Esnafa masrafsız kredi müjdesi

TESKOMB, üyelerinin 860 milyon liralık borcunun 400 milyon liralık faizini sildi. Kalan 460 milyon lira taksitle yeniden yapılandırılacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Torba Kanun’da yapılan değişikliğe paralel olarak Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB), üyelerinin 860 milyon liralık borcunun 400 milyon liralık faizini sildi. Kalan 460 milyon lira taksitle yeniden yapılandırılacak. TESKOMB kısa bir süre sonra da aracılık ettiği esnaf kredilerinde sıfır masraf uygulamasına başlayacak. 

Yasalaşma sürecinde çok sayıda değişikliğe uğrayan ve 148 maddeye çıkarılan Torba Kanun ile birçok kamu alacağına ilişkin faiz desteği ve anaparanın yeniden yapılandırılması imkanı getirilmişti. Bu kolaylıklar, TOBB, TESK gibi kuruluşların üye aidat borçları için kullanıldı. TESKOMB ise aracılık ettiği kredilerde faizleri sildi. Kredi Garanti Fonu (KGF) ve TESKOMB’un ev sahipliğinde İstanbul’da düzenlenen Avrupa Karşılıklı Garanti Kuruluşları Birliği’nin (AECM) Kongresi’nde konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, borçlarını zamanında ödeyemeyen 91 bin bin esnafın sıkıntısını giderecek bir düzenleme yaptıklarını söyledi. Bu kapsamda 860 milyon liralık borç birikimi olduğunu dile getiren Canikli, bunun 400 milyon liralık faizinin TESKOMB tarafından silindiğini hatırlattı. TESKOMB’un 2002 yılında 63 bin esnafa 100 milyon lira civarında kredi kullandırdığını hatırlatan Canikli, bugün kredi kullanan sayısının 400 bine, tutarın da 7.8 milyar dolara ulaştığını aktardı. Bakan Canikli, borçların yapılandırılması imkanından kefillerle birlikte yaklaşık 230 bin kişinin yararlanacağı bilgisini paylaştı. 

Yüzde 1.5’ten sıfıra iniyor 

TESKOMB Başkanı Kadir Akgül de 2002’de kredi veremeyecek durumdaki birliğin, bugün ciddi miktarda kredi kullandırdığını söyledi. Eski dönemlerde esnafın kullandığı kredilerde masraf oranının yüzde 20’ye kadar yükseldiğini hatırlatan Akgül, bugün ise yüzde 1.5’e indiği bilgisini verdi. Akgül, çok kısa süre içinde esnaf kredilerinin sıfır masrafl ı olarak kullandırılması için yapılan çalışmaların tamamlanacağını ve uygulamanın başlayacağını söyledi. Toplantıya Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli’nin yanı sıra KGF ve TESKOMB yönetimi ve AECM Başkanı Jose Figueiredo katıldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir