İlklerin operası “Ninatta”

Dünya prömiyeri yapılan eser, Ahmet Ümit’in ilk librettosu ve Evrim Demirel’in ilk opera bestesi. Eserin rejisörüyse Mehmet Ergüven...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Polisiye edebiyatımızın üretken kalemlerinden Ahmet Ümit’in 2006 yılında okurlara sunulan “Ninatta’nın Bileziği” adlı romanı, opera sahnesine taşındı. Yapıtları daha önce birkaç kez sinemaya uyarlanan Ümit’in sahnede izlenebilen ilk çalışması olan “Ninatta” operası, Süreyya Operası’nda bugün ve yarın yorumlanacak.

İstanbul Devlet Opera ve Balesi prodüksiyonu olan “Ninatta”nın librettosunu yazar bizzat kendisi kaleme aldı. Şiirsel bir dile sahip olan romanın uyarlaması, aynı zamanda Ahmet Ümit’in ilk librettosu. “Ninatta”, Ahmet Ümit’in ilk librettosu olmasının yanında, halen İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Caz Anasanat Dalı’nda doçent olarak görev yapan Evrim Demirel’in de ilk operası. Anadolu’nun kalbinde, yeryüzünün ilk büyük imparatorluklarından biri olan Hititler döneminde yaşanan bir savaş ve o ortamda yeşeren bir aşkın öyküsünü işleyerek barışa çağrı yapan “Ninatta”- yı sahneye koyansa Mehmet Ergüven.

"Hoşgeldin" diyor Ninatta...

Dünya prömiyerini geçen hafta sonunda gerçekleştiren “Ninatta” Zdravko Lazarov’un müzik yönetmenliğinde dinleyicilere sunuluyor. Evrim Demirel’in klasik ezgilerin yanı sıra bizden melodiler ve caz tınıları da yakalabilen müziğinde Paolo Villa tarafından çalıştırılan koronun yorumladığı bölümler de var. Opera, “Ninatta”nın seslendirdiği “Hoşgeldin” aryasıyla başlıyor ve savaş ile aşkta yaşananların hiçbir zaman değişmediğine vurgu yaparak aynı aryanın bir bölümüyle bitiyor.

Prömiyerin ekibi...

Prömiyer akşamında genç “Ninatta”- yı soprano Gülbin Günay, onun âşık olduğu “Nuvanza”yı tenor Erdem Erdoğan, kral “Mutavelli”yi bas Caner Akgün, “Ninatta”ya talip olduğu için “Nuvanza” tarafından öldürülen “İnara” yı tenor Cenk Bıyık, “Nuvarza”- nın hatası yüzünden evladını kaybeden karısı “Manni”yi mezzosoprano Aylin Ateş, “Ninatta”ya kaderini bildiren “Arinna”yı mezzosoprano Jaklin Çarkçı, “İnara”nın babası “Zuvapriş” i ise Engin Yavuz seslendirdi. Eserin diğer cast’ında ise şu isimler var: Özgecan Gençer (Ninatta), Ali Murat Erengül (Nuvarza), Alper Göçeri (Mutavelli), Serkan Bodur (İnara), Nesrin Gönüldağ ile Deniz Likos (Manni), Ayşe Özkan (Arinna) ve Engin Yavuz (Zuvapriş.) Rejinin zamanlar ve mekânlar üstü olarak tasarladığı “Ninatta” operasında, dekorlar Ferhat Karakaya’nın, kostümler Serdar Başbuğ’un, ışıklar Kemal Yiğitcan’ın, hareket düzeni ise Canberk Yıldız’ın.