10 yıllık tahvilin faizi yüzde 10'u aştı

Fed'in parasal genişlemeyi azaltmaya başlamasının ardından yurt içinde tahvil-bono piyasasında 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 10'u aştı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - ABD Merkez Bankası'nın (Fed) dün akşam açıklanan, halen aylık 85 milyar dolar olarak devam eden tahvil alım programının 10 milyar dolar azaltılacağını açıklamasının ardından ABD 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 2,86 seviyelerinden yüzde 2,94'e kadar yükseldi. ABD'den başlayarak tüm dünyada faizlerin yükseliş eğilimine girmesiyle yurtiçinde güne satıcılı başlayan tahvil-bono piyasasında 10 yıllık tahvil faizleri 10 Eylül'den bu yana ilk kez yüzde 10'u aştı, gösterge tahvilin bileşik faizi de yüzde 9,42'ye yükseldi. 

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan İş Yatırım Hazine Müdürü Yasin Demir, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) önceki gün yaptığı sıkılaştırmanın faizlerde sınırlı da olsa bir yükselişe neden olduğunu belirterek, gösterge tahvilin bileşik faizinin yüzde 9,20 seviyelerine geri döndüğünü kaydetti.  

Arkasından Fed'in, tahvil alımlarını azaltmaya başladığını açıklamasının piyasalara bir miktar şaşkınlık ve satış getirdiğine dikkati çeken Demir, şunları söyledi: 

"Ancak TCMB'nin sıkılaştırma adımı, kur tarafında sepetin 2,42 seviyesinde tutunmasına yardımcı oluyordu. Siyasi gündemin rüşvet operasyonlarıyla hareketlenmesi, faiz piyasasında borsadaki kadar etkili olmamıştı ancak bu öğlen saatlerinden itibaren yabancı satışlarının görülmeye başlandığını ve Türkiye'nin bir miktar negatif ayrıştığını söyleyebiliriz. 10 yıllık tahvillerde yüzde 10 bileşik seviyesinin üzerine çıkıldı. TCMB'nin sıkılaştırma konusunda kararlılığını sürdürmesi, kısa vadeli faizlerdeki yükselişin bir miktar daha sürmesini sağlayabilir ancak 5 ve 10 yıllık tahvillerde bu seviyelerin üzerine gitmemizi engelleyecektir. Tam tersi bir miktar gerileme görülmesi olası görünüyor." 

"Tahvil alımlarında kısıntıya gidilmesi, faizleri olumsuz etkileyecek" 

Garanti Yatırım TL-Faiz Analisti Onur Engin Tezcan ise Fed'in dün akşam tahvil alımlarında kısıntıya gitmesinin tüm gelişmekte olan ülke para birimlerine satış getirirken TL'nin de değer kaybetmeye devam ettiğini ifade etti.  

TL'nin değer kaybediyor olmasının enflasyon endişeleri nedeniyle TCMB'nin sıkı para politikası uygulamalarına devam etmesine neden olacağına dikkati çeken Tezcan, "Söz konusu uygulama kısa vadeli tahvil faizlerini, Fed'in tahvil alımlarında kısıntıya gitmesi ise uzun vadeli tahvil faizlerini bir süre için olumsuz etkileyecektir. Hem yurt içi hem de yurt dışı gelişmelerle birlikte tahvil piyasası üzerindeki baskının devam etmesini bekliyoruz." 

Bu konularda ilginizi çekebilir