İŞGEM’lere vergi ve enerjide avantaj sağlanacak

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, İş Geliştirme Merkezleri'ne (İŞGEM) vergi ve enerji avantajı getirebileceklerini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ÖZÜM ÖRS

ANKARA - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, İş Geliştirme Merkezleri’nin (İŞGEM) daha cazip hale getirilmesi için vergi ve enerji konularında çalışma yapılacağını söyledi. Türkiye’de destek konusunda sıkıntı bulunmadığını savunan Kavranoğlu, desteklenecek Ar-Ge projesi bulunamadığını kaydetti. 

Seçili Yörelerde Üç Yeni İŞGEM Kurulması ve Türkiye’deki İŞGEM’ler Arasında Bir Ağ Oluşturulması Projesi’nin açılış toplantısı ve 24 Ekim’e kadar sürecek Girişimcilik Ekosisteminde İşletme Kuluçkaları ve Hızlandırıcılara Yeni Bir Bakış Çalıştayı dün Ankara’da başladı. AB tarafından desteklenen projeyle Kastamonu, Tokat ve Malatya’da İŞGEM kurulması ve Türkiye’deki tüm İŞ- GEM’ler arasında bir ağ oluşturulması hedefleniyor. Açılışta konuşan Kavranoğlu, Türkiye’de 3 milyon 200 bin KOBİ bulunduğunu belirterek, “İşletmelerin yüzde 99’u KOBİ. Bu işletmeler istihdamın yüzde 76’sını, ihracatın yüzde 63’ünü, katma değerin ise yüzde 54’ünü sağlıyor. Dolayısıyla KOBİ’ler ekonomimizin can damarı” dedi. Kavranoğlu, çalıştayın Türk ekonomisine sıçrama yaptıracak girişimcilerin yaratılması, yüksek katma değer ve yüksek teknolojiye geçiş önerilerinin oluşturulması açısından önemli olduğunu ifade ederek “Bunları bu çalıştayda konuşun ve bizimle paylaşın. Biz de gereğini yapalım” diye konuştu. 

‘En kıt kaynağımız girişimci’ 

Üniversite mezunlarının devlette işe girmesine yönelik çabalarının kendisini üzdüğünü belirten Kavranoğlu, “Halbuki; hayata yeni başlayan insanlar ‘ben nasıl iş bir kurarım, nasıl girişimci olurum’ diye düşünmeli. Maalesef çok fazla yok. Dünyadaki güzel örneklere özenerek girişimci olmalarını arzu ediyoruz” dedi. Bakanlık olarak son 4 yıldır, her sene 550 girişimciye Tekno Girişim Desteği verdiklerini ifade eden Kavranoğlu, destek bütçesinin 50 milyon TL’den 55 milyon TL’ye çıkartıldığını bildirdi. Kavranoğlu, “Türkiye’de yeni mezun olan öğrenciler, herhangi bir sahada teknolojik bir bilişim fikriniz varsa, bize verin inceleyelim. Eğer akla yatkın bir şeyse ki; bunu üniversite hocalarından oluşan bir jüri tespit ediyor, 100 bin TL bağışta bulunuyoruz. Başarılı olsun ya da olmasın, 100 bin TL o girişimcinin oluyor. Bu yıl sadece 270 projeye destek verebildik. Demek ki üniversitelerimiz fikir geliştiren, proje geliştiren, girişimci olan gençler yetiştirmiyor. Başarılı olursa, ikinci safhada 500 bin TL veriyoruz” diye konuştu. Türkiye’de destek konusunda sıkıntı bulunmadığını vurgulayan Kavranoğlu, desteklenecek Ar-Ge projesi bulunamadığına işaret etti. Bu açıdan, mevcut üniversite sisteminin acilen değişmesi gerektiğinin altını çizen Kavranoğlu, “Türkiye’yi sıçratacak tekno-girişimciler yetişmiyor” dedi. Türkiye’deki en kıt kaynağın girişimci olduğunu kaydeden Kavranoğlu, girişimcileri korumak gerektiğini bildirdi. 

Bini aşkın girişimci desteklendi 

KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan da KOBİ’lerin başarılarının ülkenin geleceği açısından çok önemli olduğunu ifade etti. Kaplan, “İş Geliştirme Merkezi Desteği kapsamında, yeni kurulacak İŞGEM’lerde işletici kuruluşa kuruluş dönemleri faaliyetleri için 750 bin TL, işletme giderleri için 100 bin lira destek sağlıyoruz. Ayrıca İŞGEM’lerde yer alan işletmeler, uygulamalı girişimcilik eğitimine katılma şartı aranmaksızın, iş planı hazırlayarak Yeni Girişimci Desteği’ne başvurabilmekte ve 100 bin TL’ye kadar destekten yararlanabilmektedir. Bugüne kadar kurulan 23 İŞGEM’de binin üzerinde girişimci desteklendi ve bu girişimciler tarafından 20 binden fazla kişi istihdam edilmiştir. Bugün itibariyle İŞGEM’lerde doluluk oranı yüzde 90 ile 100 arasında olduğunu memnuniyetle gözlemliyoruz” diye konuştu. 

AB, işbirliğinden memnun 

AB ve Türkiye arasında güçlü bir bağ olduğunu, bu ilişkinin Gümrük Birliği’ne dayandığını anlatan AB Türkiye Delegasyonu Müsteşarı, Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkanı François Begeot ise 2013 yılı itibariyle karşılıklı toplam ticaret hacminin 120 milyar euroya ulaştığını dile getirdi. AB’nin, Türkiye’de 15 İŞGEM’in kurulmasını desteklediğini kaydeden Begeot, bu işbirliğinden memnun olduklarını ve çok önem verdiklerini ifade etti. Şu anda Malatya- Kastamonu ve Tokat İŞ- GEM’lerinin binalarının tamamlandığını bildiren Begeot, buraları işletme sürecinde görmek için teknik destek verdiklerini belirtti. 

Çeşitli avantajlar sağlanacak 

Açılış konuşmalarının ardından soruları cevaplandıran Kavranoğlu, İŞGEM’lerin henüz bir yasasının bulunmadığının hatırlatılması üzerine şunları söyledi: “İGEM’ler, kuluçka devresindeki en zayıf işletmelerin daha iyi gelişmeleri amacıyla kuruldu. Mevzuatımız her zaman ihtiyacın biraz gerisinde kalıyor. Bu çalıştayda mevzuatta ne gibi değişiklikler yapılırsa nasıl sonuçlar alınır, nerelerde tıkanmalar var, bunlar görüşülecek. Çünkü artık yeteri kadar tecrübemiz oluştu, bunların derli toplu şekilde bize iletilmesi ve bizim de hızlı şekilde yeni dönemde gerekli mevzuat değişikliği ile hayata geçirmemiz lazım.” Kavranoğlu, İŞGEM’lerin enerji ve vergi konularında sıkıntı çektiği ve muafiyete yönelik bir çalışma olup olmadığına ilişkin soruya ise “Bunları Mustafa Bey ile konuştuk. Toparlayıp bize verecekler. Sayın bakanımızla değerlendireceğiz. Bizim buraları daha çekici hale getirmemiz lazım” dedi. Kavranoğlu, bu tarz avantajların getirileceğini sözlerine ekledi.

Kaplan: Girişimcilik Strateji Belgesi, yıl bitmeden açıklanacak 

KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, Girişimcilik Strateji Belgesi’ni hazırladıklarını ve belgenin onay aşamasında olduğunu belirterek, bu yıl bitmeden açıklanacağını söyledi. Kaplan, İŞGEM’lerin bir kanununun bulunmamasına ilişkin olarak da “Kuluçka merkezlerinin istenilen bir mevzuat altyapısına kavuşması hepimizin arzusu. Bu konuda, belki yasaya bile ihtiyaç olmadan, alacağımız önemli tedbirlerle, mevzuat değişikliği ve yönetmeliklerle önünü açabiliriz. Hazırladığımız strateji belgesinde mevzuat, verilecek destekler gibi neler yapılması gerekiyorsa, bunların hepsini göreceğiz” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir