Az zamanda büyük iş yaptık

Kuveyt Türk Silver Plus Fonu İMKB'de işlem görmeye başlaması için düzenlenen törende konuşan İMKB Başkanı, az zamanda büyük işler yaptıklarını ama piyasaların derinleşmesi gerektiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME



İSTANBUL - Kuveyt Türk Katılım Bankası tarafından ihraç edilen "Türkiye'nin ilk faizsiz gümüş borsa yatırım fonu" Kuveyt Türk Silver Plus, İMKB'de işlem görmeye başladı. İMKB Başkanı İbrahim Turhan, fonun Borsa'da işlem görmesi dolayısıyla düzenlenen gong töreninde yaptığı konuşmada, bugünkü törenin yıl başından beri hisse senedi piyasasında yapılan 12. halka arz olduğunu belirterek, az zamanda çok büyük işler yaptıklarını, ancak bunların yeterli olmadığını, bunun daha çok artması, finansal piyasaların derinleşmesi ve finansal ürünlerin çeşitlenmesi gerektiğini söyledi.

Bugün itibariyle Kuveyt Türk Katılım Bankası'nın destekleriyle sağlanan borsa yatırım fonunun bu anlamda önemli bir aşama olduğunu vurgulayan Turhan, şöyle devam etti: "Geçtiğimiz günlerde başka borsa yatırım fonlarının ihracını yapmıştık. Bu anlamda önümüzdeki günlerde Borsamızda işlem gören finansal ürünlerin çeşitliliğinde daha fazla artış olacağını şimdiden sizlere müjdelemek isterim. Yani bundan sonra Borsamızda sadece şimdiye kadar alıştığımız standart sözleşmelerin dışında daha yeni, daha yenilikçi, daha farklı risk yönetim imkanları sunan ürünleri hep birlikte alacağız, satacağız. Hem sermaye piyasalarımıza, hem Borsamıza, hem ekonomimize bunların önemli katkılar sunacağını düşünüyorum."

"Fon büyüklüğü 327,5 milyon liraya yükseldi"

İMKB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Osman Akyüz de Kuveyt Türk Katılım Bankası Silver Plus gümüş borsa yatırım fonunun kurumsal ürünler pazarında işlem görecek 16. borsa yatırım fonu olacağını belirtti. Türkiye ve dünyada fon pazarının gelişimine değinen Akyüz, Türkiye'de 2005 yılında sadece 2 borsa yatırım fonu işlem görürken, bunun, 2012 yılında Kuveyt Türk'ün Silver Plus yatırım fonu ile birlikte 16'ya ulaştığını, bu fonların 10'unun hisse senedi ve endeks, 3'ünün tahvil, 3'ünün kıymetli madenler üzerine çıkarıldığını söyledi. 2005 yılından bu yana fon büyüklüğünün ise 58,6 milyon liradan 327,5 milyon liraya yükseldiğinin altını çizen Akyüz, dünyada da 2012 yılı birinci çeyrek verilerine göre dünyada fon pazarının büyüklüğünün 1,5 trilyon doları aştığını ve sayısının 3 bin 204'e ulaştığını ifade etti. Akyüz, 2008 yılından bu yana fon büyüklüğünün yüzde 116 arttığına dikkati çekerek, önümüzdeki dönemde Türkiye'de dünyadaki gelişime paralel olarak bu pazarın hızla büyüme göstermesini beklediklerini vurguladı.

Kira sertifikalarının da kote edilmesi

Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan da 2010 yılında Gold Plus altın borsa yatırım fonunu işleme aldıklarını hatırlatarak, şimdi de Silver Plus'ın işlem görmeye başladığını, geçen yıl Kira Sertifikası Tebliği kapsamında gerçekleştirdikleri 5 yıl vadeli 350 milyon dolar tutarında ve Londra Borsası'nda işlem gören kira sertifikalarının da İMKB'de kote edilmesi yönündeki çalışmalarını tamamlamak üzere olduklarını bildirdi. Gümüş borsa yatırım fonu, portföyünde gümüş bulunan ve fon paylarının borsada işlem gördüğü bir yatırım fonu türüyken, yatırımcılara borsada gümüşü hisse senedi gibi alıp satma imkanı veriyor. Kuveyt Türk Katılım Bankası AŞ B Tipi Gümüş Borsa 1 fon payı yaklaşık 1 gram gümüşe karşılık geliyor. Fon payları, İMKB'de işlem görürken, yatırımcılar diğer hisse senetlerini alıp sattıkları gibi bu fon paylarını da aynı şekilde alıp satabilecekler.

Bu konularda ilginizi çekebilir