Bir yanda İtalya, bir yanda ABD

İtalya seçimlerindeki belirsizlik piyasaları tedirgin ederken, Fed Başkanı Bernanke'nin parasal genişleme için söyleyecekleri merak ediliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Küresel piyasalarda satış fitilini İtalya'daki seçimlerin ilk sonuçlarına göre belirsizlik çıkması ateşlerken, bugün ABD'de Fed Başkanı Ben Bernanke'nin Senato'da yapacağı konuşma parasal genişleme ile ilgili mesaj gelebileceği beklentisiyle yakından takip edilecek.

İtalya'da dün MIB30 endeksi seçim anketlerinde merkez solun çoğunluğu sağlayabileceğini işaret etmesiyle gün içinde yüzde 4'e varan yükselişler gerçekleştirirken, ilk sonuçların gelmesiyle tedirginliğin arttığı ve neredeyse kazançlarının hepsini sildiği görüldü.

ABD'de Dow Jones endeksi de Avrupa'daki belirsizliklerin kar satışlarını da tetiklemesi ile 14 Kasım 2012 tarihinden beri en hızlı günlük düşüşünü gerçekleştirerek yüzde 1,55 oranında değer kaybetti. Nasdaq endeksi de yüzde 1,44 oranında değer kaybederken, Avrupa tarafında hisse senedi piyasaları seçim sonuçlarından önce kapandığı için yükseliş ağırlıklıydı.

Bugün açılış itibariyle avro/dolar paritesinin 1,3040 seviyelerine kadar gerilemesi ve Asya borsalarında görülen yüzde 1,5 ile 2,5 arasındaki düşüşler hisse senedi piyasalarının güne satıcılı başlayacağını işaret ediyor. Bugün Fed Başkanı Ben Bernanke'nin Senato'da yapacağı konuşmanın piyasaların yönü üzerinde belirleyici olabileceğini belirten analistler, parasal genişlemenin devamına yönelik endişeleri gideren bir açıklama gelmesi durumunda piyasaların tekrar pozitife dönebileceğini tahmin ediyor.

Yurt içinde ise dün tahvil-bono piyasasında satıcılı bir seyir izlenirken, İMKB 100 endeksi gün içinde 77.000 puan sınırına kadar yükselse de bu seviyeyi aşamayarak günü yükselişle 76.670 puandan tamamladı.

İtalya seçim sonuçları belirsizliği işaret ediyor

Avrupa'nın 3. büyük ekonomisi İtalya'da yapılan seçimlerde çıkan sonuçlar ülkede yeni bir hükümet kurulmasının kolay olmayacağını gösterdi.

Buna göre, seçim kampanyası döneminde birbirine sert muhalefet yapan 3 ayrı partinin, birbirlerine yakın oranlarda oy alması, mali krizden geçen ve güçlü bir siyasi iradeye ihtiyaç duyan ülkede hükümet kurulamama riskini doğurdu.

Demokrat Parti (PD) liderliğindeki merkez sol blok, Senato için oyların yüzde 31,63'ünü, Temsilciler Meclisi içinse yüzde 29,55'ini alarak, kıl payı farkla Silvio Berlusconi'nin liderlik ettiği merkez sağın önünde kaldı. Bu sonuç, seçimlerden önce Temsilciler Meclisi'ni rahat bir şekilde alacağı düşünülen ancak "Senato'da çoğunluğu sağlamakta güçlük çekebilir" diye yorumlanan PD'de adeta soğuk duş etkisi yarattı. Buna rağmen, parti genel sekreteri Pierluigi Bersani, seçimden çıkan ülkenin çıkarları karşısında sorumlulukla hareket edeceklerini bildirdi.