“Benim işim beyazın ve narinliğin uyumlu bir dansı”

Yeni sergisi 7 Kasım’a kadar Caddebostan Kültür Merkezi’nde görülebilen porselen sanatçısı Nehir Akyüz, “Sırrım, karakterimin bu sanata uygun olması. Çok özenli ve heyecanlı olmamın sebebi ise yaptığım işi çok sevmem ve ruhumun renklerini porselene aktarabilmem” diyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

EMRE ALKİN

Bugünkü konuğumuz porselen sanatçısı Nehir Akyüz... Mesleğine duymuş olduğu sonsuz özveriyle tutkusu oldukça etkileyici ve ilham verici geldi bana. Sanata olan yatkınlığını ve yeteneğini keşfiyle başlayan yolculuğunda elde ettiği önemli başarılarla kendini ispatlamış. Kendisiyle sergisinin olduğu bir zamanda sohbet etme imkânı bulduk. Her şekilde müstesna bir insan olduğunu gösterdi bana. Paylaşmasak olmazdı....

Okuyucuların tanıması için tam olarak bugüne kadar ne yaptığınızı kısaca anlatır mısınız?

Bu mesleğe; 1999 yılında Elma Sanat Atölyesi’nde uluslararası isim yapmış porselen sanatçılarından ders alarak başladım. İlk kişisel sergimi 2005 yılında Londra’da açtım. Aynı yıl İskoçya’da düzenlenen resim, seramik ve porselen sergisine katıldım. Uluslararası alanda saygınlığı bulunan; Como’da 2009 yılında düzenlenen 10. Convention Azzurra ve Varese’ye, 2011 yılında düzenlenen 12. Convention Trofeo Azzur yarışmalarına katıldım. 2014 yılında İsviçre / Yverdon Uluslararası porselen yarışmasında ikincilik ödülü aldım.

“Porselenlerin sadece yüzde biri ellle boyanır”

Yaptığınız işi seçmenizde yaşadıklarınız mı etkili oldu yoksa çocukluktan gelen bir motivasyon mu?

Çocukluğumdan beri sanatın birkaç dalına karşı merakım vardı. Zamanla yatkınlığım olduğunu keşfettim.

Bize biraz bu sanatın inceliklerinden bahsedebilir misiniz?

Belirli teknikleri ve özellikleri neler tam olarak? Porselen killi topraktan yapılmış ürünlerin oluşturduğu, büyük seramik ailesinin en üstün ve mükemmel üyesidir. Porseleni grubun diğer üyelerinden ayıran ve üstünlüğünü oluşturan belirgin özellikleri; beyazlığı, inceliği ve şeff afl ığıdır. Porselen dekorlaması, uzun ve zahmetli bir süreç olan porselen üretiminin son aşamasıdır. Porselenin üstüne arzu edilen herhangi bir desen uygulanabilir. Ancak bu mutlaka porselen boyama tekniğini bilmek ve uygulayabilmekle mümkündür. Dünyada üretilen tüm porselenlerin sadece yüzde biri elle dekorlanmaktadır.

“Hoşgörülü, sevgi dolu bir ortamda büyüdüm

Anne ve babanızın, ailenizin hayattaki seçimlerinize etkisi oldu mu?

Nasıl bir ailede büyüdünüz? Tabii ki seçimlerimde etkileri oldu. Çok istememe rağmen ülkemizin o günkü koşullarından dolayı Güzel Sanatlar Akademisi’ne gidemedim. Hoşgörülü ve sevgi dolu bir ortamda büyüdüm. Üç kardeşin en küçüğüyüm.

Bu işi yapmaya ne zaman karar verdiniz? Bugün istediğiniz yere geldiğinizi düşünüyor musunuz ?

1998 yılında karar verdim. 1999 yılında bir arkadaşımın tavsiyesiyle Elma Sanat Atölyesi’nde el dekoru porselen yapmayı öğrenmeye başladım. Bugün itibarıyla daha çok yolum ve yapacağım eserler olduğuna inanıyorum.

Yaptığınız iş dünden bugüne ne kadar değişti?

Yaptığım iş sabır ve çok çalışmayı gerektiriyor. Her geçen gün daha fazla ilerlediğimi görüyorum.

Bu işte eğitimin, ilişkilerin ve tecrübenin payı size göre yüzde kaçtır?

Özellikle sizin mesleğinizde… Yüzde 50 eğitim, yüzde 40 tecrübe ve yüzde 10 ilişkiler diyebilirim. Her biri, birbirini tamamlayan önemli parametrelerdir.

Hiç unutamadığınız bir anı var mı?

İsviçre'de yapılan uluslararası yarışmada ikincilik ödülü almam.

Yaptığınız işte örnek aldığınız kim ya da kimler?

Bana bu sanatı öğreten Gül Arık, Uğur Olgaç ve İlknur Özener örnek aldığım isimlerdir. Sizin vasıtanızla kendilerine teşekkürlerimi ve saygılarımı iletmek istiyorum.

Müthiş özenlisiniz işinize. Ve oldukça heyecanlı... Sırrınız ne acaba?

Heyecan ve özveriyi korumak adına bize tavsiyeleriniz neler olur? Sırrım, karakterimin bu sanata uygun olması. Özenli ve heyecanlı olmamın sebebi ise yaptığım işi çok sevmem ve ruhumun renklerini porselene aktarabilmem. Sizlere tavsiyem, hangi işi yapıyorsanız çok çalışmanız, yeniliklere açık olmanız ve en önemlisi işinizi tutkuyla yapmanız.

Son olarak gençlere tavsiyeleriniz ve öğütleriniz neler olur, hayata ve mesleki seçimlerine dair?

Gençlere tavsiyem yeteneklerini iyi keşfetmeleri yönünde olacaktır. Doğru bir yetenek keşfi ile hayatın her alanında mutluluğunuz artabilir. Her durumda ve koşulda savaşçı bir ruha sahip olmalarını ve tutkularını asla kaybetmelerini tavsiye ederim...

“Her şey bana ilham  verebilir”

Pek çok insan rahatlamak, deşarj olmak adına da yapıyor bu sanatı. Gerçekten herkesin yapabileceği bir sanat dalı mı seramik? İlham kaynaklarınız neler?

Her sanat dalında olduğu gibi bu sanatı da hobi olarak yapabilirler. Ama profesyonel anlamda yapabilmek için uzun vadede çok çalışmak, sabır göstermek ve yeniliklere açık olmak gerekir. Atölyeme girdiğim zaman, kendi motivasyonumu bir müzikle, bir hayalle arttırabiliyorum. Bu sayede, yapacağım eserin motifl erini araştırmaya başlıyorum. Kendi kültürümüzdeki desenler, resimler, dünya kültüründeki motifl er ve doğadaki her şey bana ilham verebiliyor.

Serginizden bahsedelim mi biraz da…

Tabii ki… Bu sergide 12 yılda değişik teknik kullanarak yapmış olduğum eserler yer alıyor. 200’e yakın parça var. Kimileri Selçuklu İznik ve çiçek motifl eri, kimileri Meissen kaligrafi k, dantel ve modern teknikle yapılmış eserler. El dekoru porselen sergimi 7 Kasım Salı gününe kadar Caddebostan Kültür Merkezi’nde (CKM) görebilirsiniz.