MB: Enflasyonda gıda ve temel mal fiyatları belirleyici oldu

Merkez Bankası, yıllık enflasyondaki artışta gıda ve temel mal fiyatlarının belirleyici olduğunu açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yıllık enflasyondaki artışta gıda ve temel mal fiyatlarının seyrinin belirleyici olduğunu, bu dönemde, TL'deki değer kaybının birikimli etkileri zayıflarken çekirdek göstergelerde yıllık enflasyonun nispeten yatay bir seyir izlediğini belirtti.

TCMB, mayıs ayı fiyat gelişmeleri raporunda tüketici fiyatlarının yüzde 0.40 arttığını ve yıllık enflasyonun yüzde 9.66'ya yükseldiğini hatırlattı. TÜİK tarafından dün açıklanan mayıs ayı enflasyon verilerine göre, özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden "H" Mayıs'ta yıllık olarak yüzde 10.16, "I" yüzde 9.77 arttı.

Raporda Yİ-ÜFE'nin mayısta yüzde 0.52 azaldığı ve grup yıllık enflasyonunun yüzde 11.28'e gerilediği belirtilerek, "Bu dönemde Türk lirasında devam eden değerlenme ile petrol ürünleri ve ana metal sanayi fiyatları geçen ayki düşüşünü sürdürmüştür. Petrol ve ana metal hariç imalat sanayi fiyatlarında ise artış eğilimi sona ermiş ve grup yıllık enflasyonu yüzde 13 seviyesinde yatay seyretmiştir" denildi.

Mayıs ayı itibarıyla imalat sanayi fiyatları üzerindeki döviz kuru kaynaklı baskıların zayıfladığı belirtilen raporda, "Bununla birlikte, imalat sanayi enflasyonunun mevcut seviyesi tüketici enflasyonu üzerindeki maliyet yönlü baskıların güçlü seyrettiğine işaret etmektedir" denildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir