Elmas sıkı rekabete girdi

Elmas diğer taşlarla sıkı bir rekabete girdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Lüksün en etkili sembollerinden biri olan ve kadınların uzun süre beklediği elmaslar, perakendeci bir bilirkişi fikrine göre rakip taşların baskısıyla karşı karşıya kalıyor. Elmas ve mücevher satış noktaları bulunan Vashi'nin CEO'su Vashi Dominguez, CNBC'ye verdiği bir röportajda tüketicilerin zümrüt, yakut ve safire olan ilgisinin tekrar dirildiğini söylüyor. 

Geçtiğimiz  son üç yılda zümrütün değeri yüzde binlik bir artış yaşarken yakut ise 2005 yılından bugüne yüzde 60 değerlendi. "Elmaslar bir kadının en yakın arkadaşı oldu hep fakat şimdi diğer değerli taşlarla sıkı bir rekabete girmek durumunda ve bunun tek sebebi ise kadınlar" diyen Dominguez, kadınların tercihlerinin pazarı yönlendirdiğini ve talepleriyle değerli taşların fiyatlarını devamlı artırdıklarını belirtiyor.

Dominguez diğer değerli taşlara olan ilgideki bu artışın bir sebebinin de zümrüt, yakut ve safir üretiminin geçtiğimiz yıllarda sert bir şekilde artmış olması. 

Pazarın genelde bağımsız üreticiler tarafından yönlendirildiğini ve bu yüzden istikrar ve güvenilirliğin her zaman çok önemli olduğunu ifade eden Dominguez, “Şimdi ise kaynaklarını sıkı bir şekilde pazara enetgre eden ve etik yöntemlerle çıkartılan lüks değerli taş arzında istikrar sağlayabilen birtakım şirketler var” diyor. Perakende CEO’su Dominguez, tüketiciler tarafından elmasın değerinin artık daha düşük olmadığını ve elmasın halen geniş bir kesimde çok popüler olduğunu belirtiyor. 

Araştırma firması Euromonitor verilerine göre, ABD’den sonra ikinci sırada yer alan Çin elmas pazarının hacmi son beş yılda üç katı büyüyerek 22.8 milyar dolara ulaştı. Öte yandan büyüklüğü ve kesimi ile göz kamaştıran "Pembe Yıldız" elması, geçtiğimiz kasım ayında İsviçre'nin Cenevre kentinde 83.4 milyon Amerikan dolara alıcı bularak şimdiye kadar bir açık artırmada en yüksek fiyata satılan değerli taş olmuştu. Sotheby's Müzayede Evi tarafından bir yüzüğün üzerinde açık artırmaya sunulan elmas, yaklaşık beş dakikada yeni sahibini bulmuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir