Merkez için yasal düzenleme önerdi

Ekonomi Bakanı Zeybekci, "Merkez Bankası'nın fiyat istikrarının yanında üretimi ve istihdamı artırarak ekonomiyi canlandırmaya bakması için yasal düzenleme gerekiyorsa, Türkiye bunu sıkıntısız bir şekilde yapabilmeli” dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Bloomberg News Türkiye Temsilcisi Benjamin Harvey ve ekonomi muhabiri Onur Ant ile yaptığı görüşmede, Merkez Bankası'nın görev alanının kapsamına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Merkez Bankası'nın görev alanının, fiyat istikrarının yanı sıra istihdam yaratmak için de genişletilmesi gerektiğine dair yetkililerce görüşüldüğünü belirten Zeybekci, "Merkez Bankası fiyat istikrarının yanında üretimi ve istihdamı artırarak ekonomiyi canlandırmaya bakmıyorsa ve bunu yapması için bir yasal düzenleme gerekiyorsa, Türkiye bunu sıkıntısız bir şekilde yapabilmeli" ifadesini kullandı. 

"Türk işletmeleri ve tüketici bu nedenle 'tefeci faizi' ödüyor"

Bankanın kararlarının cari enflasyona göre değil, Merkez Bankası anketine göre 7,35 seviyelerinde seyreden "12 aylık enflasyon beklentisi" temelinde şekillenmesi gerektiğini kaydeden Zeybekci, Türk işletmelerinin ve tüketicilerinin bu nedenle "tefeci faizi" ödediğini belirtti. Türk lirası cinsi ticari kredilerin ortalamasının marttaki yüzde 15,8 seviyesinden, 22 Ağustos'ta yüzde 12,7 seviyesine düştüğünü anımsatan Zeybekci, bankaların harç ve ücretlerinin sanayiciler için maliyetleri yüzde 14'e kadar çıkardığını ifade etti. Zeybekci, düşük faiz oranlarının enflasyonu kontrol altına almakta yardımcı olacağını bildirdi. 

Yüksek finansman maliyetlerinin üreticilerin üretim seviyesini düşük tutmaya zorladığını vurgulayan Zeybekci, artan talep zamanlarında üreticilerin bir anda üretimi artırmak zorunda kaldıklarını ve bunun da tüketici fiyatlarını daha da yukarı çektiğini kaydetti. 

"Salt enflasyon hedeflemesi yanlış kanıya götürebilir"  

Zeybekci, salt enflasyon hedeflemesinin yanlış kanıya götürebileceğini ve enflasyonu yavaşlatmak için ilk akla gelen politika aracının, talebi baskılaması için yükseltilen faizler olduğuna işaret etti. 

Türk sanayicilerinin 2,15 - 2,25 arasındaki kur seviyesinde daha rekabetçi olacağına dikkati çeken Zeybekci, bu kur seviyesinin aşırı ithalatı kontrol altına alacağını kaydetti. 

Enflasyon hedeflemesi ve fiyat istikrarının Merkez Bankası'nın tek görevi olmaması gerektiğini belirten Zeybekci, yüksek faiz oranları gibi Türk ekonomisinin menfaatine olmayan şeylerin sürdürülebilir olmayacağını ifade etti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir