Ariadna Castellanos ile Antalya’da bir piyano deneyimi

18. Uluslararası Piyano Festivali, genç piyanistbesteciyi “Füzyon Caz Flamenko” konseriyle ağırladı. Castellanos ve arkadaşları, müzik türleriyle oluşturulmuş renkli bir paleti dinleyicilere sundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NERMİN SAYIN

Füzyon gitgide daha fazla kullandığımız bir kavram olmaya başladı son yıllarda. Özellikle cazda ve mutfakta. Belki ikisinin de doğaçlamadan “çok hoşlanmasından” dolayı... Her şey gibi iyisi, üzerinde düşünülmüşü, zekâ kokanı keyifli füzyonun da. Hele de müzikte... Yoksa düpedüz sıkıcı olabilir...

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde bu yıl 18. kez düzenlenen Uluslararası Antalya Piyano Festivali’nin bu yılki programında da bir füzyon akşamı vardı: Ariadna Castellanos’un çalacağı “Füzyon Flamenko Caz.” Guilhard ve Berklee gibi önemli okullarda burslu okuyan genç piyanistin besteci kimliğiyle de öne çıktığı albümlerinden “MJU:ZIK”ten eserler seslendirdiği konserde sadece fl amenko ve caz değil, elektronik müzik ve Akdeniz tınıları da çalındı kulağımıza bol bol... Hatta işin Akdeniz boyutundan dolayı, bizim müziğimize yakın melodiler de yakaladım ben yer yer... En son söylenmesi gerekeni başta söyleyeceğim, Türk Hava Yolları’nın katkılarıyla gerçekleşen bu estetik duygusu yüksek “füzyon” konserde, bana ve salonu dolduran her yaştan dinleyiciye oldukça keyifli bir akşam yaşattı müzisyen...

Castellanos, genç bir isim. Müzik yeteneği ve eğitiminin ona kazandırdığı tuşlar üzerindeki hakimiyetini yanlızca piyanoyla ve klasik müzikle sınırlamamış, beste çalışmalarının yanı sıra farklı türlere de ilgi duymuş. Bugünkü müzikal kimliğine damga vuranların başında da bu ilgi geliyor. Piyanonun üstüne yerleştirilmiş keyboard’ı, hemen yanında konuşlanmış duran dizüstü bilgisayarı ve konser boyunca çeşitli soyut görüntülerin yansıtılacağı iki ekranla, daha sahneye çıkmadan “Farklı bir akşam sizi bekliyor” dedi seyirciye. Bazıları romantik, bazıları ritmik şarkılarını yorumladığı konserde, sahnede yalnız da değildi üstelik. Castellenos kimi zaman piyanonun tuşlarına, kimi zaman bilgisayarın klavyesine aynı samimiyetle basarken, bazen bir soul şarkıcısının yorumu üzerine çaldı, bazense elektronik ritmlerden besledi müziğini... Bu “sahneyi paylaşma” durumu sadece kayıtlardan ibaret de değildi. Sesi özellikle caza çok yakışan solist Odille Lima ve setinin başında pürdikkat ritme eşlik eden DJ Jorge Barallo da onunla sahnedeydi. Ekip, Antalyalı müziksevere bir sürpriz de yaptı o akşam. Sanatçının hazırlamakta olduğu üçüncü albüme adını veren “Monster”ı da ilk kez seyirciye seslendirdiler ve bol bol alkış aldılar... Şarkı aralarında dinleyicisiyle sohbet de eden Ariadna Castellanos, şarkıların çoğunu bitirdiğinde, yukarıdaki büyük fotoğrafta da görebileceğiniz şekilde savurdu kollarını. Notaları sarıp sarmalıyormuş gibi geldi bana... Siz ne dersiniz?

Festivalde kimler var?

Sanat Yönetmenliğini Gürer Aykal’ın üstlendiği festival, Luz Casal, Kepez Belediyesi Çocuk ve Gençlik Senfoni Orkestrası ve Güher & Süher Pekinel’i dinleyicilerle buluşturacak. Casal’ın solist olarak katılacağı konser, 26 Kasım’da dinlenebilecek. Kepez Belediyesi Çocuk ve Gençlik Senfoni Orkestrası’nı 29 Kasım’da Antalya Kültür Merkezi’nde müzikseverlerle buluşturacak olan festival, 1- 2 Aralık’ta Leonard Slatkin’in Akdeniz Filarmoni Orkestrası’nı yöneteceği, Güher ve Süher Pekinel’in solist olarak katılacağı konserle sona erecek.