"Piyasaya yön vermeyene artık çeyrek ekmek bile yok..."

Kurucu ortağı olduğu Indense Eğitim ve Dış Kaynak Hizmetleri'nin önümüzdeki aylarda Bakü'de gerçekleştireceği Dünya İş Prosesleri Kongresi'nin hazırlıklarını yürüten Doruk Gülsever için günümüzün sihirli kelimeleri "network" ve "sabır"...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

EMRE ALKİN

Bu hafta konuğumuz oldukça büyük bir işe kalkışan Doruk Gülsever. Indense Eğitim ve Dış Kaynak Hizmetleri'nin 7-8 Ekim tarihlerinde, Bakü'de gerçekleştireceği Dünya İş Prosesleri Kongresi için kolları sıvamış durumda. 6 aydan uzun bir süredir Azerbaycan Devlet Başkanlığı ve Türkiye Bakü Büyükelçiliği tarafından desteklen en bu projenin üstünde çalışıyor. Kurucu ortağı olduğu Indense'nin ekibi oldukça dinamik. "Hocam Bakü'ye gelir misiniz?" diye sordular. Doruk Bey'in çalışkanlığını ve arkadaşların azmini görünce "Evet," dedim. Paylaşmasak olmazdı...

- Okuyucular için tam olarak ne yaptığınızı kısaca anlatır mısınız?

Indense Eğitim ve Dış Kaynak Hizmetleri'nin kurucu ortağıyım. KOBİ ve büyük işletmelerin insan kaynakları süreçlerinin tümünün oluşturulmasına veya mevcut İK süreçlerine yeni fonksiyonlar eklenmesine danışmanlarım aracılığıyla destek oluyorum. Asıl uzmanlığım eğitim ve gelişim hizmetleridir. Genel katılıma açık eğitimlerin ve kurumsal eğitimlerin düzenlenmesi, etkinlik, zirve ve kongre organizasyonlarını ekibim ile birlikte gerçekleştiriyoruz.

- Sizde televizyonculuk da var sanıyorum...

Doğrudur Hocam. Kanal Ekonomi isimli yeni bir kanalda "İnsan Kıymetleri" isimli bir programı hazırlıyorum ve sunuyorum. 30 dakikalık bu programda her hafta insan kaynakları alanında bir konu seçiyorum ve bir profesyoneli konuk ediyorum.

"HEM KONGRE HEM DE İŞ FORUMU…"

- Kongre işi nereden çıktı peki?

Hayalimde hep yurtdışında iş ve kongre yapmak vardı. Uzun bir süre düşündükten sonra bu iki hayali tek bir hayalde birleştirdim. Birleştirdiğim hayalimi bir projeye aktardım ve Bakü'de "Dünya İş Prosesleri Kongresi" adı altında bir kongre gerçekleştirmek için ekip arkadaşlarımla aylarca çalıştım. Aynı ekiple birlikte bir süre Bakü'de ve İstanbul'daki ofisimde çalışmalar yaptık. Kurumsal üyesi olduğumuz İnsan Kaynakları Gelişim Derneği'ne sunduğumuz bu proje gitgide olgunlaştı.

- Amacı ne kongrenin?

Kongrenin yapısını tamamen etkileyen kısa amacını bulduk; Türkiye'den ve dünyadan bilgi ve deneyim paylaşımlarının, katılımcı kurumlarla bire bir toplantıların ve sektör buluşmalarının yapılması. Hem bir kongre hem de bir iş forumu aslında... Geniş bir kongre ekibi oluşturduk. Bakü'deki iş ortaklarımızla Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev'e sunup desteklerini aldık. Bu bizim için o kadar değerliydi ki, Azerbaycan Cumhurbaşkanı ve Ekonomi Bakanlığı tarafından desteklenen bir kongre adetâ ütopya gibiydi.

- Büyük iş başarmışsınız. Kimler katılıyor kongreye?

Türkiye'nin en güzide firmalarının üst düzey yöneticilerinin ve birçok yabancı konuşmacının kongremize katkı yapmalarını sağlıyoruz. En son aldığımız bilgi ise KOSGEB Başkanı Sayın Recep Biçer'in ve üst düzey KOSGEB yöneticilerinin kongremize katılımlarını açıklamasıydı. Artık kongremiz 20'den fazla partneri, 60'tan fazla konuşmacısı, onlarca işbirliği ortamı sağlayabileceği toplantı odası olan büyük bir organizasyon haline geldi. Kongre bu kadar geniş kapsamlı olunca bu sözlerimi bitirmek zor oluyor, daha fazla bilgi isteyenler için www.worldbpc.org web sitesini adres olarak gösteriyorum.

- Yaptığınız işi seçmenizde yaşadıklarınız mı etkili oldu, yoksa çocukluktan gelen bir motivasyon mu?

Üniversitede matematik bölümünde okudum. Sayılarla aram çocukluktan beri çok iyiydi. Hayatın her alanını sayısallaştırma gibi bir mesleki deformasyon da olmadı, diyemem. Şu an çok farklı bir iş yapıyor gibi görünsem de hayatın her alanında matematik var, analitik zekâ her alanda gerekiyor. Hızlı karar alma, hedef belirleme ve süreçlerini anlama kısmı ilkokuldan üniversiteye kadar hep hayatımda olan şeylerdi. Yaptığım işi seçmemde bilginin çok değerli olduğunu bilmemin ve bilgili insanlara duyduğum saygının büyük yeri var. Babamın uzun bir süre Sabah ve ATV'nin İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak görev alması da bu karara çok katkı sağladı.

"MATEMATİK ÖĞRETMENİ DE OLABİLİRDİM…"

- Yaptığınız iş dünden bugüne ne kadar değişti?

Olumlu tarafından bakacağım... Teknoloji her işi olduğu kadar benim işimi de çok olumlu etkiledi. Dijital dönüşüme ayak uyduramayanların ayakta kalması zaten zor. Ama teknolojiyi seviyorsanız ve dijitalleşmeyi ayak uydurabiliyorsanız bu çok keyifli oluyor. Benim için 2005'te yeni bir çağ Mark Zuckerberg'ün Facebook'u her kullanıcıya açmasıyla başladı. Sosyal çağ diyebiliriz adına... Doğru kullanıldığında "Ne kadar şanslıyım" diyebilirsiniz bu çağda yaşayabildiğiniz için.

- Başka hangi mesleği tercih ederdiniz ya da ne yapmak isterdiniz?

Ben herhalde matematik öğretmeni olurdum. Şu an kongreye o kadar odaklandım ki herhalde en azından sadece bu tarz kongreler düzenleyen bir organizasyon firmasında çalışmak isterdim.

"YURT DIŞINDA KONGRE YAPMAK HAYALİMDİ, GERÇEK OLDU..."

- Bu işte eğitimin, ilişkilerin ve tecrübenin payı size göre yüzde kaçtır?

Bu tam bana göre bir soru, yüzdelerle cevap vermek isterim. Benim işimde, yüzde 30 eğitimin, yüzde 30 ilişkilerin, yüzde "Piyasaya yön vermeyene artık çeyrek ekmek bile yok..." 30 tecrübenin ve yüzde 10 fazla çalışmanın payı var. Benim mesleğimin standardı var diyemem, ama gördüğüm, tanıdığım ve birlikte çalıştığım kişilerde de bu oranları gördüm.

- Bu işte ekmek var mı? Varsa nereden başlamalı?

Bu işte ekmek vardı... Ama artık rejim yapmak ve çeyrek ekmekle yetinmek veya yetinmeden arasına biftek koymak için iyi bir network, sabır gerekiyor. En önemlisi okumak ve İngilizceye çok hakim olmak gerekiyor. Piyasaya yön verenlerden olmazsanız, çeyrek ekmek bile zor artık. Başlanması gereken yer şu: Eğitimlere, organizasyonlara katılın… Sizin gibi insanlarla organize olun ki sizin kaçırdığınız bir bilgiyi veya haberi onlar size iletsin. Bir profesyonelden işi öğrenmeye çalışın... İngiltere, Almanya ve Amerika başta olmak üzere gelişmiş ülkelerin kaynaklarına ulaşmaya çalışın.

- Hiç unutamadığınız bir anı var mı? Sizi çok güldüren ya da şaşırtan, belki de kızdıran?

Bu yıl Bakü'ye gittiğimde kongre için toplantılar ve görüşmeler yapıyorduk. Kabul edeceğini hiç düşünmeden oradaki partnerimize Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi ile görüşme ayarlamasını rica ettim. Sayın Büyükelçimiz Alper Coşkun bu talebimizi kabul edip bizi 1 saat içerisinde davet etti. Bu duruma iyi anlamda çok şaşırmıştım.

- Yaptığınız işte örnek aldığınız kim ya da kimlerdir?

Her birlikte çalıştığım kişiden, eğitimciden ve danışmandan iyi yönler almak çabasındayım. Kendime bir rol model almadım. Daha çok örnek aldığım bir İngiltere merkezli kurum var.

- İleride çocuklarınız bu işi yapsın ister misiniz?

Henüz evli olmayan biri için bunu söylemek çok zor…

Bu konularda ilginizi çekebilir