Kasım enflasyonunda yüzde 0.5 artış bekleniyor

Kasım enflasyonu 3 Aralık Salı günü açıklanacak. Beklentiler yüzde 0.5 artış olacağı yönünde

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Tüketici Fiyatları Endeksi'nde (TÜFE) Kasım ayında medyan bazında yüzde 0.50 artış beklenirken; 2013 sonu TÜFE beklentisi yüzde 7.54 ile bir önceki ankete göre değişmedi. 

Yıl sonu enflasyon beklentisi Merkez Bankası'nın yılın son enflasyon raporunda yüzde 6.2'den yüzde 6.8'ye revize ettiği tahmininin üzerinde kalmayı sürdürüyor.

Reuters'ın 18 ekonomistin katılımıyla yaptığı ankete göre, aylık TÜFE değişim beklentileri yüzde 0.05-0.90 artış bandında yer alırken, yıl sonu TÜFE beklentileri ise yüzde 7.00-8.20 aralığında bulunuyor.

TÜFE'de Ekim ayında görülen sert yükselişin ardından gıda fiyatlarında beklenen gerilemeye paralel kasım ayında düşüş bekleniyor.

Gıdadaki düzeltme hedefe ulaştıracak mı?

TCMB'nin 20 Kasım'da Ankara'da gerçekleştirdiği ekonomistler toplantısına katılan bankacıların verdiği bilgiye göre, TCMB işlenmemiş gıda fiyatlarında bir düzeltme olacağını ancak bu düzeltmenin enflasyonu yıl sonu tahmini olan yüzde 6.8'e indirmeye yetmeyeceğini belirtti.

Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) Ekim ayında giyim ve gıda fiyatlarındaki sert artışın etkisiyle beklentilerin üzerinde yüzde 1.8 arttı. Sert artış sonrası TCMB'nin yüzde 6.8 olan yıl sonu enflasyon tahminine ulaşılma ihtimali ise artık mümkün görünmüyor.  TCMB enflasyon tahminini Temmuz raporundaki yüzde 6.2 seviyesinden Orta Vadeli Program'da yer alan yüzde 6.8'e yükseltti. Enflasyon tahminleri, yüzde 70 olasılıkla, 2013 yılı sonunda orta noktası yüzde 6.8 olmak üzere yüzde 6.3 ile yüzde 7.3 aralığında, 2014 yılı sonunda ise yüzde orta noktası yüzde 5.3 olmak üzere yüzde 3.8 ile yüzde 6.8 aralığına revize edildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir