ABD'de ISM imalat sanayi endeksi 3 yılın zirvesinde

ABD'de, ISM imalat sanayi endeksi haziranda 57,8 ile Ağustos 2014'ten bu yana en yüksek seviyesini gördü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'de ISM imalat sanayi endeksi haziranda 57,8'e çıkarak yaklaşık 3 yılın en yüksek seviyesini kaydetti.

ABD Tedarik Yönetim Enstitüsü'nün (ISM) raporuna göre, ISM imalat sanayi endeksi, haziranda önceki aya kıyasla 2,9 puan artarak 57,8 oldu. Ağustos 2014'ten bu yana en yüksek değerini alan endekse ilişkin piyasa beklentisi ise 55,2 düzeyindeydi.

Endekse yönelik raporda, sanayi sektörünü oluşturan 18 alt endüstriden 15'inin haziran ayında genişleme gösterdiği belirtilirken, Yeni Siparişler Endeksi de 63,5'e yükselerek son 3 ayın en iyi performansını kaydetti.

Ülkede yine bugün IHS Markit tarafından açıklanan haziran ayı imalat sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi ise (PMI) 52 değerini alarak Eylül 2016'dan bu yana en düşük seviyesine geriledi. Önceki aya kıyasla 0,1 puan düşen imalat sanayi PMI verisine yönelik beklenti ise 52,1'de sabit kalması yönündeydi.

ISM ve PMI verilerinin 50 ve üzerinde değerler alması sektördeki "genişlemeye", 50'nin altında kalması ise "daralmaya" işaret ediyor.

Analistler, haziranda son 3 yılın en yüksek seviyesini gören ISM imalat sanayi endeksinin, ekonomik büyümenin yılın ikinci çeyreğinde hızlanacağı beklentisini desteklediğine işaret ediyor.