BES fonları yeniden tanımlandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) yatırımcıları yanlış yönlendiren e-posta ve internet sitelerine yazılan yorum nedeniyle bir kişi hakkında suç duyurusunda bulundu.

SPK Bültenine göre, Gübre Fabrikaları 250 milyon 500 bin lira bedelsiz sermaye artırımı, Burçelik Vana Sanayi ve Ticaret AŞ 844 bin 560 lira bedelli sermaye artırımı ve San-El Mühendislik Elektrik Taahhüt Sanayi ve Ticaret AŞ 3 milyon 120 bin liralık payını halka arz etmek üzere Kurul'a başvurdu.

Altınyıldız Mensucat ve Konfeksiyon Fabrikaları AŞ de 250 milyon liralık borçlanma aracı ihraç etmek üzere Kurul'a başvuruda bulundu.

Bireysel Emeklilik Fonları yeniden tanımlandı

Bültende Bireysel Emeklilik Fonları türlerine ilişkin bir açıklama yapıldı. Açıklamada, Kurulca uygun görülmek koşullarıyla, yatırım yapılacak varlık türüne, yatırım stratejisine veya her ikisine göre olmak üzere farklı fon türleri belirlenebileceği ve belirlenen türlerde fonların kurulabileceği bildirildi. Bahsedilen şartlar dikkate alınarak, sınırlandırıcı nitelikte olmamak ve fakat uygulamalara yön vermek ve yol gösterici olmak üzere fon türleri tanımlandı.

Yapılan tanımlamalar ana başlıkları ile şöyle:

"Gelir Amaçlı Fonlar, yatırım yapılacak varlıkların, bunlardan elde edilecek temettü, faiz ve kira sertifikası gelirlerine ağırlık verilerek belirlendiği fonlardır. Büyüme Amaçlı Fonlar, yatırım yapılacak varlıkların, bunlardan elde edilecek sermaye kazancına ağırlık verilerek belirlendiği fonlardır. Para Piyasası Fonları, devamlı olarak portföyünde vadesine en fazla 184 gün kalmış likiditesi yüksek para ve sermaye piyasası araçları yer alan ve portföyünün ağırlıklı ortalama vadesi en fazla 45 gün olan fonlardır.

Kıymetli Madenler Fonları, fon portföyünün en az yüzde 80’i altın ve diğer kıymetli madenler ile bunlara dayalı varlıklardan oluşturulan fonlardır. İhtisaslaşmış Fonlar, fon portföyüne belirli sektör ve endeksler bazında yatırım yapan fonlardır. Fon Sepeti Fonu, portföyünün en az yüzde 80’ini yatırım fonlarının ve borsa yatırım fonlarının katılma paylarına yatıran fondur. Katkı Fonu ve Diğer Fonlar."

Bültende, Gelir Amaçlı Fonlar, yatırım yapılacak varlıkların seçiminde, fiyat oynaklığı düşük, temettü, faiz ve kira sertifikası geliri elde etme potansiyeli ya da beklentisi olan varlıklara ağırlık verilen fonlar; Büyüme Amaçlı Fonlar ise yatırım yapılacak varlıkların seçiminde, yatırım döneminde değer artış kazancı elde edilmesi beklenen varlıklara ağırlık verilen fonlar olarak tekrar tanımladı.

SPK yatırımcıları yanlış yönlendiren e-posta ve yorum nedeniyle bir kişi hakkında suç duyurusunda bulunacak

Kurul, SPK Kanununun  "sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını, değerlerini veya yatırımcıların kararlarını etkilemek amacıyla yalan, yanlış veya yanıltıcı bilgi veren, söylenti çıkaran, haber veren, yorum yapan veya rapor hazırlayan ya da bunları yayan kişilerin 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacağı" maddesi uyarınca Murat Taşçıoğlu isimli kişiye bazı internet sitelerinde yazdığı yorumlar ve Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Kurul'a iletilen bazı e-postaları nedeniyle suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

Kurul ayrıca bilgi suistimali suçlamasıyla Nurol GYO paylarında yapılan işlem nedeniyle Yavuz Ozman, Brisa Bridgestone Sabancı Lastik Sanayi ve Ticaret AŞ paylarında yapılan işlemler nedeniyle de Kazım Zülfikari ve Fatma Güzin Yılmaz hakkında suç duyurusunda bulunmayı kararlaştırdı.

Galatasaray'a 123,3 bin lira idari para cezası

Kurul, Galatasaray Spor Kulübü Derneği'ne 9 Temmuz 2011 tarihinde yapılan olağanüstü Genel Kurul kararlarının KAP'a bildirilmemesi nedeniyle 123,3 bin lira idari para cezası verilmesine karar verdi.

Kurul ayrıca Garanti Bankası'na da hisse senedi işlemlerinde uyulması gereken üç ayrı kuralı ihlal ettiği gerekçesiyle 197,2 bin lira idari para cezası verilmesini kararlaştırdı.