 8.88, ÜFE'de ise yüzde 6.61 oldu. Böylece yıllık TÜFE, TCMB'nin geçen hafta açıkladığı yılın üçüncü enflasyon raporunda yüzde 5.3'ten yüzde 6.2'ye revize ettiği yılsonu tahmininin üzerinde kalmaya devam etti.

TCMB Başkanı Erdem Başçı, enflasyon raporu toplantısında, enflasyonun kısa vadede enerji fiyatlarındaki baz etkisi kaynaklı olarak dalgalı bir seyir izlemesinin beklendiğini, bu çerçevede yıllık enflasyonun Temmuz'da yüzde 9 ile yılın en yüksek seviyesini gördükten sonra Ağustos'tan itibaren aşağı yönlü bir eğilim göstereceğinin tahmin edildiğini söylemişti.

Geçen yılın Temmuz ayında yüzde 0.23 azalan TÜFE, bu yıl Haziran'da yüzde 0.76 artmış, yıllık TÜFE ise yüzde 8.30 olmuştu.

Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, TÜFE'de Temmuz'da yaşanan yükselişte işlenmemiş gıda fiyatlarında düzeltmenin gecikmesi, enerji fiyatlarındaki aleyhte baz etkisi ve TL'deki değer kaybının bazı fiyat gruplarına olumsuz yansımasının etkili olduğunu söyledi.

Yıllık enflasyonun yönünü işlenmemiş gıda fiyatlarındaki düzeltme ve enerji fiyatlarında lehte çalışacak baz etkisi nedeniyle Ağustos'tan itibaren tekrar aşağı çevirebileceğini söyleyen Bürümcekçi, "Sonuçların TCMB'nin beklentilerine paralel olmasına karşılık enflasyonda gelinen aşırı yüksek seviyenin enflasyon beklentilerine olan olumsuz etkisini dikkate alarak 'temkinli' yaklaşımını korumaya devam edeceğini düşünüyoruz" dedi.

Özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden "H" Temmuz'da yıllık olarak yüzde 6.49, "I" yüzde 6.09 arttı.

Ana harcama grupları itibariyle Temmuz'da aylık bazda en yüksek artış yüzde 2.28 ile ulaştırma grubunda gerçekleşirken, haberleşmede yüzde 0.94, eğitimde yüzde 0.81, lokanta ve otellerde yüzde 0.58, sağlıkta yüzde 0.45 artış gerçekleşti. Aylık en fazla düşüş gösteren grup yüzde 4.68 ile giyim ve ayakkabı olurken, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0.33, alkollü içecekler ve tütünde yüzde 0.08 düşüş gerçekleşti.

      

Bu konularda ilginizi çekebilir