Şimşek: Irak'taki gelişmeler cari açığı olumsuz etkiler

Maliye Bakanı Şimşek, cari açıkta, bu sene için jeopolitik gerginliklerin bir risk faktörü olduğunu ve Irak'taki gelişmelerin cari açığı olumsuz etkileyeceğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin en büyük sorunlarından birinin olan cari açıkta, bu sene için jeopolitik gerginliklerin bir risk faktörü olduğunu ve Irak'taki gelişmelerin cari açığı olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Cari açık dış ticaret açığındaki gerileme ve net hizmet gelirlerindeki artışla ilk dört ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 34 azalarak 16.37 milyar dolara geriledi.

Şekerbank'ın düzenlediği "Sürdürülebilir Kalkınmanın Finansmanı" konferansında konuşan Şimşek, "Bu sene jeopolitik gerginlikler maalesef bir risk faktörü. Irak'ta olup bitenler cari açığı olumsuz etkileyecek. Son gelişmeler hızlı bir şekilde kontrol altına alınmazsa maalesef bu bizim için talihsiz bir gelişme. Aynı şekilde Rusya Ukrayna'daki gelişmeler de bizim açımızdan olumsuz. Maalesef coğrafi konum itibariyle problemli bir bölgedeyiz" dedi.

Şimşek ayrıca enflasyonun tek haneye düştüğünü ancak kat edilecek çok mesafe olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Enflasyonu, düşük tek haneye indirmemiz lazım. Bunun için de ilave bir çaba gerekiyor, daha çok reform gerekiyor. Bu sene enflasyon bir miktar yükseldi. Bunda kur etkisi ve işlenmemiş gıda etkisi var. Ancak bunlar geçici, muhtemelen biz Merkez Bankası'nın öngördüğü gibi önümüzdeki sene sonu itibariyle enflasyonun tekrar yüzde 5'lere indiğini göreceğiz."

Şimşek, enflasyonun düşüş trendine girme ihtimalinin Haziran'dan itibaren son derece yüksek olduğunu kaydetti.

Şimşek ayrıca, bu sene yüzde 4 civarında büyüme olacağını öngördüklerini belirterek, ilk çeyrek rakamlarının da bunu destekleyici nitelikte olduğunu ifade etti.

Şimşek, bundan sonraki dönemde Türkiye'nin orta uzun vadede yüzde 5 gibi bir trend büyüme rakamını yakalayabileceğini düşündüklerini belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir