Zeybekci'den TÜSİAD'a cevap

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, TÜSİAD'ın Merkez Bankası'yla ilgili açıklamasını değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, eşi Ayşen Zeybekci ile Colossae Otel'de Denizli İş Kadınları Birliği Derneği'nin kuruluş gecesi nedeniyle düzenlediği yemeğe katıldı. 

Yemeğin ardından basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Zeybekci,  TÜSİAD'ın Merkez Bankası'yla ilgili açıklamasını şöyle değerlendirdi:

TÜSİAD'ın açıklamalarını görüyorum. Türkiye'de Merkez Bankası'nın bağımsızlığıyla ilgili bir tartışma şimdiye kadar başlamadı. Cümlelerin içine baktığımız zaman Merkez Bankası'nın bağımsızlığı konuşulmuyor. Yetki ve sorumluluklarıyla ilgili bir tartışma var. Dünyada büyük ekonomilerinin merkez bankalarına baktığımız zaman bir çoğunda sadece sadece fiyat istikrarı ile ilgili bir sorumluluk yok. Yanında büyüme, dış ticaret, ihracat hatta istihdamla ilgili de öncelikleri dikkate alır diye bir sorumluluk var. Biz de merkez bankasının bu yönüyle tartışmamız gerekir. Yani bizim merkez bankamızda güçlü bir yetki var ama diğer taraftan bu yetkiyi kullanırken dikkat etmesini istediğimiz konular var. Sadece fiyat istikrarı ve finansal istikrar dersek bu yanlış olur. Bunun yanında eğer büyüme, dış ticaret dengesi, cari açık ve istihdamla ilgili öncelikleri de bunlara dikkat et dersek bence tartışma doğru yöne çekmiş oluruz.

Hem tebrik etti hem uyardı

Zeybekci, TÜSİAD'ın yeni başkanını tebrik ettiğini belirtti ancak uyarıda da bulundu. Ekonomi Bakanı, "TÜSİAD'ın değerli başkanı tebrik ediyorum, yeni görevinde de başarılar diliyorum. Ama şunu beklerdik, önce hükümet ile istişare ederek bu açıklamaları yapmış olsaydı daha sağlıklı olurdu. Göreve gelir gelmez uzaktan basın aracılığıyla mesajlaşmayı, Türkiye'de sanayici ve iş adamlarımızın bütün unsurlarıyla bence karşılıklı konuşabilmeliyiz diye düşünüyorum. Önce fikir alışverişinde bulunabilmeliyiz, istişare edebilmeliyiz, bunlara şimdiye kadar kapalı bir hükümet olmadık. İstişareyi ve müşavereyi, bu konularda fikir alışverişini hep öncelikli hale getirdik, ön planda tutmaya çalıştık. İnşallah ileride kendiliyle bu konuda konuşabiliriz diye düşünüyorum" diye devam etti. 

TÜSİAD: Kafa karışıklığının sonlandırılmasını diliyorum

TÜSİAD Başkanı Başaran-Symes, Merkez Bankası'nın bağımsızlığının önemine vurgu yapmış  ve "İş dünyasının kafasını karıştıran gelişmelerin bir an önce sonlandırılmasını diliyorum" demişti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir