Bank Asya'da yüzde 50'ye yakın artış yaşandı!

Katarlı QIB ile stratejik ortaklık görüşmelerine başlayan Bank Asya hisselerinde değer artışı son üç günde yüzde 44'ü aştı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Qatar Islamic Bank (QIB) ile stratejik ortaklık kurulması için görüşmelere başladığını açıklayan Bank Asya'nın hisselerinde değer artışı son üç günde yüzde 44'ü aştı.

Bank Asya 25 Mart'ta Katar'ın en büyük İslami bankası olan QIB ile stratejik ortaklık kurulması amacıyla münhasır görüşmelere başladığını ve ortaklığı kısa sürede sonuçlandırmayı planladığını duyurmuştu.

Bankanın hisseleri ilk seansı yüzde 10.29 yükselişle tavan seviyesi olan 1.5 liradan tamamladı.

İkinci seansta da yükselişini sürdüren ASYAB hisseleri 1.60 lira ile 'tavan' oldu.

17 Aralık sonrası…

Bank Asya, 17 Aralık'ta başlatılan yolsuzluk iddiaları operasyonunun ardından hükümet ve Gülen cemaati arasındaki gerilimde cemaate yakın banka olarak değerlendirilmiş ve bankadan ciddi mevduat çıkışı olduğu iddia edilmişti. Bank Asya Genel Müdürü Ahmet Beyaz da, bu süreçte bankadan bazı kurumsal firmaların da dahil olduğu bir mevduat çıkışı olduğunu, ancak çıkışın yarısından fazla da giriş olduğunu açıklamıştı.

Banka hisseleri bu süreçten olumsuz etkilenirken, hisseler son altı ayda 31, son üç ayda ise 6.21 değer kaybetti. Aynı süreçte bankacılık endeksinde yaşanan değer kaybı ise sırasıyla yüzde 21.5 ve yüzde 4.5 oldu.

Bu gelişmelerin ardından Bank Asya sermayesini nakit yüzde 33 artışla 1.2 milyar liraya çıkarma, iştiraki A101'deki yüzde 18 payını 298 milyon liraya satma kararı aldığını duyurmuştu.

"Türkiye piyasasına girmek için oldukça çekici"

Yapı Kredi Yatırım'ın notunda, Bank Asya'nın endeks altında performans beklenen hisseler portföyünden çıkarıldığı belirtilerek, bankanın çarpan ve fiyat kazanç oranlarının stratejik bir oyuncu açısından Türkiye piyasasına girmek için oldukça çekici seviyelerde olduğu ifade edildi.

Açıklamada ayrıca, bu tip bir ortaklığın manalı bir orana ulaşması halinde Bank Asya için oldukça pozitif olabileceği kaydedildi.

Bank Asya'nın 2013 sonu itibariyle 900 milyon lira ödenmiş sermayesi, 2.5 milyar lira özkaynağı, 29 milyar lira aktif toplamı ve 181 milyon lira net kârı bulunuyor. Banka, aktif büyüklüğü sıralamasına göre Türkiye'nin 13'üncü büyük bankası konumunda.

Öte yandan çok ortaklı bir yapıya sahip olan bankanın sermayesinde dolaylı olarak Kaynak Holding'in de yüzde 6.47 payı bulunuyor.

 Kaynak Holding, bugün, Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu'nun şirkette ticari faaliyet alanları ile alakalı 26 Mart'ta bir vergi incelemesine başladığını duyurdu.     

 

Bu konularda ilginizi çekebilir