"İhracat 100 milyar doları aştı"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Şu an itibariyle 2012'den bu yana ihracatımız 100 milyar doları aşmış durumda. İthalatımız da 200 milyar doların üzerindedir" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

EDİRNE - Kapıkule Sınır Kapısı'nda incelemede bulunan Yazıcı ile Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Edirne'nin Uzunköprü ilçesine geldi. Burada bir kahvehaneyi ziyaret eden bakanlar, vatandaşlarla sohbet etti.  

Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Yazıcı, bir ülkenin ekonomik performansının özellikle dış ticaret ile belirlendiğini söyledi.  

Yazıcı, şöyle devam etti:  

"Örneğin size 'ekonominiz ne durumda' diye sorulduğunda dış ticaret hacminiz 'şu diye cevap' verirsiniz. Örneğin 2012'de Türkiye'nin dış ticaret hacmi 389 milyar dolardı. Bunun 152 milyar doları ihracattır. Bu sene de inşallah bu rakamları aşacağız. Şu an itibarıyla ihracatımız 100 milyar doları aşmış durumda. İthalatımız da 200 milyar doların üzerindedir Dolayısıyla bütün bu işlemler, hem ihracata hem ithalata konu olanlar, ürünler, o ürünlerin çeşitliliğini oluşturan gruplar, onların tamamı gümrük dediğimiz sahalardan girmekte ve çıkmaktadır. Bu ürünlerin gümrük işlemleri, gümrük vergilerin tahsili, katma değer vergilerinin tahsili gümrük idareleri tarafından yapılmaktadır. Dolayısıyla bütçenin vergi gelirlerinin yüzde 22'si gibi önemli bir oranını gümrük idareleri tahsis ediyor. Bu açıdan baktığınız zaman gümrük işleri son derece önemlidir." 

"En önemli sorun kayıt dışı ve kaçakçılık" 

Bakan Yazıcı, ekonomilerin en önemli sorularından birinin kayıt dışı ve kaçakçılık olduğuna işaret etti. Yazıcı, kayıt dışı işlemlerin, aynı işi yapanlar açısından da haksız rekabet olduğunu anlatarak, "Bu durum piyasa dengesini de bozar. Gümrüklerin kaçakla mücadele etmek ve kaçağı önlemek gibi önemli bir işlevi var. Gümrük idareleri ekonominin göbeği ile bağlantılıdır" diye konuştu.  

Bir gazetecinin "Enez Limanı'nda gümrük açılacak mı?" sorusu üzerine Bakan Yazıcı, şunları kaydetti:   

"Bu konu üzerinde bir çalışma yapıyoruz. Şu an oluşmuş bir kararımız yok. Ama biz orada gümrük işlevi gerektirecek bir potansiyeli oluşturacak bir aktivite olduğu kanısına varırsak elbetteki gümrük idaresi kurarız. Öte yandan her talep edilen yerde de gümrük idaresi kurulmaz. Çünkü bunların da bir maliyeti var. Orada gümrük hizmetlerini sürdürmenin getireceği külfetler var. Oradaki ticaret hacmi ve bu turizm gelirlerini gözeterek bir değerlendirme yapacağız."  
  
Eskiköy Sınır Kapısı 

Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, "Uzunköprü'deki Eskiköy Sınır Kapısı faaliyete geçecek mi?" sorusu üzerine de şöyle konuştu:   

"O kapının açılması ile ilgili ve buradaki demir yolu geçişlerinin daha da iyileştirilmesi için bütün hazırlıklarımızı tamamlamış durumdayız. Ama bir sınır kapısının açılması ve gümrük kapısının yeniden oluşturulması için komşu ülkenin de aynı yaklaşımı göstermesi gerekir. Dolayısıyla bu konuda komşumuz Yunanistan ile görüşmeler ve diplomatik düzeyde yazışmalar olmuş ancak bu konuyla ilgili bir sonuç alabilmiş değiliz. Hala bu konuyu sürdürüyoruz. Gümrük temsilcileri firma sahipleri bu konuyu ifade ettiler.  

Türkiye Cumhuriyeti hükumetinden kaynaklanan bir durum değil. Hükümetimiz olumsuz bir tutum ortaya koymuyor. Onları ikna etmeye çalışıyoruz. Onları ikna edebilirsek elbette bunu gerçekleştireceğiz. Buda tabii iş olsun diye yapılan işler değildir. Burada bir potansiyel varsa pazarına erişimini sağlamak isteriz." 

Daha sonra Müezzinoğlu ile esnafı ziyaret eden Bakan Yazıcı, bir simitçiden aldığı simitleri vatandaşlara dağıttı.   

Yazıcı, daha sonra cep telefonuyla konuşan bir genç kızın yanına giderek, kiminle konuştuğunu sordu. Yazıcı, bu sırada telefonu alarak, genç kızın konuştuğu kişinin Kurban Bayramı'nı kutladı.  

Öte yandan, Müezzinoğlu ve Yazıcı, restorasyonu tamamlanan Uzunköprü Tren Garı'nda da incelemelerde bulundu.